Proppen är uppe!

Publicerat av Jennie Börs den 30 April 2012 kl. 21:37 i Allt & inget
Nu är propositionen för årets höjdpunkt ut tävlingssynvinkel uppe. Jag längtar så otroligt mycket till arrangemanget, har längtat enda sedan vi åkte hem därifrån förra året. Givetvis är det NF-SM som jag pratar om!

Förra året var det verkligen som att min och Miros spärr släppte där nere. På något sätt var det som att vi började jobba mycket mer med varandra och därmed kom vi ännu en bit på vägen. Det var en stor vändning för oss, för efter det gick allting verkligen bara framåt för oss på tävling. Att Miro dessutom tog hem hela BIS var helt otroligt, min finaste ponny.

Förhoppningsvis kan få få en minst sagt lika bra tävlingshelg nere i Vetlanda iår. I dressyren planerar jag att rida LA och i utställningen ska vi försöka leva upp till förra årets resultat. Johanna och Jumanji ska med även de, det lutar åt LC kombinationen för deras del. Givetvis ska Miro få "komma hem" och vara prins oss sin gamla familj även i år, något som jag tror uppskattades av dem och honom förra året.

Någon mer som planerar att åka på NF-SM i år?



Uppdatering av informationssidor

Publicerat av Jennie Börs den 30 April 2012 kl. 21:20 i Allt & inget
Kvällen har jag ägnat åt att uppdatera lite information på informationssidorna, länkar hittar du i menyns faktatext (klicka på respektive namn). Det blev framför allt Jumanjis text som uppdaterades, hade ju trots allt inte skrivit så jättemycket om honom.

Förresten, när jag tittade igenom min sida väcktes en fundering i mitt huvud. Skulle det vara intressant om jag skrev ett inlägg om ponnyerna som jag var skötare på? Det dyker ju faktiskt upp lite saker om dem titt som tätt, kanske vore intressant att få en större inblick i vilka de egentligen var/är?

Miro - 30 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 30 April 2012 kl. 19:57 i Ridpass - Miro
Dressyrsadel på och ridning på lilla banan, allt för att kunna hålla planen så gott som möjligt. Jag vet själv hur borta man blir när banan är full med hinder + andra hästar, det blir lätt kaos i mitt huvud och jag rider mycket sämre då!

Började som vanligt att bara värma genom rakriktning och att hitta framåtbjudning. Han var lite spänd eftersom han inte varit på lilla banan sedan i höstas och sedan var han liite stel i högerbak också. I galoppen red jag på ganska mycket, Miro var snabbt med på noterna och sprang nästan ifrån mig där ett tag. Efter lite skrittpaus började jag lite smått att programrida, vilket jag nästan aldrig gör.

Hade bestämt mig för att rida LB:1, så red inridningen och sedan vända över ridbanan. Låg kvar en stund och red flertalet vändor med serpentiner innan jag tog mellantraven. Gjorde sedan samma sak med serpentinerna åt andra varvet innan jag övergick till skritt. Eftersom han var lite stel i högerbak passade jag på att ta igenom det lite extra i serpentinerna, men jobbade även på att få mjuka och fina bågar. Redan red jag galopprogrammet som det är innan jag avslutade med halten. Sista halten blev näst intill perfekt, det enda som saknades var att han skulle stå helt parallellt med bakbenen.

Avslutade med att trava av, lite mellantrav på några diagonaler också. Nöjd med ridpasset, sen var väl inte allt sådär klockrent som det skulle kunnat vara. Men jobbade på med min blick och verkligen sitte rakt, förresten, mitt arbete med det den här veckan har nog gjort resultat! Pernilla ropade vid ett tillfälle att jag satt väldigt rakt, just då tänkte jag inte ens på det!



Pay & Jump

Publicerat av Jennie Börs den 29 April 2012 kl. 21:45 i Fotografering
Här kommer ett litet urval av de bilder som klickades av igår. Är inte överdrivet nöjd med bilderna, la väl inte ner speciellt mycket tanke på inställningar och sådant. Ett tips till mig själv kan i alla fall vara att jag ska sluta överexponera bilderna, hehe, tur redigering hjälper lite i alla fall. Sedan att jag köpte telezoomet av en anledning, känns ju lite meningslöst att jag i efterhand sitter och beskär massor!





Miro - 29 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 29 April 2012 kl. 21:24 i Ridpass - Miro
Bestämde mig för att ta ett skrittpass på Miro idag. Mycket riktigt blev det så, jobbade med rakriktning och lite böjda spår. Red även lite slutor med bakdelsvändningar ur det, riktigt bra blev det! Miro kändes så himlans fin så jag var bara tvungen att trava lite, hehe. Eftersom han redan var varm i kroppen jobbade jag nedsuttet redan från början, travade bara på raka spår och jobbade med att sitta rakt.

Miro kändes jättefin, elastisk i steget och verkligen med. Jobbade lite övergångar och han lyssnade jättebra, han blev dock lite taggad och ville helst trava på en gång efter varje avbrott. Fick därför vara extra observant där. Idag var det verkligen ett sånt där pass där jag aldrig ville sluta rida, hade kunnat fått ett riktigt bra dressyrpass. Skulle tagit dressyrsadeln helt enkelt. ;)

Säterbygdens Ridklubb: 28 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 29 April 2012 kl. 21:19 i Tävling
Johanna och Jumanji hoppade som sagt en Pay & Jump idag hemma på klubben. Med tanke på att Johanna satt upp på en häst för första gången efter operationen i tisdags (skritt + lita trav) och har sedan ridit ett dressyrpass och ett hoppass efter det gick det riktigt bra tycker jag. Det här var deras första utomhustävling, + att Johanna har knappt hoppat honom ute.

80cm (LD)
Ett stopp på sista hindret, alltså fyra fel. De hamnade väl lite nära på hinder, Johanna fick trycka av honom och lite sådär. Allt är dock en rutinsak som Johanna behöver lära sig, hon behöver lära sig att Jumanji-rida helt enkelt.




90cm (LC)
Den här vändan fick de med sig två stycken stopp, på räcket in i båda linjerna. Det är lite samma sak här som i första klassen. Allting handlar bara om rutin, precis vad de skaffar sig genom att vara med på klubbhoppning.






Johanna skriver förhoppningsvis mer detaljerade beskrivningar på sin blogg, håll utkik. Jag tycker i alla fall att det ser bra ut, tycker hon är tuff som bara sitter upp och startar så tätt inpå! Kan dessutom lova att det kommer bli grymt när hon hittar knapparna och vågar rida ordentligt.

Sommarvärme

Publicerat av Jennie Börs den 29 April 2012 kl. 17:42 i Vardag
Dagen har verkligen varit underbar vädermässigt, jag har njutit i fulla drag. Har stalljouren idag, inte helt fel eftersom man slipper alla täcken och sådant. Det gick jättefort att få iordning på allting eftersom vi var så pass många.

Jag och Johanna borstade ponnyerna utomhus idag, det var riktigt mysigt måste jag säga. Ponnyerna njöt i fulla drag de också, speciellt Miro. Jumanji blev däremot lite uttråkad och var tvungen att smaka på både staket, grimmskaft och kompisen.


Tiden mellan lunchfodring och insläppet har jag ägnat ute i solen. Insläppet gick superbra, alla häster skötte sig kalas. Nu är det bara att vänta till kvällsfodringen, ska ägna min tid åt att redigera klart gårdagens bilder. :)

God natt

Publicerat av Jennie Börs den 28 April 2012 kl. 23:45 i Vardag
Resultat för Johanna och Jumanji samt bilder från dagens Pay & Jump kommer upp imorgon! Har redigerat bilder hela kvällen och har fortfarande runt 1/3 kvar att redigera. Till er som jag lovat att skicka bilder till, de kommer imorgon. :)

Tårtkalas i kvällssolen

Publicerat av Jennie Börs den 28 April 2012 kl. 23:30 i Fotografering
Idag hade vi ett litet tårtkalas för Miro i kvällssolen, fin grimman åkte på och Miro njöt i fulla drag. Van tårtätare som han är plockade han snabbt bort knäckebrödet för att kunna äta upp innehållet, knäckebröd är verkligen inte hans favorit. När innehållet var slut smakade övergick han till att äta gräs istället, enligt honom var det mycket godare. Lite knäckebröd lyckades han få i sig tillslut i alla fall. Miro njöt av tårta och uppmärksamhet, att det sedan blev ett försenat födelsedagskalas brydde han sig inte i.

Här kommer en hel drös med bilder från idag!




Miro - 28 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 28 April 2012 kl. 21:09 i Ridpass - Miro
Idag blåste det väldigt mycket ute vilket gjorde att Miro blev lite ofokuserad och småstressad, men dagens pass gick faktiskt väldigt bra ändå! Det var hinder över hela banan efter Pay & Jumpen så vi red lite snirkelvägar som uppvärmning. I galoppen galopperade vi också lite så, töntponny var dock lite skeptisk så fort vi red förbi ett hinder. Han har nog glömt bort att han varit hopponny ...

Efter uppvärmningen red vi lite övergångar skritt - trav, fokusen var det lite dåligt med i början men sedan blev det väldigt bra i båda varven. I avtravningen jobbade vi med att korta och länga stegen, Miro var väldigt elastisk. Jag är nöjd med honom, han jobbade på riktigt bra! Kändes dessutom väldigt reglerbar och mjuk i kroppen. :)

Mitt fotointresse

Publicerat av Jennie Börs den 27 April 2012 kl. 22:30 i Fotografering
Under det senaste året känns det som att mitt fotointresse har svalnat något enormt. Jag kommer så väl ihåg när jag släpade kameran fram och tillbaka mellan stallet och hemma. När jag fotade allt jag kom över. I dagens käga fotar jag iprincip aldrig känns det som. Min kamera används nästan enbart på tävling, då står oftast någon annan bakom kameran eller när jag ska dokumentera vad jag har köpt för någonting.

Att fota är egentligen något jag älskar och jag borde verkligen bli bättre på att använda min svarta ägodel. Jag vill så gärna utvecklas mer inom fotografering och verkligen hitta "min stil". Förut var det hästsport som intresserade mig mest, men i dagens läge kan jag säga att temafotografering slår snäppet högre. Det är så otroligt roligt att göra hästen fin, kanske även ryttaren, för att sedan bara plåta fina och unika bilder. Anledningen till att fota hästsport har svalnat tror jag har att göra med att jag alltid kännt ett sådant "krav". Vet några att jag fotat, då har det minsann passat att prata med mig, men annars inte. Jag är ingen fotoautomat bara för att jag äger en kamera.

Får ta mig i kragen och ta upp den där gamla bekantskapen som jag hade med för något år sedan. Passa på att fota så fort jag får tillfälle. Redan imorgon ska jag ta tillfället i akt och fota Pay & Jump på klubben, hoppas på att vädergudarna är på min sida!


En favoritbild!

Miro - 27 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 27 April 2012 kl. 21:43 i Ridpass - Miro
Miro fick ytterligare ett pass i en lägre form, tror att det var nyttigt för honom idag. Kände direkt när jag kortade upp tyglarna att han var lite stelare i högerbak och därför valde jag att stretcha ut det ordentligt. Idag valde jag att rida lite voltarbete, han var väldigt mjuk och fin i kroppen för övrigt så det gjore verkligen allting mycket enklare.

Det släppte mer och mer in i passet och på slutet kändes han fin. Han frustade som en tok så passet kan inte ha varit helt förjäves i alla fall. Imorgon ska jag försöka få till ett riktigt ordentligt pass, så hoppas på att ingenting annat kommer ivägen!

Från tanke till en ponny i stallet

Publicerat av Jennie Börs den 27 April 2012 kl. 15:22 i Allt & inget
Minns ni att jag för ett år sedan skrev ett inlägg om hur vi hittade Miro? Inlägget kan ni läsa här.

Den här historien börjar faktiskt mycket tidigare än vad många av er kanske tror, jag valde dock att hålla hela processen hemlig till den dagen det var bestämt att vilken ponny som skulle bli vår. Anledningarna var många, men framför allt kände jag helt enkelt inte för att delge någonting i förtid.

Det hela började faktiskt någon gång i augusti, då Johanna insåg att hon en dag skulle vilja ha en egen ponny att tävla med. Evita var (och är) världens bästa läromästare, men tyvärr skulle hon inte kunna vara det till den dagen Johannas ponnytid närmade sig sitt slut. Johanna ville ha något att utvecklas på i båda hoppning och dressyr, vilket Evita inte räckte till för. Men vi kommer alltid ha Evita varmt om hjärtat, hon kommer alltid ha sin plats kvar inom oss och vi har så mycket att tacka henne för. Bästa prinsessan!

Vi bestämde på en gång att det inte vara någon stress med att hitta en ny ponny, eftersom vi redan hade två ponnyer i stallet som vi älskade. Johanna och mamma började i alla fall titta runt efter lite ponnyer på hästnet, framför allt New Forestar. De hittade några intressanta, men eftersom det var fullbokat med tävlingar och stalljourer åkte vi aldrig iväg och tittade på någon.

När höstlovet närmade sig började sökandet igen och det bestämdes att vi skulle provrida fyra stycken ponnyer under den sista helgen. Egentligen åkte vi inte iväg för att hitta den rätta ponnyn, utan mest för att se vad som fanns på marknaden. Provridningar bokades och sedan bar det iväg på nya äventyr!

Första stoppet blev i Mjölby, en ponny som vi hittat redan i augusti när sökandet började och det var lite extra roligt att vi sett henne under NF-SM. Vi fick träffa Strumpan som hon kallades i stallet där det var borsning och sadling som gällde, för att sedan gå ut på ridbanan. Vi fick se henne ridas av en bekant till ägaren då hon var skadad och sedan fick Johanna sitta upp först. Jag själv satt upp på slutet bara för att känna lite på henne i dressyren. Utifrån annonsen kändes det här som en ponny för oss, dock var det inte riktigt så i verkligheten. Ridmässigt var hon inte som jag och Johanna vill ha en ponny, dock hade hon bra och fina gångarter så med lite jobb hade det nog kunnat blivit bra. Men magkänslan var helt enkelt inte rätt och den är enligt mig mycket viktig.


Keimos Tanja, New Forest -04

Därefter bar det av mot Jönköping. En ponny som egentligen var lite äldre än vad vi tänkt oss men mamma fastnade verkligen för honom i annonsen, så varför inte. Vi möttes av en otroligt söt ponny med snälla ögon, precis som på bilderna i annonsen. När han var sadlad och klar gick vi genom mörkret till ett ridhus där provridningen ägde rum. När ägaren visat honom satt Johanna upp, red lite dressyr och hoppade några språng. Ponnyn hoppade något otroligt med ryggen och Johanna hade lite svårt att hänga med, men det såg verkligen tryggt och säkert ut. Jag fick sedan sitta upp och känna lite på honom. En trevlig ponny som var trevlig att rida förutom att han var lite stark i galoppen, men det kändes väldigt bra. Jag fick även skritta honom tillbaka till stallet genom mörkret, helcool ponny som bara gick som ingenting. Både jag och Johanna var nöjda och det enda minuset vi kunde finna var att han var lite stark i galoppen, men det tyckte vi inte gjorde så mycket.

Cristalls Jumanji, New Forest -00

Efter en övernattning på en camping i Habo styrde vi bilden vidare morgonen därpå. Brålanda var vårt nästa mål, det ligger förresten inte i Småland som jag trodde först. Det blev samma ridtaktik som innan, ägaren visade ponnyn, Johanna provred och jag satt upp på slutet för att "känna av" lite. Ponnyn var väldigt trevlig att rida i dressyren. På något sätt var han lite pigg och het, men samtidigt väldigt lugn. Trevlig att rida som sagt, galoppen var riktigt trevlig. Det enda som kändes lite sådär var att jag fick rida på pelhem (han hoppades på det) och min fundering var då hur han var på ett vanligt tränsbett. Johanna var också nöjd med honom i dressyrarbetet, men trivdes inte med honom i hoppningen. Han blev helt enkelt lite "utesluten" på grund av det, det var ju trots allt hoppningens som var det viktigaste.


Ultimo, Tysk ridponny -02

Sista stoppet för den här provridningsturen blev Karlstad. Den här gången var det ett maxat D-ponnysto som skulle provridas. Jag satt som vanligt upp sist och "kände bara av" lite. För mig var det väldigt svårt att hitta ridkänslan då hon var så oerhört stor att rida. Är man van att rida lilla Miro var det verkligen som att sätta upp sig på en storhäst. Ridmässigt var hon trevlig, men ingen häst i min smak. Johanna och jag hade ungefär samma uppfattning av henne, vilket vi har fått de flesta hästarna som vi provridit.


Oh, My Pretty Eowine, Tysk ridponny -03

Väl hemma igen valde vi att lämna samtliga provridningsfilmer, utom Tanjas, till Pernilla för granskning. Egentligen var det Jumanjis provridning som var mest intressant, men de andra två fick följa med ändå. Redan samma kväll fick vi ett svar ifrån henne och hon tyckte precis som vi, det var Jumanji som var mest intressant. Vi valde dock att avvakta lite med att ta ett slutgiltigt beslut, då vi hade en till provridning bokad.

Den här hästen fanns lite mer på "hemmaplan", nämligen i Avesta. Därför tog vi oss en kvällstur till Avesta Ridklubb mitt i veckan för att provrida. Ponnyn var väldigt sent tagen och inte speciellt mycket riden, trots sin ålder, men vi valde ändå att provrida honom. Dels för att det var så pass nära, dels för att Susanne tyckte att han kunde vara något intressant. Ponnyn var trevlig att rida, det tyckte både jag och Johanna, dock kände vi att det var lite för mycket jobb. Hade vi haft viljan att utbilda en ponny så hade han kunnat vara något, men nu skulle vi ha en mer färdig ponny.


Silver Dream, Irländsk sporthäst -03

I bilen påvägen hem diskuterade vi fram ett beslut. Jumanji var helt klart intressantast och trots att det inte var någon bråska i letandet av ponny, kände vi att vi inte kunde låta honom gå. Det bokades en tid för besiktning och någon vecka senare satte vi oss i bilen, med Jönköping som slutmål. Det här var fredagen den 18 november. Vi mötte upp ägarna med Jumanji på vetrinärkliniken och Jumanji besiktigades. Han gick igenom helt utan anmärkningar, det gjordes även en extra koll i hans luftvägar då han hostar till och från.

När besiktningen var färdig åkte vi med tillbaka till stallet för att skriva lite papper. Vi satte oss sedan i bilen för att åka hem. Ägarna ville själva köra upp Jumanji till oss, i bilen påväg hem fick vi beskedet att han skulle komma redan söndag samma vecka. Det betydde att Evita skulle behöva flyttas innan det.

Den 20 november körde vi hem Evita på förmiddagen. Senare samma dag kom de upp med Jumanji. Vi instralerade honom i sin nya box och tog in Miro som sällskap, de fick även passa på att bekanta sig lite med varandra. Vi åkte sedan hem till oss och fixade det sista med papperen, åt lite mat och så.


Jumanji har nu varit vår i lite mer än fem månader. Vi är oerhört nöjda med vårt val av ponny, vi har verkligen hittat den rätta. Han är en underbar ponny, visst har han brister med vi jobbar vidare med dem. Evita saknar vi något otroligt, men livet har sin gång.

Vet ni vart någon av ponnyerna finns idag, får ni mer än gärna lämna en kommentar. Det samma gäller med ponnyerna som vi provred i samband med att vi hittade Miro, länk till det inlägget hittar ni i det här inläggets början.

Vilodag

Publicerat av Jennie Börs den 26 April 2012 kl. 18:34 i Vardag
Egentligen var det planerat att Miro skulle vila imorgon då vi skulle åkt till Valbo, men nu blev planen ändrad. Miro fick därför vila idag istället, det blev faktiskt bättre i planeringen så för den delen också. Idag har jag tagit in hästar i regnet och mockat, det fick bli dagens stallaktiviteter. Jag borstade även av Miro som var lite smålerig efter dagens väder.

Sedan jag kom hem från stallet har jag övat på mitt tal som jag ska hålla imorgon, jag kan det kanske bra utantill nu faktiskt. Det är bara inledningen som egentligen strular till det lite då jag inte riktigt vet hur jag ska lägga fram en grej, men det blir bättre och bättre i alla fall. Ska även öva några gånger till senare idag.

Imorgon kommer jag tillbaka på riktigt, med massor av insporation till att blogga. Jag har flera olika förslag på lager i mitt bakhuvud!

Miro - 25 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 25 April 2012 kl. 21:25 i Ridpass - Miro
Idag fokuserade vi på den låga formen och jag la 110% tankeverksamhet på min blick. Har bestämt mig för att jag får titta rakt fram och till vänster (med blicken uppåt fortfarande), men jag får absolut inte snegla ner åt höger. Inte ens om jag ska dubbelchecka sittbenet, då är det vänster som gäller. Kom på mig själv flera gånger idag med att snegla åt höger, rättade då till det på en gång.

Miro kändes fin, i början testade han lite genom att minska tempot och inte riktigt ta högerskänkeln, men efter bara någon påminnelse visste han sin ram. Vi jobbade sedan utifrån den i alla tre gångarter, resultatet blev väldigt bra då jag fick en ponny i en låg och avslappnad form. Miro var verkligen helt avslappnad, sådär så att till och med öronen guppade.

Jag är verkligen jättenöjd med honom. Imorgon bygger vi upp det ytterligare lite, med att ta upp formen en bit och jobba nedsuttet. Antagligen blir det även lite volter och övergångar.


Avtravning på långa tyglar, november 2010.

Svartis - 24 april2012

Publicerat av Jennie Börs den 24 April 2012 kl. 21:48 i Ridpass - Andra hästar
Idag blev det Svartis på lektionen, tre månader sedan exakt på datumet som jag red honom sist (insåg jag när jag skrev rubriken och "Svartis - 24 januari 2012" kom upp som förslag). Även idag hade vi dressyr med galopparbete som inriktning, vi red förövrigt lektion ute för första gången i år.

Började med att trava fram längs en 20x60 bana, red lite svag bogen in längs långsidorna för att få alla delar på plats. Övergick sedan till att rida några serpentiner med tre bågar över medellinjen. Svartis kändes mjuk och avspänd redan från början, han blev dessutom finare och kom ihop mer och mer in i passet. Började galopparbetet med att galoppera på 20m volt i båda varven. Svartis var väldigt rund och fin, kom dessutom ihop bra.

Dagens huvudövning bestod av att man skulle vända upp på medellinjen i galopp, 1/3 del in bryta av till trav trava rakt fram för att sedan göra en ny fattning vid 2/3 in på banan. Sedan vände man ut genom kortsidan och på långsidan skulle man göra en övergång till trav för att sedan fatta galopp igen. Övningen flöt på så att man gjorde red vänster och höger galopp varannat varv. Hoppas ni förstår beskrivningen. Svartis var i alla fall fin, väldigt rak och sådär. Det enda lilla problemet vi hade var att det gärna blev vänster galopp istället för höger, men det berodde på att jag satt knasigt. Annars gick det jättebra, han var som sagt väldigt rak och fin, fattningarna var väldigt bra även dem.

Avtravningen kändes väldigt bra, han var fin i formen och avslappnad. Jag är verkligen jättenöjd med passet, de enda två minusen är hans hoppsadel som är väldigt svår att sitta korrekt i och att jag sneglade ner till höger till och från.


Vill ni veta något komiskt? Den här bilden är exakt två år gammal, hehe.

Miro - 23 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 24 April 2012 kl. 12:59 i Ridpass - Miro

Miro kändes konstig i framridningen, stod emot och kändes arg på något sätt. Högerbak var naturligtvis boven i dramat, därför låg träningens fokus på att få loss det. I högervarvet fick jag därför rida svag bogen in i ett friskt tempo framåt för att få igenom det, i vänster gjorde vi samma sak fast i svag tagen bakdel. Miro var trots det väldigt motsträvig, gick emot mig så gott han kunde gång på gång. Han var irriterad på en annan häst som var där inne och lite sådär.

Det släppte mer och mer in i passet, men han försökte hela tiden smita undan genom att lägga latsidan till. Vi jobbade mycket med rakriktningen och min sits, framför allt att jag inte ska snegla ner åt höger som gör att jag blir sned både här och var (det jobbade vi på när jag red Jumanji också). Tillslut, efter mycket slit, fick jag till honom bra i både traven och galoppen, i båda varven.

Känslan på slutet var väldigt bra, men ett tag trodde jag faktiskt inte att han skulle släppa till. Men tillslut började ”den där” känslan komma. När Miro bara släpper alla spärrar, man känner hur han växer under en, bakbenen jobbar och frambenen blir runda. Jag behöver inte påminna honom om vilket tempo han ska gå i gång på gång. Han bär sig själv och jag kan inte annat än att sitta och ler för att jag har en sådan oerhört fin ponny.

Även om jag inte fick till det förens på slutet är jag väldigt nöjd med träningen. Ibland är det bra att han kan visa en motsträvig sida på träning för då får jag ju vägledning till hur jag ska rida igenom problemet. Pernillas kommentar i slutet var något i stilen med: ”Tänk om han kunde gå sådär i ett helt dressyrprogram. Det vore så spännande att se vad procenten hamnade på.”

Nu blir det hårdträning på min blick en tid framöver, lägga in det i minnet och BARA tänka på det. Jag brukar kunna lösa problem relativt fort bara jag tänker på det hela tiden, så nu jäklar!



Jumanji - 23 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 24 April 2012 kl. 12:57 i Ridpass - Jumanji

Dagens träning på Jumanji var väldigt bra, en känsla som man kan leva länge på. Vi började med att göra massor av vändningar för att få honom loss i bogarna. Fick rida runt på ett 20x40 spår och med jämna mellanrum vända in bogen innanför spåret för att sedan på en gång flytta tillbaka den igen. I galoppen gjorde vi lite samma tänk längs hela fyrkanten, flytta in i svag bogen in för att sedan räta ut honom igen.

Galopperade även en del på volten och Jumanji kändes verkligen fin. Han var inte alls sådär stark och motsträvig i högerhanden som han kan vara, utan jag hade lika mycket i båda tyglarna med en mjuk kontakt. När vi sedan övergick i travarbetet kändes han lika fin även där, mjuk och loss i hela kroppen med en mjuk och jämn kontakt i båda tyglarna.

Avslutade travarbetet med att rida lite bågar samt skänkelvikningar. Skänkelvikningarna flöt på väldigt bra och han spände sig inte alls som han kan göra. Under avtravningen fick växla tempot genom att rida lite framåt och sedan rida ihop honom lite. Han var väldigt lydig och fin.

Fick en riktigt bra känsla. Han är otroligt trevlig att rida när han verkligen kommer loss i kroppen, det går liksom att påverka honom på ett helt annat sätt. Vändingarna är verkligen nyttiga för att få honom loss och fin i kroppen, något som jag kommer ta till som träningsmetod även på hemma plan till och från.



Grattis Miro!

Publicerat av Jennie Börs den 23 April 2012 kl. 22:00 i Vardag
Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det Miros födelsedag!

För tolv år sedan, 23 april 2000, föddes världens bästa Miro.
Grattis världens bästa. ♥

I helgen firar vi med tårta, tyvärr glömdes det bort och tiden fanns inte idag.


Fullt upp

Publicerat av Jennie Börs den 23 April 2012 kl. 10:35 i Vardag
Den här veckan kommer bli tuff, tre nationella prov i svenska. Naturligtvis ska de då även passa på att klämma in ett matteprov mitt i smeten. Därför kommer jag nog lysa lite med min frånvaro här på bloggen, måste plugga en hel del till matteprovet på onsdag nämligen. Efter det är det dags att lägga krutet på att få till ett bra tal tills på fredag och där emellan ska jag försöka ladda upp till de övriga två svenska proven. Därför kommer bloggen hamna lite i andra hand den här veckan.

Ikväll står det träning i Hedenslund på schemat, med båda ponnyerna. Ska bli roligt att få träna Jumanji för Pernilla, har bara tränat honom för henne en gång tidigare och det var strax efter vi köpt honom. Jumanji har ändrats en hel del sedan sist, så det kan nog vara nyttigt att få nya tips och råd för att min ridning på honom ska bli ännu bättre.

Miro - 22 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 22 April 2012 kl. 19:51 i Ridpass - Miro
Provade rida honom på novabettet idag, har skrittat på det en gång tidigare men aldrig ridit ordentligt. Det fungerade ganska bra, ingen jättestor skillnad mot ett vanligt bett.

Miro kändes fin i alla fall. Avslappnad och den där vänsterställningen som han varit lite emot den senaste veckan fungerade mycket bättre idag. I galoppen fick jag ihop honom väldigt bra tycker jag, jag kände verkligen stunsten  i den. Traven var bra den också, avslutade med lite skänkelvikningar och de fungerade kalas.

Jag är väldigt nöjd med Miro, dagens pass kändes verkligen bra!



Jumanji - 22 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 22 April 2012 kl. 19:40 i Ridpass - Jumanji
Kan börja med att sägat att Jumanji var snäll att ta in idag, behövde bara gå rakt fram till honom och ta på honom grimman. Jag blev faktiskt ganska förvånad, hade räknat med att få jaga ponny i en lerig hage nämligen.

Idag tog vi första riktiga passet efter vaccineringen, han har endast blivit skrittat och vilat sedan dess. Vi tog det därför ganska lugnt, jobbade på hans villkor. La honom medvetet i en låg form med nästan lite framför lodplan där han gärna arbetar. Syftet var att få honom att släppa massor utav spänningar och det lyckades jag väldigt bra med, han frustade som en tok!

Det sista jag gjorde var att galoppera i lättsits, bara låta honom rulla på framåt. Han tyckte det var väldigt skönt tror jag, fina, runda språng i en låg form. Jag är verkligen jättenöjd med honom, kändes verkligen fin trots att han inte arbetat speciellt mycket den senaste veckan.


Strax efter han kommit till oss.

Världscupfinalerna

Publicerat av Jennie Börs den 21 April 2012 kl. 22:11 i Vardag
Ikväll har och förblir SVTplays sändningar min underhållning, har precis tittat klart på gårdagens sändningar. Tycker att det är otroligt roligt att se på de duktiga ryttarna, hur de sätter rörelserna perfekt men samtidigt kan ta sig igenom problem på ett bra sätt. Jag blir verkligen inspirerad av att sitta och titta!

Nu står dagens sändningar på min planering. Sändningarna hittar du HÄR.



Miro - 21 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 21 April 2012 kl. 19:31 i Ridpass - Miro
Dagens pass var både bra och mindre bra. Bitvis kändes det som att bitarna verkligen föll på plats medan det i nästa stund kändes sådär. Till och från fick jag verkligen en liten "wow"-känsla där allting bara fungerade och det är de stunderna som får följa med mig ifrån dagens pass. 

Miro var lite småtjurig idag, varför har jag ingen aning om. Kan ha att göra med underlaget, han brukar inte tycka om det när det är som det var idag. Min plan som jag hade för passet sprack på grund av vissa anledningar, men så kan det vara ibland. Orkar inte utvärdera dagens pass mer än så här idag.



Miro - 20 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 20 April 2012 kl. 23:18 i Ridpass - Miro
Även jag och Miro trotsade vädret, ingen barbacka tur för honom dock. Mjukisbyxorna fick vara kvar på, en rumpvärmare åkte på sadeln och jag tog på mig earbagsen. Miro var inte fullt imponerad av det snöblandade regn som övergått till snö, men vi körde på ändå.

Även Miros pass var väldigt planlöst, men jag tror att vi var ganska nöjda båda två. Miro lunkade på sin låga form i både skritt och trav. När snön kom ifrån fel håll la han huvudet på sne och ville inte ställa dit jag ville, men idag fick det helt enkelt vara så. Han är bara för söt, han förgyller verkligen dagarna ibland. Han skötte sig bra och var snäll, trots sin lilla missnöjdhet. Miro och jag red på lite volter i skritt och trav, avslutade med lite skänkelvikning i skritt.


Försökte få med den fallande snön, men den syns knappt ..

Jumanji - 20 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 20 April 2012 kl. 23:12 i Ridpass - Jumanji
Trots snöblandat regn gav jag mig ut på ridbanan med Jumanji, det blev dock ett riktigt myspass. Red barbacka med mjukisar över ridbyxorna, sedan ett tjock Mias skrittäcke över Jumanjis rygg och mina ben. Egentligen hade jag inget syfte med passet, men trots det dåliga vädret hade jag ett ridsug i kroppen.

Jag och Jumanji snirklade i alla fall runt, lösgörande arbete alltså. Det blev volter och massor av vändningar för att lösgöra honom i bogarna. Gjorde någon vändning på bakdelen och lite skänkelvikningar. Jumanji var ganska nöjd och glad tror jag, frustade och var eftergiven i vilket fall.


Barbacka i vintras, Jumanji körde på samma outfit även idag!

Paket uthämtat

Publicerat av Jennie Börs den 20 April 2012 kl. 19:36 i Shopping
Idag var jag till OKQ8 för att hämta ut ett paket som kom igår. I paketet fanns ingen mindre än mitt schabrak och mina lindor från Dressyrmupparnas kollektion! Jag är riktigt nöjda med produkterna, trots jag hittills bara klämt och känt på dem. Linn och Ingrid har verkligen gjort ett bra jobb, skulle gärna ha ännu några produkter i garderoben.



Jumanji - 19 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 19 April 2012 kl. 10:46 i Ridpass - Jumanji
Jag och Jumanji tog oss en skrittvända på 40 minuter idag, riktigt mysigt var det. Vädret är inte helt på topp, men det regnar inte i alla fall. Vi lunkade på ett ett ganska normalt tempo på lite halvlånga/långa tyglar. Det här blev första passet för Jumanji efter vaccinet, imorgon blir det också ett lugnare pass.



Omvänd skoldag

Publicerat av Jennie Börs den 19 April 2012 kl. 10:42 i Vardag
Idag har vi en omvänd skoldag då det är Öppet Hus ikväll. Det betyder att jag inte behöver vara i skolan förens vid klockan tre, jag tar dock tåget till Borlänge som går vid 13.47. Betyder att jag kommer få 50 minuter till godo innan skolan börjar, men ska möte upp en kompis i Borlänge så det går nog ingen nöd på mig.

Kom precis hem från stallet, kändes skönt att ha allting fixat nu på förmiddagen eftersom jag kommer hem ganska sent. Har tagit mig en tur på Jumanji samt fixat allt i stallet. Fyllde även på ponnyernas vatten nere i hagen, passade även på att mysa lite med dem i hagen. Jumanji är lite avvikande, men Miro står mer än gärna och får lite uppmärksamhet!


Ponnyprinsarna idag.

Svart eller brunt?

Publicerat av Jennie Börs den 18 April 2012 kl. 22:05 i Utrustning
Vad tycker ni, passar Jumanji bäst i svart eller brunt läder?

Jag vet faktiskt inte vart jag står i frågan. Den bruna färgen flyter liksom ihop med honom och det är döläckert, medan det ser dyrare ut med svart. För att kunna välja båda alternativen säger jag såhär: brunt läder i hoppningen och svart i dressyren!



Dressyrkurs

Publicerat av Jennie Börs den 18 April 2012 kl. 21:40 i Allt & inget
Idag har jag anmält till en av sommarens stora höjdpunkter, nämligen årets dressyrkurs! Det betyder att jag och Miro för intensivträna för Pernilla i tre dagar, med fem dressyrpass + teori. Förra årets kurs var väldigt lärorik för både mig och Miro, jag lärde mig framför allt våga rida runt hela fyrkantsspåret igen efter vår lilla "olycka" förra våren. Vi lärde oss självklart en hel del andra saker, jag var väldigt nöjd efter alla ridpass!

Iår ligger kursen senare (31/7-2/8), vilket betyder att vi inte hinner med kursen innan NF-SM den här sommaren. Det betyder å andra sidan att vi får en riktigt finslipning inför hösten, där vi antagligen kan börja rida LA på riktigt!





Följande bilder är från några träningstillfällen för Pernilla under 2011, ingen bild är dock tagen under förra årets dressyrkurs.

Miro - 18 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 18 April 2012 kl. 21:13 i Ridpass - Miro
Mycket riktigt blev det ett pass med bommar idag. Började med att rida fram honom, han kändes fin. Tog sedan lite skrittpaus innan vi tog bommarna, låg som på något voltaktikt spår och travade över en serie med tre bommar några vändor i båda varven. Bommarna kom väldigt rätt i steget och för honom var det ingen större match, därför längde vi ut avståndet i två vändor för att han skulle få sträcka på sig lite extra. När jag hade travat över bommarna ett x antal gånger i båda varven tog jag lite mer galopp innan jag slutligen travade av.

Jag är nöjd med passet, Miro kändes fin. Ibland kändes han dock lite okoncentrerad då han gärna tittade lite extra på fåglarna eller folk som sprang förbi, men han jobbade ändå på bra. Själva bommarna i sig är inget problem alls, han kommer väldigt rätt och kan själv avgöra hur mycket han behöver ta i. Till nästa gång lägger vi nog upp bommarna till en cavaletti, hade tänkt gjort det idag men planen blev ändrad.



Miro - 17 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 17 April 2012 kl. 21:15 i Ridpass - Miro
Vi började dagens pass med att rida "päronserpentiner" på en 20x60 bana, det blev ganska många bågar innan vi kommit från ena änden till den andra. Gjorde det i både skritt och trav, han är ju av naturen väldigt mjuk och fin i sidorna men passade ändå på att ta igenom "det lilla extra". Vi jobbade sedan i trav på volt innan vi övergick till galopparbetet.

Galopparbetet var bra även idag, han kändes väldigt med och avslappnad. Red lite varierat på ett fyrkantsspår och volt, lite längre in i passet red vi även ett halvt igenom och långsida ner i båda varven. Jag och Miro börjar bli riktigt haja på det där med förvänd galopp! Avslutade passet med lite travarbete, även det kändes bra.

Imorgon blir det lite markarbete, Johanna har lovat att assistera lite!


Förra våren. Måste även påpeka att Miro är underbart fin i rött!

Goliat - 17 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 17 April 2012 kl. 21:05 i Ridpass - Andra hästar
Fick rida Goliat på dagens dressyrlektion, galopparbete stod på schemat. Han är inte min favoritponny, men det var ganska bra att rida honom idag då han är så mycket enklare att jobba i galoppen! Fick börja passet med att flytta skänkelvikning på hörnlinjen i skritt. Det gick ganska bra, speciellt när jag fick tänka lite "ställa utåt". Traven i början kändes inte som någon höjdare precis, men galopparbetet blev mycket bättre.

Fick galoppera på volterna, för att sedan minska volten. Han är verkligen så mycket enklare att jobba i galoppen, även om högergaloppen kändes sådär till en början. Vi red sedan lite förvänd galopp, jag fick rida det precis som i LA:1. Var lite småklurigt då jag gärna ställde till det för mig genom att rida för mycket. Är ju van att rida Miro och "Miro-ridningen" fungerar inte rikttigt på Goliat. Fick dock till någon bra och den sista, där jag verkligen stängde av allt och fokuserade lite blev väldigt bra. I den fortsatte jag även igenom kortsidan, utan problem.

Fick ingen superkänsla i traven, men när vi travade av började han komma loss bra i alla fall. För att få till känslan i traven hade det nog behövts lite arbete i nedsittning. Jag är i alla fall nöjd med passet!



Det underbara vädret

Publicerat av Jennie Börs den 16 April 2012 kl. 21:30 i Vardag
Imorse möttes jag av fallande snö när jag drog upp rullgardinen, en mindre rolig syn. Snön fortsatte falla och det har varit smått trafikkaos under förmiddagen, är ganska glad åt att jag kom fram och tillbaka från Borlänge utan problem idag. Snön övergick senare till regn, nu är snön bara ett minne blått. Tyvärr ser det ut som att snö och regn kommer att förekomma även resten av veckan. Det är april, jag vill ha sol och fågelkvitter!

Hade i vilket fall tur när det kom till ridningen, slapp undan regnet. När jag red Miro kändes det till och med som att det började spricka upp lite. En positiv sak är i alla fall att banan inte dammar! Jumanji fick influensavaccin på kvällen efter dagens ridning, därför blir det en lugn vecka för honom.


Bilden togs den 16 april 2011, alltså för exakt ett år sedan. Saknad gammeltant.

Miro - 16 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 16 April 2012 kl. 21:18 i Ridpass - Miro
Till Miros pass åkte regnbyxorna av, ett väldigt smart drag. Miro kändes väldigt fin idag, avslappnad och rund i formen. Passet syfte var att jobba honom i en lite lägre form eftersom förra veckan blev ganska hård för hans del. Han jobbade på som bara den idag i alla fall, det enda han körde lite med var att han inte riktigt ville ställa igenom vänster. 

I traven trampade han på bra och galoppen var helt underbar. Kunde bara sitta och rida honom med sätet, så föll allting på plats. Jag satt verkligen med ett leende på läpparna passet igenom, så roligt och underbart var det. Det kändes så underbart att äntligen få känna känslan av ett bra ridpass på egen hand, känns som att det var länge sedan nu. Just nu sitter jag och längtar som tusan inför morgondagen, då får jag rida min prins igen!

Jumanji - 16 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 16 April 2012 kl. 21:07 i Ridpass - Jumanji
Dagens pass för Jumanji blev inte speciellt ansträngande, om man säger så. Red i regnbyxor då det såg ut som att det skulle börja regna, vilket gjorde att jag inte kunde inverka till 100%. Red i vilket fall lite åttvolter i trav för att få igenom ställning och böjning. Jobbade lite på volt i galoppen.

Fokuserad mycket på att han skulle ta tag lika mycket i båda tyglarna och i traven kändes han fin. Avslutningsvis red jag lite övergångar i skritt och trav, han lyssnade super! Med tanke på passets förutsättningar var det bra, vi red dessutom inte så väldigt länge.

Ibland har man tur!

Publicerat av Jennie Börs den 15 April 2012 kl. 21:12 i Allt & inget
Ibland är det bra att gå på magkänsla, gick in på TDB utan större planering på vad jag skulle göra egentligen. Sökte runt efter lite tävlingar och insåg att det fanns tre platser kvar på min nästplanerade tävling! Snacka om tur, hade jag väntat några dagar till hade jag kanske blivit utan plats. Nu är tävlingen i vilket fall full, jag och Johanna tog de sista platserna.

Hade varit väldigt surt att missa tävlingen, då det är ganska glest med tävlingar fram till maj. Hur jag ska planera efter det här tävlingen har jag ingen aning om. Det får framtiden avgöra!



Slut på lovet

Publicerat av Jennie Börs den 15 April 2012 kl. 20:45 i Vardag
Nu börjar lovet dra sig mot sitt slut, vart tog det vägen? Jag tycker att de första dagarna gick otroligt segt, men sedan i måndags har dagarna verkligen försvunnit i raketfart. Antagligen är det för att jag har haft fullt upp med ponnyerna hela dagarna. Hade en massa bloggplaner för lovet, jag har inte ens hunnit med 1/10 av dem. Men å andra sidan har jag massor av planer och idéer kvar i dagens läge.

Även den här dagen har gått i ett. Började med att städa lite här hemma i några timmar innan jag begav mig upp till stallet för att mocka. Träffade på Pernilla så pratatde med henne en bra stund om gårdagens tävling. Hela eftermiddagen har vi haft folk här hemma och på kvällen var longerade jag Jumanji. Miro fick en välförtjänt vilodag idag, han fick dock en borstning. Ny badad ponny är numer bara ett minne blott, efter en dag i hagen utan täcke. ;)

Statistiken är för tillfället väldigt bra tycker jag, kul att ni tittar in här och fler besökare hittar hit: trots min halvdana uppdatring. :)



Jumanji - 15 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 15 April 2012 kl. 20:37 i Ridpass - Jumanji
Idag blev det longering för herren, första gången jag longerade honom. Vi körde bara skritt och trav idag då vi hade lite problem med att sakta av från trav till skritt, därför jobbade vi mycket på det. Mot slutet lyssnade han bättre på mina komandon i alla fall.

I övrigt gick det ganska bra tycker jag. Jumanji jobbade på ganska bra tycker jag. Det största problemet är att jag väldigt lätt blir snurrig, hehe.



Svar på fråga

Publicerat av Jennie Börs den 14 April 2012 kl. 22:21 i Frågor och Svar
Det här med att lägga upp filmer har verkligen kommit lite i "skymundan" de senaste åren, under mina år som ridskoleryttare var jag väldigt aktiv med det faktiskt. La upp alla starter jag gjorde och även en del träningar filmades för att sedan läggas upp.

Har i alla fall lite olika själ till brist på filmer:
1. Jag har blivit lat. Idag använder vi en filmkamera vilket gör att det är lite pyssel för att kunna lägga upp filmerna på Youtube. Jag kan dessutom inte göra allt jobb med filmerna i min dator då jag inte har alla program och datorn med programmen använder jag sällan i dagens läge.
2. På träningsfronten var det länge sedan jag blev filmad faktiskt! Alla tävlingstarter är dock filmade, men inte upplagda offentligt dock.
3. Ibörjan skämdes jag för att det gick så dåligt på tävling och ville därför inte lägga ut filmer offentligt, jag har helt enkelt släppt tanken vid att använda filmerna i bloggen. Har dock ett större självförtroende i dagens läge, även om jag till och från kan känna mig lite misslyckad.

I dagens läge använd filmerna till största del till eget bruk, jag tittar igenom för att se vad som är bra och vad jag har för brister. Vem vet, kanske kan lägga ut lite filmer ur arikvet någon gång framöver; om tiden räcker till det vill säga.

Är det fler som är intresserade av att se filmer?

Falu Ridklubb: 14 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 14 April 2012 kl. 21:23 i Tävling
Kan börja med att säga att det var TUR att vi åkte iväg så pass tidigt imorse. När vi kom fram till tävlingsplatsen visade det sig att det kommit ut startlistor med fasta starttider igår kväll, jag startade 30min tidigare än vi räknat med. Fick snabbt startanmäla och sedan lasta ur för att fixa iordning för framridning. Miro kände mycket väl på sig att det var en stressad miljö som fanns runt honom = ängslig ponny.

LC:1
Framridning: Framridningen gick helt okej, började med att värma lite lätt i alla gångarter innan jag satte igång själva arbetet. Med ett spö i handen gjorde vi massor av skritt-trav, trav-skritt övergångar. Att rida med spö fungerar jättebra nuförtiden, perfekt för att effektivt få honom dit jag vill. Började sedan med övergångar trav-galopp, galopp-trav i vänster varv, högerfattningarna hann jag inte innan jag skulle in i collektingring.


I collectingring: Vi var två stycken inne på en relativt liten yta, vilket gjorde att det var svårt att få igenom det som jag egentligen ville jobba på. Jobbade mycket med att få honom avspänd och gjorde därför massor av övergångar i skritt-trav, trav-skritt.

På banan: Som vanligt blev han spänd som en fiolsträng, fick dock lite extra tid på mig där inne då det var lite strul mellan dommare och speaker/sekretariat innan jag fick startsignal. Tog igenom honom så gott jag kunde med hjälp av en åttvolt nere vid dommaren, checkade även med några övergångar. Själva programmet kändes bra bitvis och sedan kommer det stunder där det blir lite "hej-kom-och-hjälp-mig". Miro spänner till, vill inte riktigt gå förbi där han borde. Inför vänstergaloppen fick han till exempel syn på en läskig brandslangslucka i väggen, den förstörde hela den galoppen. Han skulle inte gå förbi poch fattningen blev huxflux, så även galoppen. Långsida och volt är inte så mycket att jobba med heller.

Är inte nöjd med ritten, men jag var väldigt stressad då jag inte hunnit få igenom det jag ville på grund av otillräcklig framridning. Starttiderna stämde inte heller, kom säkert in på banan 10 minuter innan utsatt starttid (hade ingen koll på klockan heller ...). Sedan till resultatet, tydligen var der ryttartestbedömning som jag helt missat. Lite tråkigt då jag vill veta vilka moment jag och Miro lyckas bra/mindre bra, vill ha ett kvitto på om det går framåt eller inte. Visst kan det vara bra att få ett kvitto på mina brister som ryttare, är dock medveten om allt som står i protokollet sedan innan. Får se det som en träning på banan helt enkelt. :) Slutade i vilket fall på 6,2 (62%). Nu jäklar ska jag jobba på min sist förövrigt, i höstas var den riktigt bra jämfört med nu!!


LB:1
Framridning: Tog god tid på mig inför den här klassen, lastade ur väldigt tidigt så jag hann skritta fram honom för hand ordentligt. Gick sedan bort till framridningen och red igenom honom på volter med mycket böjning under lättridning innan jag började med samma övergångsupplägg som i den tidigare klassen. Hann ta igenom båda galopperna den här gången och dessutom ta andpauser i skritt. Avslutade även med att ta igenom honom ytterligare under lättridning på volter. Miro kändes väldigt fin, "den där" känslan började nästan kika fram!


I collectingring: Började med att rida på en volt med övergångar, sedan valde jag att skritta eftersom jag fått honom dit jag ville. Han tyckte dock synd om sig själv då han var ensam i ridhuset under en stund!

På banan: Innan startsingnal red jag som i föregående klass. Den här klassen var jag dessutom lite mer samlad och kunde koncentrera mig på ridningen. Programmet gick helt okej utan större missar, fattningen till höger är det enda jag är lite småsur över. Fattningen låg längs läktarlångsidan och det var lite läskigt tyckte Miro. Till och fårn blev han lite tittig på allting runtomkring men han höll sig i alla fall i skinnet.

Procenten hamnade på 53,44%, samma dommare som förra starten i LB:1. Det betyder i alla fall att vi kommit en bit påvägen sedan dess. Har ingenting att klaga på egentligen, min känsla var bra i alla fall. Jag är medveten av vad som är mindre bra, men det blundar jag för i dagens läge för att komma dit senare i vår.


Miro är i alla fall värlens bästa ponny, enligt mig. Älskar honom över allt annat. ♥

Imorgon!

Publicerat av Jennie Börs den 13 April 2012 kl. 22:28 i Vardag
Uppdateringen har varit lite si och så de senaste dagarna, men jag har fullt upp kan jag säga! Min syster har förlängt en sena i halsen vilket gör att hon inte kan rida eller så = dubbelt av stallarbete för mig. Jag klagar dock inte, tycker bara att det är roligt att ta hand om båda ponnyprinsarna.

Imorgon är det tävling som gäller för mig och Miro, har förberett mer eller mindre hela dagen idag. Startar inte supertidigt imorgon, ganska skönt faktiskt. Går upp till stallet vid halv åtta imorgon och fixar det sista, sedan åker vi cirka en timme efter det. Nu väntar sängen för min del, gäller att sova gott inför morgondagen.



Jumanji - 13 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 13 April 2012 kl. 22:22 i Ridpass - Jumanji
Idag stod det markarbete på schemat för Jumanji, första gången jag hade bommar med i ett pass på honom faktiskt. Började med att värma upp honom lite i alla gångarter, sedan började vi trava över en bomserie med fyra bommar. Kom väldigt rätt på bommarna, han hamnade klockrent varje gång! Avstånd och allting stämde verkligen precis rätt, mitt i steget.

Vi la sedan upp ena änden av bommarna på stöd, så att det blev en cavaletti. Vi fick ta två provvändor där avståndet flyttades innan vi fick till det bra. Byggde ihop en liten övning, se nedan:

Rött = trav      Grönt = galopp (Fin skiss förövrigt, hehe)

Första gångerna över galoppbommen i båda varven höll jag på att dö av skratt för det blev så konstigt, var inte alls beredd på att han skulle ta i så mycket! Över cavalettin stod jag i lättsits för att det var enklare att komma rätt då, kände mig dock som en nybörjare. Det var riktigt roligt i alla fall, låg varv på var och travade över bommarna för att sedan gå varannan gång till höger och varannan till vänster. Jumanji var jättesöt och duktig, jobbade på bra emellan bommarna för att sedan så fort han fick syn på bommarna höja huvudet och ha öronen spetsade framåt. Han är bara lite för söt tycker jag!

Jag är i alla fall väldigt nöjd med dagens pass. Jumanji skötte sig super och blev verkligen jättefin. Han tog bra hand om mig och trots att det blev lite "hej-kom-och-hjälp-mig" första vändan i övningen tog han det lungt trots att jag höll på att typ dö av skratt. Johanna tycker att vi ska börja hoppa nu, vi får väl se hur det blir med den saken!

Miro - 13 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 13 April 2012 kl. 22:02 i Ridpass - Miro
Red honom på förmiddagen, innan han fick komma ut i hagen: det fick jag tillbaka för kan jag säga. Miro var verkligen supergrinig idag, kunde inte stå still och gick i sidled istället. Började trava och galoppera fram lite lätt för att sedan sätta honom i någorlunda arbete, tyvärr ifrågasatte han allting och försökte komma undan. Red i vilket fall lite övergångar och det hjälpte till en del i alla fall. Provade någon till galoppfattning efter det, arg ponny som kickade, pep och hade sig. Tillslut fick jag till en riktigt bra fattning, precis på signalen och dessutom klockren! Galopperade lite till efter det och sedan travade vi av. Kände inte för att börja bråka med något nytt efter det.

Var inte precis glad åt passet eftersom det är dagen innan tävling, men det kanske är som Pernilla sa att det ska gå dåligt på genrepet. Fick kanske skylla mig lite själv också när jag valde att rida när alla andra fick komma ut i hagen och inte han, borde ju känna till hur hans humör ändras. ;)



Jumanji - 12 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 12 April 2012 kl. 22:57 i Ridpass - Jumanji
Jumanji fick sig också ett skrittpass idag, hans blev dock lite annorlunda. Tog oss ut på en skrittur till Norddalsbacken och hem igen. Vi tog det väldigt lugnt och njöt till fulla drag av den härliga vårsolen, turen tog oss nästan 1h vilket är lite längre tid än det brukar. Det var i vilket fall väldigt mysigt med fågelkvitter och tussilago vid vägkanten!

När vi kom tillbaka provade körde vi lite miljöträning:

Vi traskade upp på den som ingenting och stannade där, Jumanji var verkligen helt obrydd. Kanske ska ha som mål att Miro ska kunna stå på den med mig på ryggen? Han kan faktiskt stå på den med mig på backen, efter lite övertalan.

Miro - 12 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 12 April 2012 kl. 22:49 i Ridpass - Miro
Vi började med att skritta fram i lite mer än 20 minuter på astfallt, för hand. Miro var snabbt med på noterna och kom in i en väldigt lugn och avslappnad skritt. Han skrittade på bra bakifrån och spände av ordentligt, sänkte huvudet så att han jobbade genom hela kroppen. Frustade gjorde han också lite grann. Riktigt imponerad blev jag över honom, det är precis där jag vill ha honom dagen efter en dressyrträning!

Satt sedan upp och skrittjobbade honom i ungefär 20 minuter, mest bara för att känna igenom honom lite. Red faktiskt på gräsmattan utanför paddocken, Miro skötte sig bra trots att vi var ensamma och inte helt inbruade (haha). Jobbade på lite volter och i skänkelvikningar. Han kändes väldigt rund och fin i både form och sidor. Avslutade med att rida lite halter. Jag är väldigt nöjd med honom!



Hiss och Diss: Stövlar med snörning

Publicerat av Jennie Börs den 11 April 2012 kl. 23:05 i Utrustning
Någonting som jag tycker är supersnygg är stövlar med snörning! Tycker nästan att det är synd att dressyrstövlar inte har det, men å andra sidan skulle det nog se konstigt ut också. Jag vill i alla fall hissa stövar med snörning!

Någonting som däremot inte faller mig i smaken är snörade stövlar med en rosett frampå. Enligt mig ska snörningen bara synas i minsta möjliga mån. Snörningen ska finnas där, men fästning och sådant ska döljas på bakom stövelns insida. Jag dissar helt enkelt snörda stövlar med rosett.


Miro - 11 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 11 April 2012 kl. 22:30 i Ridpass - Miro
Miro var nästa ponny på tur. Fick börja med att rida lite sluta/tagen bakdel runt på fyrkanten i trav, för att sedan rida lite framdelsvändningar. I framdelsvändningen skulle jag ligga varv på varv och känna att han verkligen flyttade sig för skänkeln, i det skulle jag även ändra på ställningen. Red sedan lite skänkelvikningar och snett igenom. Därefter blev det lite skrittarbete med vändningar på bakdelen, supersvårt då Miro gärna slinker undan med baken. Jag fick dock lite läxa för att träna på det till nästa gång.

I galoppen red jag på fyrkanten och 10m volter på långsidan, avslutningsvis i båda galopperna red jag halvt igenom och räta ut på långsidan (som i LA:1). Avslutningsvis fick jag rida på åttvolt, 10m åt varje håll. Först i nedsittning och sedan i lättridning.

Miro kändes fin till och från. I galoppen fick jag inte riktigt det där trycket och känslan i handen som jag vill ha. Fick nästan rida ihjäl mig till och från för att han inte skulle tvärbromsa. Traven i slutet kändes också bra, i åttvolterna kändes det verkligen som att han kom igenom lite extra. Tyvärr kändes det som jag fick jobba lite självständigt idag, har nog att göra med att jag inte red på min ordinarie plats. Vissa bitar från passet kan jag i alla fall ta med mig, andra kan jag lägga bakom mig. Göran tyckte i alla fall att han blivit finare i formen, han säger det nästan varje gång och det måste ju betyda att vi kommer framåt!


Hoppas på att vi är ute nästa Göran-träning, då ska jag försöka då någon som fotar!

Jumanji - 11 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 11 April 2012 kl. 22:19 i Ridpass - Jumanji
Jumanji fick vara först ut på dagens träning. Han var ganska stel och småspänd i början, bet sig tag ganska mycket i högersidan. Fick jobba mycket med att lossa honom och få honom att ta tag lika mycket i båda tyglarna. Fick börja med att bara skritta på en volt och hålla honom eftergiven, lägga in lite halter och sådär. Övergick sedan till lite galopparbete innan vi började ordentligt i traven. Fick flytta lite skänkelvikningar på både rakt spår och på volt.

Fick även jobba lite med att minska volten och verkligen få med bogarna samt få kontakt med den där vänstertygeln. Avslutningsvis blev det lite galoppjobb. I högervarvet fick jag till en väldigt bra känsla tillslut efter lite kamp med att ställa honom utåt och sedan rakställa.

Jumanji blev väldigt trött och svettig kan jag säga. Jag är nöjd med honom i alla fall, när han släpper efter är han verkligen trevlig att rida! Underbar att sitta på dessutom, älskar att det bara är att gunga med lite lätt. ;)


Förra träningen för Göran.

I väntans tider

Publicerat av Jennie Börs den 11 April 2012 kl. 11:10 i Vardag
Sitter just nu hemma och väntar på att hovslagaren ska ringa, Jumanji hade inga planer på att följa med honom in förra veckan så idag ska jag ta in honom istället. Jag har dock förberett med grimma på i hagen, jaga ponny i regn är inte speciellt roligt. Tror hag ska dra mig upp mot stallet snart i vilket fall och fixa klart mockning och sådant.

Senare idag blir det Göran-träning för båda ponnyerna. Har en tid på eftermiddagen och en på kvällen, skönt att få lite andrum emellan.

Bloggtips

Publicerat av Jennie Börs den 11 April 2012 kl. 10:00 i Tips & trix
En blogg som jag verkligen fastnat för under den senaste tiden är den här. Inläggen är välskrivna och bra, de lockar till läsning och är intressanta. Bloggen innehåller dessutom en hel del fina bilder, vilket alltid är ett stort plus i kanten. Designen är riktigt häftig om jag får säga det själv, den är stilren och enkelt: med en "wow"-känsla.

Jag rekomenderar verkligen bloggen, speciellt för er dressyrintresserade, om ni inte redan läser den förstås.


matildaholmstrom.se matildaholmstrom.se matildaholmstrom.se matildaholmstrom.se

Vi saknar dig

Publicerat av Jennie Börs den 10 April 2012 kl. 22:47 i Allt & inget
En vecka har gått och tomheten ekar här hemma efter dig. Jag tror fortfarande att du väntar på mig när jag går in genom dörren, men inte. Ibland får jag känslan av att du puttar upp min sovrumsdörr på kvällarna, men den är fortfarande stängd. Rätt som det är känns det som någon hoppar upp i sängen, men allt är bara en inbillning.

Bamse (andra katten, Trulsas bror) saknar dig också. Ni var kanske inte världens bästa vänner under de senaste åren, men han inser nog nu vad du betydde för honom. Han går runt här hemma och letar efter någon, är extra kelig och sover på dina sovplatser. Mamma berättade även att samma dag som du vandrade vidare hade han kommit in med en råtta och skrikit, hon förstår nu att den antagligen var till dig. När vi gick till Torkel låg Bamse och vaktade din skinka, men du kom aldrig tillbaka för att äta upp den.

Vi saknar dig så mycket, min älskade vän. Det finns ett hålrum som aldrig kommer fyllas igen, men livet går vidare även om det känns jobbigt ibland. I mitt minne lever du för alltid, i hjärtat med för den delen. Tårar som rinner för min kind, en dag ses vi igen.



Helios - 10 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 10 April 2012 kl. 22:31 i Ridpass - Andra hästar
Red Helios på dagens hopplektion, rytmövning stod på schemat. I framridningen var han väldigt vinglig och lite tjafsig i handen, fick därför vara väldigt tydlig med vart vi skulle svänga. Travade sedan bommar med galoppfattningar efter, det lärde han sig snabbt och därför fick jag vara lite observant på vem som fattade galopp.

Själva övningen vi gjorde idag var väldigt simpel, ett räcke uppställt vid A, B, C och E. Vi fick sedan hoppa runt som på en fyrkant med en uppgift, rytmen. Började i högervarv och det gick verkligen super! Vet inte hur många varv vi hoppade runt, tappade räkningen efter första. I vänstervarvet var det lite mer besvärligt då Helios är svag, det resulterade att han gärna landade i fel galopp efter hindren. Trots att jag gjorde var jag kunde för att hjälpa honom med val av galopp taglade han helst på i fel. Han är riktigt kvick, Susanne berättade att det såg ut precis som att han skulle landa rätt flertalet gånger, men i sista sekund tog han fel. Fick ligga många, många varv innan vi avbröt. Rytmen var i alla fall bra, trots strulet i galoppen.

Fick gå några varv till men samma sak då, han ville hellre ta högergalopp. Fick rida på mittvolten istället och då var det lite enklare då jag verkligen kunde vara övertydlig med vilken galopp vi skulle ha. Det var dessutom mer plats att hinna byta galopp på. Helios blev riktigt svettig och trött, men det var väldigt nyttigt för honom också.

Jag är i vilket fall nöjd med honom! Han kändes väldigt lugn och fin, försökte inte rusa på eller så. Högervarvet var verkligen super, vänster var också bra när vi fick till det. Övningen var väldigt bra för mig, jag hade så mycket att tänka på så hindren fanns knappt i mitt huvud. När hindren kom pluppade vi bara över som ingenting.



Avundsjukan

Publicerat av Jennie Börs den 10 April 2012 kl. 22:16 i Vardag
Miro är verkligen en ponny som får en att le till lite extra vissa stunder, han är bara för söt. Efter hans promenad släppte jag ut honom i hagen igen och i samma veva tog jag in Jumanji istället. Jumanji hade inga planer på att följa med in idag, utan vände bara när jag kom emot honom.

Det första Miro gör är att traska fram till mig, kör huvudet tätt mot min mage och ger en blick som bara får en att smälta. Precis som att ha berättar för mig "Du kan ju ta in mig istället!". Jag kliar honom lite i pannan och förklarar att han har gjort sitt, nu är det Jumanjis tur. Under tiden försöker Miro ta på sig grimman själv, genom att trycka ner nosen i grimmans nosdel. Jag går där ifrån och fortsätter med taktik överlista Jumanji, Miro följer mig hack i häl.

Att Miro följer efter mig är inte till någon fördel, han är bara ivägen. Miro försöker dessutom gång på gång förklara för mig att det är honom som jag ska ta in, genom samma taktik som innan. Jag kliar honom lite i pannan (han är ju för söt för att det ska gå att låta bli!) och fortsätter sedan att försöka få tag i Jumanji. Miros nästa knep för att få min uppmärksamhet är genom att stylea, rätt som det är ser jag honom gå med krökt nacke i en skänkelvikning. Hur söt får man bli!?

Det enklaste sättet att få fast Jumanji på är genom att gömma grimman bakom ryggen och sedan går fram och klia honom i huvudet. Sedan smyger man fram grimman och trär den på dent. Det var inga problem att komma till "klia fasen", där tog det dock stopp då Miro också ville vara med på det kalaset!

Tillslut fick jag fast Jumanji (efter ca 10 min), Miro gick efter honom med öronen bakåt fram till grinden. Någon snodde ju hans matte! Men så snart jag tittade åt Miros håll, då åkte öronen framåt och oskyldighetsblicken kom fram. Miro är bara för söt, han får mig verkligen att le till lite extra vissa stunder.



Jumanji - 10 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 10 April 2012 kl. 15:05 i Ridpass - Jumanji
Även han fick sig en promenad, i liknande stil med Miros. Det var dock lite mindre komplicerat att gå med Jumanji, han bara lunkar på och är nöjd med livet. Trots att det blåste till som sjutton till och från och hästar som busade runt, går han där och bara är. Stretchade även Jumanjis bakben, han var väldigt duktig idag! Han tycker dock att det är lite småläskigt fortfarande.



Miro - 10 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 10 April 2012 kl. 15:01 i Ridpass - Miro
Blev en promenad genom byn för hand, Miro var allmänt jobbig. Det blåste och allting var jättefarligt tyckte han, men trots det gick han på ganska bra. Tyvärr fick han inte riktigt den där avspända skritten som jag vill att han ska ha vid promenader, han var ju så fruktansvärt spänd. Bitvis gick han och lekte hingst och bitvis var det precis som han ville att jag skulle bära honom framåt.

I sista backen hem började han i alla fall spänna av någorlunda, alltid något. Stretchade bakbenen efteråt och han var så duktig så.



Lycka till syster!

Publicerat av Jennie Börs den 10 April 2012 kl. 11:00 i Vardag

Kära vädergudar

Publicerat av Jennie Börs den 09 April 2012 kl. 22:43 i Vardag
Kollade nyss i hur vädret skulle bli i veckan, det gjorde mig inte speciellt glad om man säger så. Förhoppningsvis hinner det ändra sig lite här framöver i alla fall!



Miro - 9 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 09 April 2012 kl. 22:31 i Ridpass - Miro
Dagens träning för Pernilla blev riktigt lyckad om jag får säga det själv! Miro skötte sig riktigt hemma i ridhuset, försökte kasta sig en (två om man ska räkna minsta lilla) gång men jag korrigerade det på en gång. Dagens fokus låg väldigt mycket på min sits för att rätta till min snedhet som kommit fram här på slutet. Det var väldigt nyttigt, även om det känns helknas så får jag en mycket bättre effekt på Miro i ridningen.

Att rida tempoväxlingar passade inte herren idag, därför fick planen läggas om. Istället red vi snabba övergångar, trav - skritt 1-2 steg - trav igen. Han lyssnade riktigt bra på det, väldigt allert igång och sådär. Till och från fick jag även rida in i en övergång, men ångra mig och rida på framåt igen. Red växlat på mittvolten och på fyrkanten. Större delen av passet fokuserade vi som jag nämnde på min sits, Miro fick springa runt med näsan lite i vädret. Men det kan vara nyttigt det också ibland, för att jag som ryttare ska hitta rätt position. När vi sedan började fokusera på både mig och honom fick vi till det riktigt bra tycker jag!

Nu laddar vi om batterierna till Göran-träningen, imorgon blir det ett skrittpass med stretching.


Miro fick ha den här outfiten idag, med marinblå huva (Johanna har kidnappat hans svarta!) och nya gjorden. Jag hade ridstövlar och en svart tröja + dunväst. Längde även lädret ett hål, känns konstigt ibörjan men när jag kommer ner i sadeln känns det mycket bättre än att ha de kortare.

Mellanlandar

Publicerat av Jennie Börs den 09 April 2012 kl. 14:10 i Vardag
Första delen av stalljouren är avklarad. Jag är nu hemma och har fått lite mat i magen. Det är snart dags att byta ut mjukusbyxorna mot ett par ridbyxor, för att sedan gå tillbaka till stallet. Ska träna för Pernilla innan insläppet, en avcheckning inför helgens starter blir det. Träningen är i Säter idag, lite skönt att slippa åka till Hedenslund faktiskt.

Mer uppdatering blir det senare idag!

Påskhoppning

Publicerat av Jennie Börs den 09 April 2012 kl. 09:30 i Fotografering
Några bilder från fredagens Påskhoppning. Jag gillar att fota prisutdelningar, då står ponnyer och hästar snällt stilla så kamera och objektiv hänger med i alla rörelser, hehe.








Bildredigering: Beskärning av bilder.

Publicerat av Jennie Börs den 08 April 2012 kl. 22:23 i Tips & trix
Ny kategori här på bloggen, "Tips & trix". Här kommer jag, precis som kategorin lyder, dela med mig av små tips och trix. Har ni önskemål på något som ni vill att jag ska göra ett inlägg om, säg till!

När jag rediger bilder använder jag mig av en väldigt simpel teknik, det första jag gör är att beskära bilderna. Jag beskär framför allt mina bilder för att få fram "det lilla extra" och för att kompositionen ska bli så bra som möjligt. Det första jag gör innan jag beskär mina bilder är att ställa in mitt beskärningsverktyget på "Använd förhållande i foto". Jag rekomenderar den inställningen för att behålla bilderna i sina originalproportioner. 


Hur bilderna beskärs beror lite på vad jag vill få ut av bilden. Här nedan hittar du exempel med förklaringar på de vanligaste beskärningarna som jag använder mig av i mina bilder här på bloggen.

1. Den har typen av beskärning använder jag mig av oftast, den är lite standard för mig på någotvis. Det jag gör är att beskära bilden så att jag får lagom mycket luft runt om på alla sidor. Jag vill ha ekipaget centrerad i bilden, för att få det utgår jag från beskärningsrutans mittpunkt. Placeras mittpunkten vid ryttarens skänkel tycker jag att det brukar bli bra.

2. I den här beskärningen har jag valt att lämna lite luft framför ekipaget för att få fram en känsla av fart i bilden. Det här är kanske inte världens bästa exempelbild då jag gärna skulle vilja ha ännu mer luft framför, men jag hoppas att ni förstår mitt koncept i alla fall. När ekipaget får lite luft framför sig får man känslan av att de är påväg framåt i fart.

3. Ibland kan det vara svårt att hålla kameran rakt, det är dock lätt att lösa problemet när bilden beskärs. Nu hittade jag ingen klockren bild, men den får i alla fall förklara hur jag menar. Genom att snedställa beskärningsrutan rätas bilden upp vi beskärning, vilket håll du roterar rutan beror åt vilket håll bilden är sned. Man bör dock tänka på att runtan håller sig innanför bildens kanter, därför är det bra om det finns lite "luft" runt det som behöver rätas upp.

Det här är de tre vanligaste sätten som jag använder mig av. Ibland brukar jag även använda mig av gyllene snittet, men det är sällan. Jag tycker även att det är lite knepigt att förklara med egna ord.

Frisörsalong

Publicerat av Jennie Börs den 08 April 2012 kl. 20:14 i Vardag
Ponnyerna har vilodag idag, därför passade jag på att trimma deras manar. Extremt överpedant som vanligt och står tillslut och klipper den strå för strå, det är tur att Johanna finns till hands för att stoppa mig. Miro stod som vanligt snällt och bara njöt av livet, Jumanji var snäll så länge jag klippte. När jag tog urtunningsaxen för att jämna till tjockleken blev han lite upprörd, när han fick mat blev han lite gladare i alla fall.

Jag tycker att ponnymanar ska få förbli ponnymanar. Ponnyernas manar får därför förbli i sin vanliga tjocklek, det enda jag brukar göra är att jämna till den ytterst lite. Längden på manen brukar bli runt en och en halv handsbredd, det är lite lagomt tycker jag. 



Shopping @ Aubiose

Publicerat av Jennie Börs den 07 April 2012 kl. 23:40 i Shopping
Vi var in en sväng idag på Aubiose innan vi åkte på trav, då vi behövde komplitera sadelgjordsförådet. Miros förra hoppsadel var ju en liten ponnysadel, vilket resulterade att stropparna hamnade väldigt högt upp. När han fick en fullstor sadel hamnade stropparna längre ner och vips var gjorden för lång. I dressyrsadelns fall handlade det endast om att vi ska prova en anatomsik gjord för att se om sadeln ligger mer still, den låg nämligen helt still med en sådan när vi provred sadeln. Sadelgjordarna betalade mamma och pappa.

Jag passade även på att köpa ett par ridbyxor från Mountain Horse. Älskar den gråa färgen, har ett par sedan innan från Hööks i liknande färg och de används flitigt. På något sätt passar färger till det mesta, tycker jag.




You are the fire

Publicerat av Jennie Börs den 07 April 2012 kl. 23:30 i Fotografering
Har redigerat över 100 bilder från igår, här kommer endast ett litet urval. Bilderna är inte noggrant utvalda, mest slumpade över vad som såg bäst ut i miniatyrbilderna.

Jag är väl medveten över att han är bakom lod lite här och var, vi jobbar på det och näsan tippar gärna lite så när han inte är 100% på plats. På bilderna kan ni nog även se vad jag nämnde om min sits, vänsterarmbågen kommer ifrån kroppen och jag blir "stark" i högerhanden. Insåg även i efterhand att det mest blev bilder från vänstervarv, men det betyder inte att jag bara red i det varvet.

Vill ni ha fler bilder, eller blir det här bra? Tackar även för att ni har överseende för att vi är lite dammiga och sådär, hehe.






Jumanji - 7 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 07 April 2012 kl. 19:39 i Ridpass - Jumanji
Red Jumanji idag, började på en del av ridbanan men den var tydligen väldig hästätande. Varje gång jag skulle vända upp mot dommartornet fick han nått ryck och bara flög iväg åt fanders. Red därför förbi där några gånger på en någorlunda avspänd ponny, sedan bytte vi ställe.

Jobbade på att få honom mjuk och rund i sidorna, utan att bli stark och bita sig fast i högertygeln. La upp en ganska bra strategi i galoppen, gav honom halvlång tygel och red sedan enbart med sitsen. Det fungerade riktigt bra tycker jag, istället för att ta dragkampen kunde han först lossa i kroppen innan jag la till en mjuk och stadig hand. Galopperade sedan på lite i lättsits innan jag satte mig ner och samlade ihop honom med lagom lång tygel. Gjorde detta i båda varven och det gav bra resultat!

Måste även påpeka att han har världens härligaste trav, man sitter som i en fotölj! I traven kändes han också fin, dock kör han gärna in rumpan lite i vänstervarvet.



Olympiatrav

Publicerat av Jennie Börs den 07 April 2012 kl. 19:15 i Vardag
Under det senaste pren har det blivit som en liten tradition att åka till Romme för att titta på trav med pappa, Johanna och farmor. Tidigare år har jag stått med kameran i högsta hugg vid upploppet, men i år var det så kallt ute så vi frös in på läktaren.

Det var faktiskt lite långtråkigt att vara på trav idag, annars har jag ju fullt upp med fotandet. Men lite roligt är det allt att titta på hästarna, vissa är riktigt fina. Jag har dessutom en liten förkärlek till kallbloden, de är så oerhört läckra! I näst sista loppet hittade jag och Johanna en väldigt fin häst, Zlicemenice, och det slutade med att pappa spelade en tjuga på den trots att oddsen stod i typ 20x pengarna. Puls blev det trots det, den låg i täten fram till upploppet då den blev omsprungen bara en bit ifrån mållinjen och slutade som trea.


Järvsöfaks, invigning Olympiatravet 2010.

Johanna och Jumanji

Publicerat av Jennie Börs den 06 April 2012 kl. 23:42 i Fotografering
Här kommer det lite bilder på Johanna och Jumanji från dagens klubbtävling. De två första är från 80cm och de andra tre från 90cm.

Bilder på andra ekipage dyker upp under de närmaste dagarna!




Miro - 6 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 06 April 2012 kl. 21:39 i Ridpass - Miro
Då var även dagens ridpass avklarat, även idag var det lite blandade känslor. Från backen ser det nog många gånger ganska bra ut, men min personliga känsla är kass. Tror det har att göra mycker med att jag försöker fokusera på annat än just Miro just nu. Jag vill få iordning på min sits, lära mig att sitta rakt från huvud till sittben. Lära mig att känna båda sitsbenen exakt lika mycket samtidigt som axlarna är parallella och min blick rakt fram och inte sneglandes ner åt höger.

Red lite basic bara, att han ska lyssna både framåt och tillbaka i alla gångarter. Red blandat på volter och en lite större fyrkant. Blev även lite förvänd galopp då han lossar ganska bra i det. Nu till saken, jag har bestämt mig på att få iordning på min sits så att jag sitter parallellt till nästa tävling (14 april). Grejen är bara den att jag vill ju fortfarande att Miro ska vara på plats med "den där" känslan. Jag blir frustrerad när jag har för mycket i huvudet och då blir det bara pannkaka av alltihop.

Vet dessutom vad både jag och Miro skulle behöva ridmässigt just nu, tyvärr går det nog inte att lösa så vitt jag vet. Nästa vecka blir i alla fall tuff för oss, både Pernilla-träning och Göran-träning. Det blir bra och jag ser fram emot det, hoppas på en massa bra tips till tävlingen. Utöver det blir veckan ganska slapp fram till träningen för Miro, han ska bara få njuta och lite kul förhoppningsvis!

Johanna fotade idag, här kommer en outfit-bild och ett litet smakprov i alla fall. Mer kommer senare!


Träns: Cheval + Höökspannband + Globustyglar
Sadel:
Jaguar + Globus stigläder + Royalsteel stigbyglar
Sadelgjord: Stübben
Schabrak: Horse Guard
Benskydd: Börjes

Hjälm: Lamicell
Hoodtröja: Ullared
Jacka: Mountain Horse
Ridhandskar: Rockel
Ridbyxor: Mountain Horse
Chaps + skor: Mountain Horse + CRW
Sporrar + tillbehör: Hansbo

Påskhoppning: 6 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 06 April 2012 kl. 15:32 i Tävling
Här kommer Johanna och Jumanjis resultat från dagen:

80cm (LD)
Ett bra flyt på banan, tyvärr blev det stopp på 4e hindret i grundomgången då Johanna inte red riktigt ordentligt. Annars var det riktigt bra tycker jag och Johanna var väldigt nöjd.

90cm (LC)
Även i den här klassen fick de ett bra flyt och Johanna red ordentligt hela tiden vilket resulterade att de även fick rida omhoppningen. Omhoppningen gick bra även den, Johanna valde dock att ta de lite längre vägarna. Ridhusunderlaget är inte alltid att lita på och sedan känner sig Johanna lite säkrare i de stora svängarna i dagens läge. Johanna var i alla fall nöjd och det tycker jag att hon ska vara, för det såg bra ut! De lyckades även knipa en andra placering, efter gammeltanten Evita.


Fler bilder kommer ikväll!

Dagens aktivitet

Publicerat av Jennie Börs den 06 April 2012 kl. 09:00 i Vardag
Idag är det Påskhoppning som står på schemat, som alltid på långfredagen. Hoppningen ligger ju lite "på hyllan" för min del men jag har ju kameran istället, får dock se hur mycket jag kan fota då jag lovat att vara funktionär. Det är i vilket fall alltid trevligt med klubbtävlingar!

Johanna och Jumanji hoppar 80cm (LD) och 90cm (LC), stort "lycka till" till dem!


Johanna och Evita förra året, de vann förövrigt 70cm klassen då!

Skitponnyn!

Publicerat av Jennie Börs den 05 April 2012 kl. 20:47 i Allt & inget
Just nu tror jag att Miro har tre olika favoritsysselsättningar i hagen.

1. Rulla sig i mängder (som vanligt), ju lortigare desto bättre är hans motto. Jag har inget som helst problem med att borsta honom, det är mest roligt så länge jag inte har väldigt bråttom. Däremot är det inte speciellt roligt att han får dammärken bara man petar på honom.

2. Bita sönder Jumanjis täcken. Sedan vi bytte till regntäcken har han bitit sönder tre stycken i sidan. Utöver det har han även haft hål i både 100g täcket och ett vintertäcke.

3. Ligga och sova/sola sig, det älskar han speciellt så här års! Riktigt sött är det också. :)


Rulla, busa (=täcken slacktas) och sola sig (naturligtvis i skiten ..)

Miro - 5 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 05 April 2012 kl. 20:28 i Ridpass - Miro
Dagens ridpass kan sammanfattas som både bra och dåligt. Ena stunden kändes det som alla bitar bara föll på plats och i nästa stund kändes det som att ingenting fungerade. Det blåste en hel del ute också, vilket varken jag eller Miro gillar.

Red i alla fall lite samma tänk idag som under måndagens träning, 10 steg i normaltempo och 10 steg i lite ökat tempo. Låg på fyrkanten och växlade fram och tillbaka, Miro lyssnade riktigt bra! Gjorde det samma i galoppen, där blev han dock lite väl taggad till och från. Red även på en 20m volt för att kunna rida igenom och lossa honom lite. Tränade även på lite fattningar från skritt, i höger blev det lite hej och hå men i vänster blev det mycket bättre!

När jag travade av la jag in ytterligare en växel, en med lite samling i. Det kändes bra även i den traven när han fick med sig bakbenen ordentligt!



Passa på!

Publicerat av Jennie Börs den 05 April 2012 kl. 15:47 i Shopping
Antar att flera av er redan sett det här, men lägger upp det i alla fall:

Personligen tycker jag att hela kollektionen är riktigt snygg! Välgenomtänkt och unik design, med väl genomtänkta funktioner. Skulle lätt kunna köpa en sak av varje färg för att allting är så snyggt, haha, men det blir lite väl dyrt.

Har länge planerat att klicka hem det bruna schabraket, nu när det här erbjudandet kom upp tog jag tjuren vid hornen och gjorde det. Ett par bruna lindor fick också följa med eftersom det blev ungefär samma pris som att köpa ett par helt vanliga bruna lindor nu när det var rabatt. Jag är riktigt nöjd med köpen och längtar verkligen tills jag får hem produkterna, Miro kommer bli så fin! Har sett att andra har haft schabraken under hoppsadlar, så antagligen kommer det användas på Jumanji också.

Bloggtävling hos ztreeliin.blogg.se

Publicerat av Jennie Börs den 04 April 2012 kl. 22:52 i Allt & inget
Vill du också vara med och tävla om de här ridbyxorna? Klicka HÄR!

Harley - 3 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 04 April 2012 kl. 22:30 i Ridpass - Andra hästar
Red Harley på lektionen, hoppning stod på schemat! Som alltid när jag sitter upp på honom blir det en stor omställning eftersom han inte är speciellt kvick av sig. Uppvärmningen kändes bra, ville rida på honom lite för mycket i traven ibland dock. Ibörjan envisades han även med att vi skulle fatta fel galopp i högervarvet.

Övningen bestod av att vi först skulle över en liten lydnadsbom (kort bom på block), anridning i kortare och en lite mer ihopsatt galopp. Efter den skulle vi öka tempot för att sedan rida mot ett räcke eller oxer (beroende på varv) och sedan korta ihop galoppen igen och över lydnadsbomen för att avsluta med att trava över en bomserie. Sista banan bestod av endast kontrollhindret, oxern och räcket ihopsatta till en liten bana, fortfarande kort galopp mot kontrollhindret och större galopp mot oxern och räcket.

Jag tycker att det kändes bra. Gick bra att korta ihop honom och även att länga ut galoppen igen. Måste bara tänka på att inte dressyrrida allt för mycket, vill gärna ha honom lite för mycket på plats även i den större galoppen. Är i alla fall väldigt nöjd! På slutet mär vi travade av kändes det jättebra till och från, är lite sugen på att rida honom på någon dressyr framöver!


Typ en av de första bilderna som jag tog när jag fått min D90 2009. :)

Dagarna som passerat

Publicerat av Jennie Börs den 04 April 2012 kl. 22:20 i Vardag
Bloggningen har inte varit på högsta nivå nu de senaste dagarna. På måndagen var vi i Hedenslund och tränade vilket resulterade en sen kväll, där även TV-tittande fanns på schemat. Igår blev det hastiga och jobbiga besult när jag kom hem på kvällen = ingen motivation till att blogga.

Igår red jag lektion som vanligt, hade ett litet usmöte och gick sedan ut på en promenad med Miro tillsammans med Johanna och Jumanji, Sandra och Classico. Skönt för våra ponnyer att få sträcka lite på benen efter en träningsdag, Johanna hoppade för Erik på måndagen istället för att följa med till Hedenslund.

Idag hade jag några jobbiga timmar efter jag kom hem, men kom igen och drog mig till stallet. Även idag blev det ett litet usmöte. Fixade och donade sedan hos ponnyerna, mockade och fixade vatten. Borstade även på dem och tog ryktsten för att bli av med lite vinterpäls, framför allt på Miro som bara är halvklippt.

Fick förövrigt påsklov idag, riktigt skönt och välbehövligt!

Sov sött, min älskade vän ♥

Publicerat av Jennie Börs den 04 April 2012 kl. 16:44 i Allt & inget
Ibland tar livet snabba vändningar och det är svårt att förstå att du inte längre finns kvar med oss på jorden. Längst bak i mitt huvud vill jag fortfarande få det till att allting är som vanligt, att allting kommer vara som det alltid har varit. Det kommer ta tid innan jag förstår att det hela är verklighet, att det inte är en mardröm som man sedan vaknar upp ur.

Det är svårt att förstå att någon som lekte som vanligt med leksaksråttor och snoddar, tiggde skinka vid frukostbordet och mat vid övriga måltider, som sprang in och ut genom dörren inte finns kvar här längre. Allting kommer bli så annorlunda. Det kommer inte längre vara någon som puttar upp min sovrumsdörr kvällar och nätter eller någon som ska ligga och trängas där man själv vill ligga i sängen. Jag kommer inte längre ha sällskap när jag ligger och tittar på Vänner eller ha någon sittandes på skrivbordet. Vilka ska nu hoppa på och fräsa åt varandra, i ren syskonkärlek? Saker som jag förut kunde störa mig på för att det var jobbigt kommer jag nu att sakna, för ingenting kommer vara som det varit förut.

Den här natten har varit den jobbigaste sedan Zanzibar försvann, dagen med för den delen. Jag är glad över att jag kunde ligga kvar i sängen den där extra timmen och bara tänka imorse. Skoldagen har varit hemsk, det har varit ett konstant svidande bakom ögonlocken.

Att du skulle försvinna en dag, det har jag vetat länge. Jag trodde dock aldrig att det skulle hända så här snart och plötsligt. Från att ena veckan vara som vanligt till att bara rasa i vikt och vägra äta. Jag förstod så väl igår att det här var slutet, när du bara slickade dig lite om munnen när du blev erbjuden skinka. Att se någon som man älskar så mycket må så dåligt, det gör ont i hjärtat.

Jag är glad åt att vi kunde hjälpa dig så fort, att Torkel hade mottagning igår kväll. Allting gick så fint och smärtfritt till. Att se dig ta dina sista andetag samtidigt som jag klappade dig gång på gång gjorde så oerhört ont i hjärtat, men det kändes samtidigt så rätt. Jag kommer aldrig glömma bilden av hur du låg där på bänken, djupt sovande i en värld där bara godhet existerar. I en värld där det finns skinka och råttor i obegränsad upplaga.

Jag saknar dig så att det gör ont, älskade vän. Tårarna bara rinner ner för kinderna. I vanliga fall skulle jag borrat ner näsan i din mjuka päls för att söka tröst, men det går inte längre. Det känns som att en bit av mig saknas, för efter tretton år har du blivit en sådan stor del av mitt liv. Sov sött min älskade, tack för att du förgyllt mina dagar under alla dessa år. ♥


Trulsa
29 mars 1999 - 3 april 2012

Miro - 2 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 03 April 2012 kl. 08:09 i Ridpass - Miro
Tränade för Pernilla i Hedenslund idag, under dagens pass fokuserade vi endast på framåtbjudning och elastiskitet. Två stora utmaningar hos Miro då han gärna segar ihop lite innan han kommit över spärren och eftersom han är ganska kort och kompakt kortar han gärna ihop sig. Jag tycker dock att vi lyckades väldigt bra igår, både jag och Miro orkade dessutom hålla igång i ett friskt tempo i 45 min!

Vi började med att bara trava runt fyrkanten, i lättridning och reglerade hans tempo med två växlar. Normal arbetstrav och en snabbare trav. Övergick även och gjorde samma sak i galoppen. Skulle rida ungefär tio steg/språng i varje växel innan det var dags att ändra. Gjorde även detta på volt lite till och från. Efter en stund la vi in ytterligare en växel, en med lite samling.

Fick rida lätt ganska långt in i passet eftersom det är mycket enklare att variera tempot i den innan han kommit igång ordentligt. När han var ordentligt igång fick jag sitta ner och jobba med samma sak som i lättridningen. Red även några skänkelvikningar som flöt på väldigt bra och galopperade lite till. Avslutningsvis travade jag av honom under lättridning, med tempoväxlingar. Han var då riktigt lydig och hade kommit igång väldigt bra!

Jag är väldigt nöjd med träningen. Ska fortsätta jobba på det här sättet några gånger i veckan och även jobba lite med min sits till nästa gång. Jag är i alla fall väldigt nöjd med sadeln, den är helt underbar! Känns verkligen som att jag är mindre låst i den jämfört med den förra och Pernilla tyckte att min skänkel blev mycket stadigare!



Bubblegum

Publicerat av Jennie Börs den 02 April 2012 kl. 11:00 i Fotografering
Ponnyerna är så söta när de står i transporten, en med turkost och en med rosa ludd (=bubblegum). Miro är nog dock lite avis på Jumanji som kan stå och titta ut genom dörren, Miro är ju en riktig ögontjänare som vill ha så mycket uppmärksamhet som möjligt!


En plats utan bekymmer

Publicerat av Jennie Börs den 01 April 2012 kl. 19:47 i Fotografering

Jumanji - 1 april 2012

Publicerat av Jennie Börs den 01 April 2012 kl. 19:43 i Ridpass - Jumanji
Dagens ridning var ... ett aprilskämt. Började rida med sadeln men det gick verkligen inte att rida, han bara trippade fram med symaskinsben. Det gick inte att ställa eller böja och han var superspänd. Tog av sadeln och red barbacka istället, det blev lite bättre i alla fall.

Inte vår dag idag, han var spänd på grund av blåsten och sadeln klämde. Är i alla fall glad över att jag red barbacka på slutet så jag fick en någorlunda bra känsla i alla fall. :)

Ett misslyckande är ett lyckande med en miss

Publicerat av Jennie Börs den 01 April 2012 kl. 09:30 i Tankar & åsikter
Ni som följt mig och Miro ett tag är säkerligen väl medvetna om hur våra tävlingskariär sett ut hittills. En berg- och dalbana som gått från blod, svett och tårar till oändlig glädje där vi svävar på rosa moln. Jag har varit besviken och jag har varit lycklig, men jag har framför allt lärt mig att hantera mina känslor.

De första starterna förra året var helt okej, jag kunde ta att det gick sådär bra inne på banan. Men tillslut slog det över, det var en enorm frustation att aldrig lyckas ens hälften på bra på banan som vi gjorde på träning och framridningen. Att veta att jag satt på en ponny som det väldes fina kommentarer över, till både rakt till mig och sådant jag hörde i smyg. Det for så många tankar genom mitt huvud, "tyckte andra att jag var dålig?" eller "kanske tyckte de inte att jag klarade av min ponny?". Många tårar har runnit ner från mina kinder, jag har många gånger tänkt tanken "vi hoppar över nästa klass". Samtidigt lyste jag upp som en sol de gånger någon tilltalade mig fina kommentarer, när jag hörde andra prata om Miro eller de fina lovord dommaren gav oss. Det är det som fått mig att fortsätta kämpa: positiv respons och stöttning.


Sitter på min anslagstavla, som motivation och peppning.

Jag har aldrig varit påväg att ge upp helt, även om det tagit emot att resa sig upp igen vissa gånger. Viljan att lyckas har alltid varit större, jag vet och har alltid vetat att vi kan egentligen. Jag har verkligen fått lära mig att ändra min tanke, även om det känns jobbigt och tar emot. Idag tänker jag att folk får tycka vad de vill, det jag inte vet mår jag inte dåligt av. Jag älskar min ponny över allt annat och kommer göra allt för att nå dit jag vill. Bara för att vi kommer långt ner i resultatlistan betyder inte det att vi är dåliga, vi lyckades bara inte lika bra som de andra. Tack vare alla erfarenheter kan jag idag ändra min tanke på ett helt annat sätt jämfört med förut, se det positiva i det negativa och på så vis blicka framåt. Ett misslyckande är ett lyckande med en miss, ett steg på vägen men vi nådde inte enda fram. Sedan finns det de gånger där lyckan är enorm, stunder som jag kan leva på föralltid.

Miro betyder så otroligt mycket för mig, han betyder iprincip allt. Jag älskar honom mer och mer för varje dag som går. Han ger mig mod och styrka, vi ska lyckas tillsammans. Under resans gång har vi vuxit ihop mer och mer. Vi har tillsammans bestigit de högsta bergen och tagit oss ner igen, vi har vandrat genom djupa dalgångar och simmat genom de djupaste vattnen. Vår resa är långt ifrån slut, vi har en bra bit kvar. Tillsammans ska vi klara det, en dag ska vi visa världen vad vi egentligen går för.


Första (och hittills enda) placeringen tillsammans <---> En dag med procentrekod i båda klasserna