Liten lägesuppdatering

Publicerat av Jennie Börs den 31 Oktober 2012 kl. 23:04 i Vardag
Efter några hektiska men roliga dagar i Felicias sällskap sitter jag nu ensam på mitt rum igen. Det har blivit mycket stall och häst som alltid, men även lite prat och allt sådant. Shopping har vi som alltid hunnit med, som ni antagligen märkte av i måndags.

Nu sitter jag här med ett x antal bilder som ska redigeras, har lite kvar från gårdagens pass och även alla bilder från dagens pass. Det kommer bli en hel del bilduppdatering här på bloggen framöver, jag tänker dock dela upp det lite för att slippa bomba bloggen med massor av bilder på en dag. Planen är därför att ladda upp ett inlägg med bilder per dag nu framöver för att varva det med den vanliga uppdateringen. Så håll utkik!

Blev en riktigt stallkväll idag, skulle fixa stallet och brodda ponnyer. Stallet fixade jag inte precis i en snabbtakt, tog prat- och mobilpauser mellan de olika sysslorna eftersom jag inte kände att jag hade speciellt bråttom. Älskar att bara strosa runt och bara njuta av att vara i stallet ibland, det är sällan jag har den tiden till vardags. Mamma och Johanna kom sedan med en broddleverans till stallet (de har varit på Hööks idag) så nu har ponnyerna broddar i trakterna i alla fall runt om så det slipper halka runt som bambisar på hal is. De ska snart skos om och få både sulor och brodd runt om, men nu har de tills vidare i alla fall.


Jumanji - 31 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 31 Oktober 2012 kl. 22:50 i Ridpass - Jumanji
Även Jumanji fick sig ett pass i ridhuset. Han blev pigg och stark även idag men på ett helt annat sätt jämfört med gårdagens pass, men det är ju alltid roligt med lite variation.

Idag kändes jumanji lite trippig i steget ibörjan, precis som han kan vara vissa pass. Han trippar glatt på framåt utan något vidare engagemang, men samtidigt ganska nöjd och sökte sig till handen. Jag valde därför att lägga in galoppen ganska snart för att få igång honom, det är ingen höjdare att kräva pang på en gång vilket tryck han ska ha i traven då han bara blir ännu mer spänd. I galoppen taggade han dock i som satan, han skulle enkelt kunna springa till månen fram och tillbaka med den energin. Vad matte uppe på ryggen ville var dock ointressant, varför gå ut i hörnen och runda sig runt skänkeln eller galoppera lagom fort när man är jättepigg funderade nog Jumanji på.

Efter att ha galopperat av honom lite fortsatte jag med lite travarbete där han började hitta sitt rätta steg och i det jobbade han fint, ett sug i handen utan att bli stark som i galoppen. Jobbade på lite åttvolt för att känna att ställnin och böjning fungerade åt båda håll innan jag provade lite galopparbete igen. Jag orkade dock inte bråka för mycket med honom, han var allmänt stark bara och jag gjorde det bästa jag kunde genom så mjuk ridning som möjligt där jag ändå var bestämd och satte ramen. När jag fick en helt okej känsla och gav mig då. I galoppen gjorde vi även lite byten och gud så enkelt det gick, riktigt fina byten gjorde han från båda galopperna.

Avslutade sedan med ytterligare lite travjobb och då fick jag en bra känsla kan jag säga. Han hamnade precis där jag vill ha honom, ett bra sug i handen där han är jämn i båda händerna utan att bli stark. I det går det att reglera steget utan att allting faller isär åt något håll. Kan inte annat än vara nöjd med den känslan.

Felicia red lite efter mig och även det såg bra ut, Jumanji var pigg och glad!

Miro - 31 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 31 Oktober 2012 kl. 22:30 i Ridpass - Miro
Idag åkte dressyrsadeln på inför dagens ridpass i ridhuset, dock hade jag inte något värstigpass inställt i huvudet. Jag ville mer checka av att det vi tränat på den senaste tiden fortfarande fanns med på världskartan eller vad man ska säga.

Började med att bara jogga fram i både trav och galopp längs fyrkantsspåret, alltså i en lägre form där han även fick sköta sig lite själv. Korrigerar så att han är rakriktad på långsidorna och ställd i hörnen men i övrogt får han hitta formen själv med en enkel vägledning. Han kändes fin i det arbetet faktiskt, tog det hela med ro och bjöd på lagom mycket. När vi var lite igång gjorde jag några skänkelvikningar för vadera skänkel för att checka av och de blev faktiskt helt okej, med tanke på att det var i början av passet där jag ännu inte plockat ihop honom.

Vi fortsatte sedan travarbetet nedsuttet, med lite vägar ur LA:1. La en 10m volt och vände sedan snett igenom med lite förlängd steglängd. Inga värstigökningar utan jag ville bara känna att han tog hjälpen och ökade lite för att sedan kunna komma tillbaka harmoniskt igen när jag bad honom. Inga problem alls kan jag meddela.

Testade sedan lite samling i både trav och galopp för att få korta ihop honom lite i alla fall, i galoppen jobbade vi med att hitta lugnet där vi även höll samma takt och tempo hela tiden. När jag tyckte att han var duktig fick han länge lite igen. I traven red jag halvhalter, ibland väldigt korta där jag förberedde honom för en skrittövergång men ångrade mig i sista sekund för att en annan gång korta ihop honom flera steg på raken innan jag släppte på framåt.

När jag kände att han tog hjälperna rätt och lätt valde jag att avsluta, jag hade där kunnat valt att rida ytterligare lite för att flasha på honom och verkligen få den helt korrekta ridkänslan, men jag valde att låta honom komma ner i formen igen. Längde ut tyglarna och lät honom få arbeta ganska fritt faktiskt, han tog det bra och tuffade på. Jag är nöjd med ridpasset, fick igenom precis det jag var ute efter och fick en liten snabbcheck i alla fall. Miro hade dessutom en bra bjudning som gör det enkelt att arbeta med honom.

Felicia red även hon lite efter mig och Miro tuffade på, även om han försökte prova lite vart gränserna gick.

Helios - 30 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 30 Oktober 2012 kl. 21:30 i Ridpass - Andra hästar
Idag fick jag rida Helios på hopplektionen, riktigt roligt eftersom det känns som det var ett tag sedan jag red honom sist. Dagens fokus låg på kontroll och rytm, något som vi gjorde genom att hoppa över småhinder som stod uppställda som ett korts över medellinjen. Det blev helt enkelt en banan med massor av diagonaler.

Helios var väldigt pigg och glad, i skritten ville han gärna småtakta lite och i traven höll han först på att springa iväg lite. Han lugnade i alla fall ner sig fort även om förhållningarna var tvungen att påminna honom lite då och då. Vi red lite volter och där var han väldigt rund och fin åt höger, i vänster var det lite stretigare men han släppte det bara mer och mer. Vi galopperade sedan i lättsits runt på fyrkantsspåret och han var då mycket pigg kan jag säga, men han lyssnade samtidigt bra, även om han tog förhållningarna lite väl mycket ibland så att det blev trav istället.

När vi sedan började med själva övningen fick jag verkligen en bra känsla. Vi hittade en väldigt bra rytm i alla rundor, där det kändes lite som att jag "bara kunde åka med" även om jag nu inte gjorde det. Han var väldigt fokuserad och kom bra tillbaka och rundade sig fint i svängarna, jag kunde enbart rida med sitsen. Inget kontrollbehov med handen, utan jag red fram till handen istället. Visst fick vi några konstiga språng, men trots det kunde jag fokusera vidare och inte göra någon grej över det.

Jag är väldigt nöjd med både ponnyn och min ridning. Idag kändes allt verkligen så lätt och enkelt, jag red bara mina vägar och sedan kom det ett litet skutt ivägen bara. Det kändes dessutom precis som Susanne sa i slutet, idag hade vi kunnat lagt upp hindren några hål utan problem. Kan leva länge på den här känslan!

Miro - 30 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 30 Oktober 2012 kl. 21:15 i Ridpass - Miro
Även Miro fick sig ett pass i ridhuset idag, han var idag lite småjobbig faktiskt. Han ville inte riktigt sätt under sig högerbak och var dessutom på lite surhumör, men så kan det vara ibland.

Vi började med att trava lite på fyrkantsspåret för att sedan galoppera i lättsits, där jag enbart fokuserade på att rida fram till handen. Det fungerade ganska bra så länge vi var på rakt spår, där trampade han på bra i rakriktning. När vi sedan kom till böjda spår började han igen, så då fick jag rida igenom det i alla gångarter istället. Massor utav tempoväxlingar, flytta lite för skänkeln, öka-minska volten i trav och galopp ledde till att jag slutligen fick en bra känsla. Visst kan känslan vara tusen gånger bättre, men i ett joggingpass behöver jag inte sträva efter något värre.

Jag är nöjd med passet i alla fall, alla har väl sina dippar ibland. Miro var ändå ganska pigg, vilket är hög prioritet just nu. Surigheten försvann även den efter ett tag.

Jumanji - 30 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 30 Oktober 2012 kl. 20:45 i Ridpass - Jumanji
Idag blev det ett ridpass på en mycket pigg och glad Jumanji inne i ridhuset, det var galet vad taggad och stark han var idag. Ibörjan kunde han inte ens skritta normalt nästan, minsta lilla hjälp tog han som takta framåt i trav.

Vi började med att rida lite fyrkantsspår där jag i skritt och trav där jag fokuserade på rakriktning på långsidorna och rättställd i hörnen, han var väldigt med på noterna trots att jag fick sitta och ta förhållningar och halvhalter hela tiden för att han inte bara skulle ösa på totalt. När vi kände oss lite varma i traven tog vi lite galopparbete på volt eftersom han var så laddad, det är lite lättare att "få ner honom på jorden" då, när jag kan jobba mycket på att bara hitta vägen längs volten med mjuka hjälper. Även om det krävdes lite arbete fick jag faktiskt honom ganska lugn tillslut, där han även kunde ta stöd i handen utan att bli stark som en oxe.

Därefter tog vi lite travarbete på volten, började nedsuttet för att komma åt honom riktigt ordentligt och även känna kontrasterna. Det är även enklara ett lossa honom när jag kommer åt lite tydligare i allt det där, vilket resulterade i en väldigt fin ponny när jag började rida lätt igen.

Jag är nöjd med lille ponnyn, även om han var pigg och stark idag. Han gjorde allt han skulle med vilja och utan större protester, precis som alltid. När han kommit igenom och släppte det starka i högertygeln var han riktigt behaglig i handen, han sög verkligen tag i bettet.

Felicia red även lite efter mig och Jumanji var snäll, om än lite stark. Det såg i vilket fall bra ut och Jumanji lekte lite med galoppombyterna.

Tre fina favoritponnyer

Publicerat av Jennie Börs den 30 Oktober 2012 kl. 20:30 i Vardag
Idag har jag ridit tre ridpass på tre av mina favoritponnyer. Red lite dressyraktigt på Miro och Jumanji, avslutade sedan det hela med ett hoppass på Helios. Tre helt olika ponnyer men ändå är de otroligt trevliga och roliga att rida på sitt eget sätt. Utvärdering med bilder kommer senare!

Hoppryttarn'?

Publicerat av Jennie Börs den 29 Oktober 2012 kl. 20:28 i Fotografering
Som ni såg på bilden från gårdagens ridpass var jag och Miro igår ett hopponnyekipage. Kände mig lite lagom uppklädd sådär i vita ridbyxor och allt, men vafan, ibland får man faktiskt klä upp sig lite på hemmaplan! Ibland kan man ju dessutom fundera på hur mycket dressyrryttare jag är, med tanke på all hopputrustning som finns i min garderob ...

Felicia har givetvis fotat alla bilder på mig, slänger även in några på henne och Miro som jag fotade.


Shopping @ Norells Hästsport

Publicerat av Jennie Börs den 29 Oktober 2012 kl. 20:11 i Shopping
Idag tog jag och Felicia oss en shoppingtur till Norells! Vi tog bussen till Gyllerondellen och lyckades sedan gå till Norells, jag har länge funderat på en väg och den fungerade faktiskt alldeles utmärkt vilket kan vara bra att veta även i framtiden.

Jag har blivit väldigt duktig på att bara köpa nödvändiga saker nuförtiden måste jag säga, vilket är väldigt bra. Även om jag är sugen på att verkligen handla massor av onödiga saker så som schabrak, benlindor och allt vad det nu är lyckas jag hålla i pengarna. Men å andra sidan har jag inte hittat något "wow!" på ett tag heller. Idag fick jag i alla fall med mig ett nödvändigt köp: en ny säkerhetsväst. Jag har länge funderat på det och idag fanns det både rätt modell och storlek hemma så då passade jag på helt enkelt. Det blev en från Riders Company för 900:-, ett överkomligt prist för en bra väst tycker jag eftersom jag trots allt inte använder säkerhetsväst väldigt flitigt.

Mamma kom sedan och hämtade oss, hon köpte då en ny dragskedjsspray eftersom det tog slut för ett några veckor sedan. Känns bra att ha en ny hemma, känner nämligen ett stort behov av att rengöra dragkedjor eftersom det var ett tag sedan nu!

Kom i efterhand på att jag kanske borde satt upp håret, menmen!

Snöigt värre!

Publicerat av Jennie Börs den 29 Oktober 2012 kl. 13:22 i Allt & inget

Gud vad snö det har kommit idag! Jag och Felicia har tagit bilder till den nya headern i snökaoset, ponnyerna var lagom taggade och ville allt annat än att stå still. Det är inte helt lätt för kameran att fokusera heller när det snöar så mycket som det gör just nu, men det blir nog bra ändå till slut.

Här kommer en liten tjuvtitt tills vidare!



Miro - 28 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 28 Oktober 2012 kl. 23:45 i Ridpass - Miro
Idag blev det ett kvällspass för Miro inne i ridhuset. Även idag blev det jogging med fokus på den lägre formen, kändes schysst mot honom att få en lugn och skön vecka (bortsett från Göranträningen då) med tanke på att han faktiskt fått prestera ganska hårt nu under en period med både tävling och träning.


Red lite samma upplägg även idag med fyrkantsspår och volter, idag kändes det dock bättre med vänsterställningen. Det blev lite lagom mycket i alla tre gångarter och sedan betade jag bara av känslan eftersom helt enkelt. Finns inte så mycket att klaga på faktsikt, Miro var lite spänd eftersom de höll på med maskiner utanför ridhuset (en söndagkväll, fungerar ju det också) och även lite neråt läktaren men han skötte sig bra utan trams.

Jag fick igenom det jag ville, ett helt klart godkänt pass. Miro var pigg och framåt vilket givetvis uppskattas och det gick även att reglera honom med små tempoväxlingar i det. Duktig ponny!

Felicia fick sitta upp en stund även hon, det är nästan ett år sedan hon red Miro sist. Hon verkade nöjd även om det var en lite mindre polle än vanligt och Miro var snäll även han, trots att han testade lite vart gränserna gick.

Bilder kommer imorgon, ett smakprov på dagens outfit i vilket fall!

Fotodag

Publicerat av Jennie Börs den 28 Oktober 2012 kl. 23:38 i Vardag
Idag arrangerade vi i US's en fotodag, där vi erbjöd oss att fota de som ville tillsammans med sin favorithäst, egna häst eller annat djur till en gratis kostnad men det fanns sedan möjlighet till att köpa bilderna. Tyvärr nappade inte allt för många på vår idé och det blev några US's-medlemmar + enstaka till i slutänden. Vi bjöds i alla fall på ett underbart väder med solsken och jag klickade 1288 bilder som jag inom en snar framtid ska rensa igenom och sedan redigera.

Felicia kom även mitt upp i allt ihop, så första dagen tillsammans mot henne går nu mot sitt slut och vi har några dagar fulla med roligheter framför oss!

Affischen till fotodagen som jag knåpade ihop, datumet stämmer dock inte!

Rättviks Ridklubb: 27 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 27 Oktober 2012 kl. 21:59 i Tävling
Idag avslutades även Johannas och Jumanjis tävlingsäsong. Det var ett kallt och vinteraktigt Rättvik som vi besökte kan jag säga, ganska mysigt faktiskt om jag får säga det själv. Nackdelen är helt klart att det resulterar att det blir hårt i backen.

80cm (LD)
Efter ett stopp på trean, en rivning(!?) på 5an, ett stopp på 6an och ett på 7an satte de en klockren nolla i omstarten! Han var dock i hinder nummer 5 igen, inte riktigt likt honom men det var flera stycken som var i det eller rev det så det var antagligen något som gjorde att hästarna inte hoppade det helt hundra. En bra självförtroenderunda i alla fall med flyt!


90cm (LC)
Med tanke på att de krachade (hoppade och landade mitt i oxern) på framhoppningen tycker jag att de skötte uppgiften i den här klassen bra. Johanna tog det lugnt när hon tog ytterligare några språng och på banan kom de över första utan problem, sedan fick de ett onödigt stopp på tvåan. De tog om det och kom över med marginal, bra med tanke på att det var samma hinder som han rev samt var i under första klassen. Sedan kom de två sista stoppen på tredje hindret, en oxer som kändes väldigt stor.

Jag tror faktiskt att både Johanna och Jumanji kan ha blivit lite skärrade över framhoppningskrachen, så med tanke på den tycker jag att de löste det hela bra. Hade det här varit i somras hade alla stopp antagligen kommit på första hindret.


Måste bara säga att det är ganska härligt att fota inne i körhallen, ljust och fint! Sedan blev inte bilderna topclas kanske, men helt klart bättre än de kan bli.

Miro - 27 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 27 Oktober 2012 kl. 21:07 i Ridpass - Miro
Idag blev det ridning på min favoritponny igen, har ju inte ridit honom sedan tisdagens träning för Göran. Novabettet åkte på idag (hör och häpna dessutom, jag red med brunt(!) träns, svarta tyglar och sadel, dags att ringa stilakuten!) och sedan red vi i ridhuset, tror tyvärr att vi gjort vårt sista ridbanepass på ett tag framöver nu. Sorgligt men sant!

Börjad med att känna igenom skritten lite, fokus på en aktiverad skritt i lägre form. Övergick sedan till traven där jag jobbade på exakt samma sak, red längs fyrkantsspåret och fokuserade på att han skulle vara rund och ställd i hörnen samt rakriktad på långsidan. Miro var väldigt piggelin så red en del tempoväxlingar för att känna att det gick att både reglera honom framåt och tillbaka utan problem. Bytte varv lite hit och dit och red även lite på volten, där fokusen låg på ställning och böjning.

Började sedan galopparbetet, där red jag både på volt och fyrkantsspår. Längs fyrkanten var det böjning i hörnen och rakriktning på långsidorna som gällde medan vi på volten jobbade med att hitta ett jämt voltspår (red innanför 20m spåret) och hålla koll så ingen del rymde iväg för oss.

När vi galopperat fortsatte jag travarbetet på både volt och fyrkantsspåret. Satte mig ner och släppte stigbyglarna bitvis på volten för att verkligen komma åt honom ordentligt till och med, han ville gärna skjuta över mig på högersidan i vänstervarvet nämligen. Jag fick efter många om och men fram den ridkänsla som jag ville nå åt, dock fick jag inte allt men ibland får jag ta det.

Miro var väldigt mjuk och fin i kroppen, han ville dock inte ställa igenom helt åt vänster idag. Fick jobba en hel del på det och tillslut gav han sig i alla fall och med tanke på det skulle jag nog haft det vanliga bettet idag, men det är lätt att vara efterklock. I övrigt var han väldigt fin i handen och bjudningen var underbar. Finns så mycket positivt att ta med, även om det är lätt att lägga för mycket vikt på det som jag inte är nöjd med. Men å andra sidan, allting kan inte vara hundra procent tipptopp varje pass!

Visste ni att ...

Publicerat av Jennie Börs den 27 Oktober 2012 kl. 10:10 i Tankar & åsikter
 
... Miro har varit barfotahäst? Vi provade faktiskt att ha honom barfota de första månaderna, men det fungerade inte om vi ville röra oss utanför anläggnigens marker. Det fungerade utmärkt när vi höll oss på ridbanan eller i ridhuset, men när vi red ut klarade inte hovarna av att gå genom de seniga partier vi behöver ta oss igenom. Han fick därför skor på fötterna, men det hade han fått förr eller senare i vilket fall: då vi ville ha brodd och sulor i under vinterhalvåret. Skor sitter nu på hans hovar året och så länge han är i vår ägo kommer de förbli så.

Barfotadebatten är ett ämne som har varit väldigt stort under många år. Jag är själv inte så insatt i ämnet om jag ska vara ärlig och tänker därför inte gå ut med några personliga åsikter. Men någonstans tycker jag att man i grund och botten ska utgå från hästen, det är trots allt den som ska trivas med eller utan skor.

Mirohovar utan skor, bilden är från första ridpasset på hemmaplan.

Damm i massor

Publicerat av Jennie Börs den 26 Oktober 2012 kl. 21:47 i Vardag
Idag har jag varit ledig från skolan, därför valde jag att börja lovet med en sovmorgon och lata mig hemma hela förmiddagen. Gick upp till stallet efter lunch och mockade, tog även in Miro och fixade iordning honom för ridning. Johanna skuttade sedan lite med honom i ridhuset och han var taggad till tusen, två dagar utan ridning och små blockhinder på det gjorde att det slog lite slint i huvudet på honom. Det gick bra i vilket fall, Miro skuttade på som aldrig förr!

Jag tog sedan tag i operation städa garderob, väldigt välbehövligt kan jag meddela. Städade även undan alla sommarsaker så som flugspray, flughuvor och nosnät för att istället göra plats för alla reflexer. Tog även tag i att borsta av alla miljoner schabrak som lagts på hög för tvätt, men nu när jag borstat av dem går de att använda några gånger till. Där av rubriken, satan i gatan vad dammig jag var efter det! Har även försökt bestämma mig för veckans outfits (Felicia kommer ju vilket betyder fotografering!), hade några bestämda men nu tror jag att jag har ett slutgiltigt resultat.

Avrundade det hela med att fixa Jumanjis man, Johanna började men fick lite småpanik när hon råkade göra den för kort på ett ställe. Räddaren i nöden som jag är försökte jag återgärda problemet, det blev lite bättre i alla fall. Imorgon är det hopptävling i Rättvik, därav tidig uppgång på schemat!

Johanna och Evita i Rättvik förra året!

Instagram

Publicerat av Jennie Börs den 26 Oktober 2012 kl. 11:28 i Allt & inget
Sedan ungefär en vecka tillbaka finns jag även på Instagram. Ärligt talat är jag ganska nöjd med mig själv med tanke på att jag faktiskt lagt upp en hel del bilder redan och fler kommer det bli med tiden kan jag lova er. Jag tänker dock inte rikta in mig på endast hästbilder, utan det blir lite gott och blandat helt enkelt.

En riktigt smart funktion som numer finns på blogg.se är möjligheten att koppla bloggen till sitt instagram-konto. För att på något sätt markera vilka bilder som kommer att användas som bloggmaterial kommer jag att hashtaga bilderna med #newforestponnyer #blogg.

Om du är intresserad av att följa mig, så heter jag jenniebors!


Snön faller och saxen i högsta hugg

Publicerat av Jennie Börs den 25 Oktober 2012 kl. 21:43 i Vardag
Idag har det snöat och snön har faktiskt lagt sig som ett tunt täcke över vägar och gräsmattor, därför knarrade det mysigt under fötterna när jag gick till stallet. På ett sätt längtar jag efter snö, men då ska det vara rikligt med pudersnö och lagom kallt så det fortfarande går att vara utomhus. Tänk så härligt att vara ute och galoppera i snön!

Miro har vilodag idag så därför passade jag på att kapa hans man. Jag har låtit den varit lång och vildvuxen nu under tävlingsäsongen eftersom jag tycker knopparna blir finare (Miro blir inte lika lockig efteråt heller, haha) men nu ska det inte knoppas på ett tag så då fick den ryka. Ärligt talat kändes det väldigt konstigt att se honom med kort man och dessutom dra fingrarna igenom den, jag vet inte när han hade såhär kort man sist?

Precis som vanligt är jag på tok för mycket perfektionist för att hålla på med sånt här, tog milimeter för milimeter och fick sedan tvinga mig att lägga bort saxen. Jag blev ganska nöjd i alla fall, det blir nog bra om någon vecka när den lagt till sig ordentligt och växt det lilla som behöver.

Blev lite mysstund med Miro efteråt, något som uppskattades mycket från hans sida. Han visste inte riktigt vart han skulle ta vägen och ville hellst att jag skulle klia överallt samtidigt. Mysponnyn!


Bilder från Sveden

Publicerat av Jennie Börs den 25 Oktober 2012 kl. 19:15 i Fotografering
Jag kom på här i veckan att jag helt och håller glömt bort att ladda upp bilder från när vi var med både Evita och Jumanji till Sveden på hopptävling, där Johanna startade en LC vadera med båda ponnyerna.

Tyvärr fick jag inte till några bra bilder från själva tävlingsritterna, eftersom jag inte riktigt fick till inställningarna.


Det är viktigt att synas i höstmörkret

Publicerat av Jennie Börs den 25 Oktober 2012 kl. 16:59 i Utrustning
Nu när höstens mörker smygit sig in på kvällarna är det viktigt att vi syns när vi är ute och motionerar våra hästar i mörkret. När jag och min lillasyster är ute och rider i mörkret ser vi och hästarna verkligen ut som levande reflexer, både vi och hästarna är klädda i massor av reflexer. På något sätt går det inte att bära för mycket reflexer, hellre en för mycket än en för lite.

Vid ridning är ponnyerna klädda med reflexboots och benreflexer runt om, reflexbrösta och reflexländtäcken. Oftast har de även blingbling pannband som reflekteras i lyse, så på ett sätt är även det en reflex i sig även om det inte är lika effektivt som en riktigt reflex. Vi ryttare är klädda i reflexväst och våra hjälmar är även försedda med reflex, även om det inte syns förens i mörker när man lyser på hjälmen. Är det promenad som gäller byts reflexländtäcket ut mot en svansreflex och hjälmen tas av från oss.

Ska jag vara ärlig är jag mer noggrann med reflexer när jag är ute med ponnyerna än när jag går ensam. Ska ponnyerna med ut slänger jag verkligen på alla reflexer vi äger och har, men när jag går samma väg till och från stallet är det ofta jag glömmer den lilla detaljen med reflexer. Det är verkligen någonting som jag borde bli bättre på.

Det är dock viktigt att komma ihåg att reflexer är färskvara, efter några års förbrukning blir reflexen sämre. Kontrollera därför att sina reflexer tillräckligt innan du beger dig ut i höstmörkret.

Vilka typer av reflexer bär du ute i höstmörkret?

Om det inte vore för att jag har fungerande reflexer i gult skulle jag utan tvekan vilja byta ut reflexgarderoben till rosa. Varför inte kombinera nytta med nöje?

Bakom all päls

Publicerat av Jennie Börs den 24 Oktober 2012 kl. 23:02 i Vardag

Idag klippte vi Jumanji för andra gången i år. Jag skojar inte när jag säger att Jumanjis utväxta päls från förra klippningen var tjockare och längre än Miros oklippta päls är. Det ät verkligen intressant hur det kan skilja sig.

Klippmaskinen strulade lite idag, men vi bytte till ett par finare skär och då fungerade den bättre. Det tog dock lite längre tid eftersom pälsen var så tjock. Han blev även lite smårandig men det lägger sig nog om ett par dagar, jag har dessutom sett mycket värre i mina dagar. JJ på rumpan försvann tyvärr vid den här klippningen, så nu har han bara en vanlig helklippning med päls på ben, huvud och ruta på ryggen.

Den här gången blev han mycket gråare i pälsen där han är klippt jämfört med sist. Men stilig blev han i alla fall!

 


Miro - 24 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 24 Oktober 2012 kl. 22:38 i Ridpass - Miro

Idag tog jag och Miro en promenad i höstmörkret igen, riktigt mysigt. Idag tog vi oss en promenad genom Dalsbyn, det var ett tag sedan vi gick där skälva sist så Miro var lite småspänd bitvis, men han höll inte på att tönta. Mer så att han spänner upp sig och blir hingstig och då blir han mest stilig faktiskt. Vi traskade i alla fall på i ett bra tempo och avrundade det hela med stretching när vi kom tillbaka till stallet.

 


Tävlingsår 2012

Publicerat av Jennie Börs den 24 Oktober 2012 kl. 16:44 i Tävling
Första tävlingen 2012?
Lokal ponnydressyr på Ludvika Ridklubb den 24 mars.

Bästa tävlingen 2012?
Svårt att säga just en, har ingen tävling jag tänker på sådär direkt. NF-SM ligger mig dock varmt om hjärtat.

Vilka hästar/ponnys tävlade du?
Miro såklart, även en KM-start i dressyr på Jumanji.

Vad för klasser tävlade du?
LC:1, LC:2, B:1, LA:1, Lag 03 och LA:4 med Miro, samt LC:1 med Jumanji.

Årets häst?
Eftersom jag inte tävlat någon häst, är det svårt att svara på.

Årets ponny?
Miro, utan tvekan. 

Hur många vinster?
2st

Hur många placeringar?
En andra placering och en fjärde placering med Miro, CR-placering med Jumanj samt en andra plats med laget.

Miro och jag posar efter första placeringen i LB:1, dessutom på hemmaplan!

Vann du något täcke?
Inte något iår.

Vad hade du för mål 2012?
Komma igång i LC/LB klasser med Miro, försöka hitta tillbaka där vi slutade helt enkelt. Skulle vara roligt att även få någon placering, men det viktigaste är att känslan är rätt. Sedan ska vi gå över till LA klasserna och försöka hitta ett bra flyt med jämna resultat där. Vi ska även delta i NF-SM, klasser beror på vart vi ligger. Utställningen är i alla fall ett måste, vill försöka höja honom 1p (vet att han kan visa en bättre trav) och det vore även roligt att behålla någon titel.

Jumanji sätter jag inte upp några tävlingsrelaterade mål för då jag inte vet hur mycket/om det kommer bli att jag tävlar honom. KM är det enda jag har planerat, så vi kan väl ha som mål att rida LC eller LB på KM med en bra känsla.

Uppnådde du dem?
Började terminen med att starta fyra LC:er, efter två vinster på raken valde jag att lämna LC och börja rida LA istället. Det målet uppnådde vi helt enkelt och vi nådde även två placeringar i LB. I LA har vi helt klart börjat att hitta flytet och att jag skulle starta Lag 03, LA:4 och DM var inget jag planerat, så där hann vi med lite extra. Under NF-SM började vi med motgång i dressyren men avslutade med framgång. I utställningen fick vi nöja oss med tredje bästa valack men vi lyckades höja poängen från 40p till 41p. Han fick dessutom inte den där extra poängen på traven, så kanske finns det chans för honom att höja sig ytterligare. Jag tycker att vi uppnått målen, vi hann även med lite mer än jag planerat.

Med Jumanji hade jag en bra känsla i LC:1 under KM, han var så duktig så!

Jag och Jumanji på KM.
Vad är målen för 2013? 
Mitt och Miros sista år tillsammans, därför vill jag hinna med så mycket som möjligt. Målen är att börja rida LB/LA, för att sedan kunna lämna LB så snart jag känner mig klar där. Miro hör egentligen inte hemma där och hävdar sig bättre i en LA-klass där han blir mer sysslosatt. Under NF-SM ska jag rida SM-klassen i dressyr (LA:4) samt någon dressyrklass utöver det, han ska även ställas ut givetvis. Vi ska även starta DM (LA:4) och starta LA:P1. Förhoppningsvis blir det även ett DIV I-lag där jag och Miro kommer ingå. Målet i alla klasser är att hitta ett bra flyt där vi kan undvika onödiga missar.

Med Jumanji sätter jag inte upp något mål, men om Johanna lyckas slå sina planer i verket kommer jag och Jumanji starta en LD-10, på både klubb- och lokalnivå.

Bästa tävlings arrangören 2011?
Vetlandaortens Ryttarförening, även i år. 

Varför?
Tävlingarna flyter på otroligt bra, även om de har tre dressyrbanor samt något på gräsbanan på samma gång. Funktionärerna bemöter en på ett trevligt sätt och anläggningen är väldigt trevlig med fina banor och framridning. Bra service med bra mat och försäljning.

Något speciellt minne från 2012?
Första dressyrvinsten med Miro i Insjön (5/5) i snöblandat regn, NF-SM, när vi red LB:1 på 66,21% i Storbyn (15/9) och verkligen hamnade i startfältets topp (delade 1:a placering samt en 3:e placering på 2p mer än mig) och slutligen Hedemora (6/10) där Miro hittade en ärlig framåtbjudning inne på banan som hållt i sig säsongen ut.

Min tävlingsutrustning?
Hjälm: Charles Owen John Whitiker (Gatehouse Hicksteed första tävlingen)
Håruppsättning: Riders Company hårnät första tävlingarna, därefter donat med diverse utsmyckningar från Glitter och Panduro.
Skjorta/plastrong: Equipage/Equidesign
Kavaj: Pikeur Diana
Ridvantar: Roeckl Meredith Michaels-Beerbaum
Ridbyxor: Pikeur/Back 2 Back
Ridstrumpor: KL-stövelstrumpor
Ridstövlar: Mountain Horse Supreme High Rider
Sporrar/sporremmar: Globus/Treadstone

Hästen/ponnyns tävlingsutrustning?
Träns: Ullared
Pannband: Rosa Cavallo / Rött swarovski / Silver Swarovski
Schabrak: Mias RS / Sjöhagen / Säterschabrak (Mias RS)
Sadel: Jaguar XKC (Dominus första tävlingen)
Stigbyglar: Royal Steel med rosa strass / Royal Steel

Rosa outfit / Röd outfit / Säter outfit

Vilken klubb tävlade du för 2012?
Säterbygdens Ridklubb.

Vilken klubb kommer du tävla för 2013?
Säterbygdens Ridklubb.

Har du ridit i något lag 2012?
Ja, ingick i Säterbygdens Ridklubb lag 1 alla omgångar i DIV II.

Ska du rida i något lag 2013?
Förhoppningsvis kommer vi ha ett DIV I-lag som jag ingår i, om inte kommer jag inte rida något lag då planen inte är att rida LB till hösten.

Vilken/vilka tränade du för 2012?
Pernilla, Susanne, Göran och Caroline. 

Ska du fortsätta med det 2013? 
Jag kommer fortsätta att träna regelbundet för Pernilla, Susanne och Göran som det ser ut nu. Förhoppningsvis kommer vi träna lite för Caroline också.

Har du tävlat i någon ny gren 2012?
Nej, jag har hållt mig till dressyren (och utställning).

Ska du tävla någon ny gren 2013?
Nej, jag håller mig till dressyren. Men om jag och Jumanji kommer iväg på någon hopptävling, så blir det debut på lokal nivå i alla fall.

Vad har du för förväntningar på året 2013?
Jag och Miro ska ta tillvara på var enda minut inne på banan. Sista ponnyåret och vi ska ta tillvara på det så gott det bara går. Nu när har vi hittat både avslappningen och framåtbjudningen inne på banan hoppas jag att vi kan fortsätta bygga på det med flyt programmet igenom och på så sätt nå ännu bättre känsla och resultat inne på banan. Förhoppningsvis kan vi visa alla där ute vad vi egentligen har att ge! Vi ska även ha riktigt roligt.


Vill du läsa förra årets inlägg? Klicka HÄR!

Bloggen, livet och allt där emellan

Publicerat av Jennie Börs den 23 Oktober 2012 kl. 22:08 i Allt & inget
När jag började skriva på det här inlägget i förra veckan hade det ett helt annat syfte, nämligen den raka motsatsen. Jag ska nu komma med förhoppningsvis glädjande besked för er läsare. Efter mycket funderingar fram och tillbaka har jag nu tagit ett beslut, som förhoppningsvis kommer vara hållbart i längden.

I samband med skolstarten sjönk min bloggning något totalt. All min motivation till att blogga rann helt enkelt ut i sanden, skolan  och stallet tog all min energi. Jag vet inte hur många gånger jag tryckte på den gröna inläggsknappen men jag kom inte längre än till rubriken och eventuellt några få rader innan inlägget hamnade i utkast. I mitt utkast finns nu flertalet rubriksatta men oskrivna bloggidéer som bara väntar på att bli färdigskrivna. Men motivationen för att slutföra inläggen har helt enkelt inte funnits där. Ridpass- och tävlingsinlägg har jag enbart publicerat för min egen skull, bloggen är nämligen i grund och botten min hästdagbok.


Tvåan kommer kräva så mycket mer av mig än vad ett gjorde, jag läser i år trehundra poäng ytterligare jämfört med i ettan. Förra året läste jag trehunda poäng pluggämnen och resten var praktiska/estetiska, i år är det en omvänd ordning vilket medför att allting dessutom kräver mycket mer tid. Jag är dessutom väldigt högpresterande, även om jag inte sitter hemma och pluggar all min lediga tid hemma så vill jag nå så höga betyg som möjligt. Mitt upp i allt detta har jag dessutom haft en fullspäckat tävlingstermin med träning och ridning varje vecka som tagit upp min tid.


Men nu, har jag bestämt mig för att jag ska satsa på bloggen igen. Den ska inte stå och gapa tom på innehåll, den ska fyllas med relevanta inlägg som samtidigt är intressanta att läsa. Jag älskar att blogga, skriva och fotografera är två av mina större intressen så varför inte kombinera det med det största: hästarna. Om jag väljer att proritera min tid kommer jag med största sannolikhet att kunna presentera läsvänligt och intressant innehåll samtidigt som jag sköter både skolan och hästarna.

Just nu känner jag mig väldigt motiverad. Med endast två skoldagar framför mig innehållande projekt ser jag fram emot ett elva dagar långt lov. Under lovet kommer dessutom Felicia upp hit till mig. En ny header samt lite små design ändringar kommer även komma upp under lovet.

Nu kör vi!

Miro - 23 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 23 Oktober 2012 kl. 21:30 i Ridpass - Miro
Idag var det dags för månades Göranträning! Känns äntligen som vi är påväg in på rätt bana igen, de två senaste träningarna har han nämligen varit lite loj. Idag däremot bjöd han bara på mer energi ju längre in i träningen vi kom.

Vi började med att känna igenom skritten på fyrkantsspåret där vi fick varva mellan att rida öppnor och slutor längs långsidorna i båda varven. Miro var inte riktigt igån ännu vilket gjorde att han tappade en del framåtbjudning när jag väl kom åt honom ordentligt. Vi övergick sedan och gjorde samma sak i traven, jag red lätt de första gångerna åt båda varven innan jag började jobba nedsuttet. När vi kom in i högervarvet började bjudningen verkligen komma ordentligt, innan dess hade han bara tempot inställd på halvfart i själva skolorna. Vi gjorde även några volt tillbaka i tagen bakdel samt några stora vändningar på bakdelen mellan varven, klar förbättring från förra träningen men det är väldigt svårt att få honom att både ställa igenom samtidigt som fotförflyttningen blir rätt.

Innan galopparbetet gjorde vi även lite skänkelvikningar för båda skänklarna och jag tycker att vi hittade ett bra flyt i dem. Kanske börjar spärren släppa nu? I galopparbetet varvade fokuserade vi mycket på den förvända galoppen, så såfort jag hittat den rätvända galoppen började jag jobba med den förvända. Efter någon vändning som i LA:4 i båda galopperna fick jag galoppera på mittvolten i förvänd. Där fick jag tydligt märka hans svaghet, i vänstergaloppen flöt det på bra utan konstigheter men i högergaloppen blev det mycket mer motstånd även om han skötte det fint i övrigt.

Aslutningsvis blev det lite halter och ryggningar, som jag fick till några riktigt bra! Det är roligt att han börjat ta ryggningen så bra. Förut blev han jättespänd och backade motvilligt med huvudet i vädret och bakbenen sjumeter bakom sig, nu kan han finna sig i det och sätta under sig ordentligt med bakbenen samtidigt som han är på tygeln. Som avtravning fick jag ställa igenom honom riktigt ordentligt på en volt för att stretcha ut honom. Han var väldigt duktig och fann sig bra i det arbetet, ska nu fortsätta att ta igenom honom så ordentligt något pass då och då.

Jag är nöjd med träningen idag. Miro var allert och pigg istället för lite trög och tråkig som han varit de två senaste Göranträningarna. Nu fick jag verkligen den där känslan av att jag kan samla och släppa fram lite utan att han bara faller isär och blir motvillig åt något håll. Duktig ponny helt enkelt!

Miro - 22 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 22 Oktober 2012 kl. 22:33 i Ridpass - Miro

Idag blev det en tjugofem minuter lång promenad i höstmörkret, det var faktiskt ganska mysigt! Miro var oerhört avslappnad idag och var inte töntig alla, skrittade bara på avslappnat som ingenting. Efter promenaden blev det stretching i sin vanliga ordning.




Vansbro Ryttarsällskap: 21 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 21 Oktober 2012 kl. 21:42 i Tävling
Idag gick årets sista tävling av stapeln. Enligt min tävlingsplanering var tanken att åka till Fagersta, men för ungefär en månad sedan styrde jag om planen. DM i Vansbro blev det istället, vilket för min och Miros del innebar både debut i LA:4 samt på lång bana. Syftet med tävlingen var att få känna på programet samt att rida på lång bana.

LA:4
Framridning: Framridningen blev lite lägre än vad den borde blivit. Det kändes som att jag tappade fokusen efter ungefär halva tiden och det var egentligen inte förens då jag kunde börja rida ordentligt, för då började det sakta men säkert bli lugnare på framridningsbanan. Under framridningen gjorde jag verkligen allt. Rakriktning, volter, skänkelvikningar, halter, bakdelsvändningar, ryggningar, övergångar och ja, allt kort och gott. Jobbade igenom en sak, övergick till en annan för att sedan gå tillbaka lite igen. Egentligen flöt det på ganska bra, förvända galoppen satt som ett rinnande vatten (vi har ju haft lite problem med höger nu, då han hamnar för mycket på bogarna samt tappar bogen åt höger vilket leder till omslag) och även skänkelvikningar fungerade helt godkänt. Miro var dock lite ofokuserad, ville gärna dra blicket utåt för att kolla in omgivningen eller svara och spänna till när andra hästar pratade. Det fanns dessutom en superläskig pinne på marken, tillslut galopperade vi i alla fall över den i förvänd!

Vi har haft bättre framridningar, men den här var ändå inte dålig. Det jag saknade var lite mer bakbensengagemang (försökte nog leta fram måndagsträningens känsla, även om jag vet att jag inte ska leta efter den i första hand i dagsläget). Annars flöt det på som sagt, men jag ska ha i åtanke att en längre framridning inte betyder att jag får igenom mer.

På banan: Miro blev väldigt spänd när vi kom in i ridhuset, läskigt att vara ensam inne i ett stort ridhus. Han tittade en hel del nere vid domaren och även upp mot läktaren. Han blev lite sådär jobbigt opåverkbar där han liksom låser fast huvudet i ett läge åt höger, vilket leder till att det är svårt att både rakställa samt vänstersälla. Innan startsignal hann jag i alla fall lägga någon volt vid domaren så han vande sig med att vända upp mot läktaren samt trava ungefär halva varvet runt spåret.

När vi började programmet fanns hans spändhet kvar. Inridningen i galopp gick i princip så bra den kunde i dagsläget och travprogrammet var trevligt, förutom att det var lite knöligt i halvbågen till vänster då jag inte kunde ställa ordentligt samt mellantraverna där lägningen inte blev så stor. Skänkelvikningarna flöt på godkänt bra. Vändningar på bakdelen blev inte vad det borde, Miro var väldigt opåverkbar och min förberedelse av en mindre volt tillbaka slutade med att vi hade näsan åt andra hållet innan jag visste ordet av det. Skritten var bra även den, han kunde slappna av utan att få bråttom. Helt okej skrittfattning och sedan fick jag till en någorlunda mellangalopp, volten blev okej och sedan fick vi ett omslag i förvända somjag rättade. Ny galopp och han kan bättre ökad galopp än vi visade, i volten tittade han upp mot läktaren och även här fick vi ett omslag i galoppen som jag försökte rätta, det blev dock lite trassligt. När vi sedan vände upp på medellinjen och gjorde halt gick det på rutin från min sida att även hälsa, men i samma sekund som jag släppt tygeln och halvt nicka till kom jag på att så inte var fallet. Ryggade och Miro ryggade, sedan fortsatte han att backa trots att jag försökte få fram honom. Fick i alla fall till en fattning några steg senare än tänkt och kunde slutligen göra min avslutande halt där jag faktiskt skulle hälsa.

51,46% belönades ritten med, jag trodde faktiskt inte att vi skulle komma över 50-sträcket. Med tanke på att vi hade missar i 4 koeffsienter i själva programmet + -2p för min extra hälsning, trodde jag verkligen inte att vi skulle kunna rida in alla missar så pass mycket. Jag är nöjd samtidigt som jag är missnöjd med dagens ritt. Jag ärnöjd med att jag tog det lugnt och löste problemen som uppstod istället för att bli extra stressad. Sedan blev det lite stressridning i galoppen, men det ska vi jobba mycket med under vintern så jag blir lika säker där som i traven. Miro höll en bra bjudning sedan är det tråkigt när han spänner till som han gjorde idag, men det får man leva med när man har en ponny som Miro. Nu har vi provat på det här och jag vet att vi kan mycket bättre, även domaren kunde se våra många missar idag. 

Bildbevis på min förtidiga hälsning!

Nu har vi en lång vinter med mycket träningsmöjligheter. Jag vet massor utav saker som jag vill förbättre under vinterhalvåret och förhoppningsvis ska vi lösa det på ett eller annat sätt. Dagens start är inget nederlag. Jag åkte inte till Vansbro för att få ett wildcard, jag åkte till Vansbro för att debutera LA:4 och anmälde mig till DM "bara för att". Nu blickar vi för 2013!

Miro - 20 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 20 Oktober 2012 kl. 22:30 i Ridpass - Miro
Alltså vädret vi har, kan det inte regna lite till? Blev ett joggingpass i ridhuset i alla fall.

Fokuserade på en låg form även idag, på volten och på fyrkantsspåret i alla gångarter. Red även lite tempoväxlingar för att checka av att både gas och broms fungerade, samt kände igenom sidorna på honom. Det kändes bra förutom att han inte tok i riktigt lika mycket med höger som med vänster bak, men det räckte med att Pernilla kom in i ridhuset och sa att jag skulle räta upp min högersida ytterligare. Vips så kändes han mycket jämnare i bakbenen och tog även ett bättre stöd i handen. Innan hade han varit lite dragig i vänstertygeln.

Jag är nöjd, ett enkelt och okomplicerat pass bara. behöver nog inte skriva så mycket mer.

Paket på posten

Publicerat av Jennie Börs den 19 Oktober 2012 kl. 23:33 i Shopping
Min Xperia X8 har under en längre tid krånglat. I början av sommaren slutade headset-uttaget att fungera och de senaste månaderna har den varit lite glapp i laddningen samt stängt av sig några gånger per dag. I början av förra veckan gav dock laddningen upp totalt, under en natt lyckades den få i sig ungefär 15% då laddningen bara hoppade i och ur hela tiden. Sedan dess har jag inte vågat använda den, utan har haft en hederliga knapptelefon från Sony Eriksson eftersom jag inte vill sitta i Borlänge utan mobil om något skulle hända.

Det var därför dags för en ny mobil och i början av den här veckan beställdes en ny hem. Fick den dessutom till ett bra pris genom att fixa och trixa med abonnemanget (har den dock inte på avbetalning). Så idag anlände det ett paket på posten, som innehöll en vit iPhone 4s.

Jag är väldigt nöjd med mitt köp och jag hoppas verkligen att den är värd vad den kostade Nu ska jag fortsätta utforska den vidare!


Miro - 19 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 19 Oktober 2012 kl. 23:19 i Ridpass - Miro
Idag lastade vi Miro på transporten för andra gången den här veckan för att styra oss mot Hedenslund. Idag var det dock inte träning som stod på schemat, utan jag ville testa att rida lite program. Skyltarna med bokstäver och vändningspunkter förvirrade mig dock, vissa var övertcäkta så de var helt vita, andra hade fel bokstav + att det var extra bokstäver uppsatta. Det var tävling där igår, så de brukar inte vara så i vanliga fall.

I framridningen red jag längs fyrkantsspåret i alla gångarter. Miro kändes väldigt allert och positiv till arbete, jobbade på som bara tusan i den lägre formen. Jag fick ett härligt sug i handen samtidigt som han var väldigt lätt att reglera. han blev lite småspänd vid läktaren, men det kan jag faktiskt köpa då han inte gjorde någon större grej utav det.

Jag red sedan program, mest bara för att "lära känna" alla linjer, finna riktmärken och allt sådant. Formen fokuserade jag minst på, det fick vara lite halvslappt där han fick gå i sin lägre form utan att jag ställde några högre krav eller samling. Jag satt heller inte och kände efter "oj, nu blev det fel där" utan jag red bara på och där det blev för mycket fel, ja, då gjorde jag bara om. Jag red helt enkelt inte för att känna "såhär vill jag att det ska kännas inne på banan".

När jag kände mig färdig travade jag av, Miro var väldigt pigg och glad vilket resulterade i att han nästan sprang ifrån mig. Fick i alla fall honom i en väldigt bra låg form efter ett tag, där han inte krullar ihop sig och verkligen ställer igenom.

Jag är nöjd, även om jag blev lite småförvirrad av bokstäverna (jag är egentligen ingen bokstavsmänniska, kan knappt vilken ordning de sitter i och använder bara skyltarna som riktmärken). Miro kändes så otroligt härlig att rida, det är precis så här han ska vara! Massor av energi, det är ju det som behövs för att jag ska kunna rida ihop och samla honom ordentligt.

Jumanji - 18 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 18 Oktober 2012 kl. 22:07 i Ridpass - Jumanji
Blev ridning på Jumanji även idag, då Johanna inte känner sig helt frisk. Blev dock ett kort men intensivt pass idag, men det fungerade prima!

Travade fram längs fyrkantsspåret och la lite bågar in mot kvartslinjen, samt travade lite på volter. Galopperade sedan på en volt, där jag fokuserade på att han skulle slappna av ordentligt samt ta stöd på båda tyglarna samtidigt som han jobade igenom hela kroppen. Fick till en bra känsla i båda varven efter ett tag, även om han var lite småstark i högertygeln till och från.

Travade sedan lite till, både på volt och längs frykantsspåret. Han kändes då väldigt jämn, fin och avslappnad. Det är roligt att få rida Jumanji lite, just för att det är lite annorlunda ridning. Jag är i alla fall nöjd med både passet och ponnyn! 

Miro - 18 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 18 Oktober 2012 kl. 22:04 i Ridpass - Miro
Red Miro i ridhuset idag, fokuserad mycket på ordentlig lösgöring samt övergångar. Hade tänkt att rida ett kort men intensivt pass men planen ändrades lite under arbetets gång då Miro var lite väl överambiös.

I skritten gjorde jag lite haltövergångar, jobbade på att få in båda bakbenen och stå jämnt med alla fyra ben och inte bara fram. Började sedan med att trava fram på en volt, fokuserade lika dant som på träningen i måndags. Miro kändes fin förutom att han gick och småröck lite i vänstertygeln till och från, men det blir klart bättre. I övrigt kändes han väldigt allert i arbetet. Gjorde sedan samma sak i galoppen, där jag även ökade och minskade volten.

Red sedan på en åttvolt i trav, nedsuttet, och sedan la jag lite övergångar till skritt här och var för att känna att han verkligen lyssnade på hjälpen. Sedan var det dags för en klurighet, halter från galopp. Valde att lägga halterna på medellinjen och till en början böt jag varv efter varje halt, med fattning efter hörnet på kortsidan. I halterna blir han lite småstark och jag måste verkligen fokusera på att sitta upp ordentligt. Miro är dock en smart ponny, så övningen fungerade inget vidare eftersom han direkt visste när han skulle få galoppera igen. Fick därför försöka förvirra till honom lite innan jag la den nya fattningen. Tyvärr var Miro redan lite uppspelt, så jobbade en hel del samling i traven även om det inta var tänkt från början, men det var det enda sättet för att få ner honom på jorden igen. Halterna blev sådär, det är verkligen klurigt men det går ju framåt i alla fall!

Travade sedan av honom igen, lång och låg på en volt. Han ville inte riktigt komma fram med näsan utan hamnade lite bakom lod, men det blev bättre i alla fall. Jag är nöjd med passet, tror dock att jag kände mig lite stressad medan jag red. Men men, nya tag imorgon!

Jumanji - 17 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 17 Oktober 2012 kl. 21:32 i Ridpass - Jumanji
Idag blev det ridning på Jumanji även om det inte var planerat från början, skojigt i alla fall eftersom det var ett tag sedan sist. Bokade i alla fall in mig i ridhuset eftersom ridbanan står under vatten, ville dock inte rida sent så det blev att dela ridhuset tillsammans med tre andra.

När man blir många begränsar det ridningen till en viss del, därför blev det idag mycket voltarbete eftersom det är absolut smidigast när man är flera stycken. Jobbade med att få honom rund och fin runt skänkeln, ta tag ordentligt i båda tyglarna samt hitta ett bra tempo att jobba i. Började med lite mer kravlös trav innan vi tog och galopperade, där tog jag igenom en hel del innan jag gick tillbaka till travarbetet. Satte mig ner och jobbade honom en stund innan jag avslutade med lättridning igen, då kände jag verkligen att arbetet gjort nytta.

Det är lite ovant att rida Jumanji, jag är van att sätta krav på Mior och dessa krav kan vi inte ställa på Jumanji i dagens läge. Jumanji behöver sin startsträcka och sedan får man bygga upp det succesivt, men det är fortfarande långt ifrån samma krav som ställs på Miro. Jag tycker i alla fall att dagens pass gav ett bra resultat och jag är nöjd med arbetet. Som ett lösgörande arbetspass uppnådde jag alla kriterier jag hade i huvudet från början!

Miro - 16 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 16 Oktober 2012 kl. 22:13 i Ridpass - Miro
Miro fick sig en promenad i det härliga(?) höstmörkret. Han promenerade på i ett glatt och friskt tempo, dock spände han till lite till och från men det kanske inte är så konstigt heller. Efteråt stretchade vi bakben i sin vanliga turordning.

Det finns inga ord som beskriver hur mycket den här ponnyn betyder för mig. Idag ville han absolut inte att jag skulle lämna hans box, han ville bara stå och bli kliad och myst med. Han är verkligen underbar.

Goliat - 16 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 16 Oktober 2012 kl. 22:08 i Ridpass - Andra hästar
Idag blev det hoppletion på fel fux (Jumanji och Helios är rätt fuxar), men det fungerade ganska bra det också. Kände mig för första gången på länge faktiskt lång när jag red, har faktiskt aldrig kännt det när jag ridit honom tidigare men idag kändes han faktiskt väldigt liten av någon anledning.

Vi började i alla fall med att trava och galoppera fram längs fyrkantsspåret, Goliat var lite stel och ojämn i sidorna så jobbade med rakriktningen och böjningen i hörnen för att få honom jämnare, vilket även bara blev bättre och bättre. Vi travade även över bomserier på båda långsidorna, en med normalt avstånd och en med så pass långt avstånd att de även fick in ett steg extra mellan varje bom.

Det var sedan dags att börja med själva övningen där vi började med att hoppa ett travhinder på långsidan i vänster varv, landa i galopp och på kortsidan skulle det läggas en volt för att skutta över ett kort blockhinder, därefter hoppa ett räcke i galopp på diagonalen för att sedan lägga ytterligare en volt nere på kortsidan över ett kort blockhinder. Efter volten övergång till trav och travhoppa ett annat räcke på långsidan, landa i galopp och lägga en volt över det korta blockhindret på kortsidan igen. Övningen delades dock upp så att vi la på lite i taget.

Övningen gick i sig ganska bra, det var dock lite annan ridning än jag är van vid. Hittade ett ganska bra flyt i alla fall även om vissa delar blev lite hej och hå (sedan kändes det säkert värre än det såg ut), men allt som allt är jag nöjd. Goliat är nog dock inte den ponny jag helst hoppar, tror det här totalt var andra eller tredje gången någonsin!

När vi travade av kändes han fin och mer liksidig i kroppen, han kom igenom bra och var trevlig att rida.

Miro - 15 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 15 Oktober 2012 kl. 21:18 i Ridpass - Miro
Idag stod dressyrträning för Pernilla i Hedenslund på schemat. Nyklippt ponny var taggad, kunde inte stå snällt när jag gjorde iordning honom eller när jag suttit upp. När jag red fram individuellt kändes han ganska fin, han ville inte riktigt ställa igenom vänster och sätta under sig höger bak i det, annars flöt det på bra.

Vi började sedan träningen med att känna på traven, först längs fyrkantsspåret och sedan lite på volt. Jag fick fokusera lite extra på sitsen, att verkligen få med mig axlarna samt räta upp min högersida ordentligt. När jag började arbeta nedsuttet jobbade vi lite längs fyrkantsspåret med att ta en ordentlig halvhalt för att samla upp honom för att sedan släppa fram honom igen. Vi red även på volten, där vi jobbade lite med att öka och minska.

I galoppen fortsatte vi att jobba med samlingen, framför allt längs fyrkantsspåret. Det blir bara bättre och bättre för varje gång tycker jag! Åt höger provade vi även lite serpentiner och det tog några försök innan jag fick iordning på alla delar. Största problemet är att jag vil stötta honom för mycket med skänkeln och det blir därmed lite stressridning ifrån min sida, men fick till någon bra tillslut i alla fall. I vänstervarvet ville han gärna köra in bakdelen innanför spåret så fick jobba en hel del med det, men när jag fick koll på det kändes det bra. Fick även jobba på en liten volt och verkligen rama in samt fånga upp ytterbogen som gärna drar iväg utåt.

När vi jobbat med högerbogen på den lilla volten gjorde vi samma sak i traven sedan, jäklar vilken respons jag fick när jag fått igenom det. När vi sedan travade ut på fyrkantsspåret, fick jag uppleva "wow"-känslan tusen gånger om. Det är helt sjukt vad den där lilla ponnyn kan trava alltså! Han svävar verkligen fram i en hög form och vill bara framåt, framåt, framåt. Känslan är verkligen enorm, skulle vara riktigt roligt att få se hur han ser ut från backen när han dansar fram sådär!!

Vi tränade även lite bakdelsvändningar genom träningens gång, helt enkelt är det verkligen inte. Just nu satsar vi i alla fall på lite större vändningar, där han verkligen arbetar rätt så kan vi bygga upp dem mer senare. Iövrogt har vi gjort massor av galoppfattningar också, som flytit på väldigt bra.

Jag är verkligen supernöjd med dagens träning. Det kändes som att både jag och Miro var med på noterna genom hela träningen och presterade bra. Så otroligt stolt över vilken fin ponny det är jag sitter på, tänk så mycket han har att lära mig. Tar med mig så många delar från dagens träning för den var verkligen super, men de där sista travvarven slår allt. Känslan alltså, den känslan. Travarbetet har vi verkligen börjat få till riktigt bra nu, i galoppen har vi en bit kvar även om vi är på god väg. Men jag är som sagt en väldigt nöjd tjej efter dagens träning.

Nyklippt ponny

Publicerat av Jennie Börs den 14 Oktober 2012 kl. 23:09 i Vardag
Miro fick idag komma in tidigare från regnvädret för ett ordentlig bad, hur uppskattat det var från hans sida är en annan femma. Hade Miro fått valt hade han hellre stått ute i hagen, i det regniga vädret och rullat sig med jämna mellanrum. Tyvärr hade han en taskig matte som istället badade honom för att sedan ställa honom i boxen med fleecetäcke och lite extra mat. Synd om honom, helt klart.

När han var hyffsat torr började i alla fall jag och mamma med att rita ut linjer för klippningen, sedan fick mamma klippa medan jag höll i ponnyn. Miro är verkligen gudasnäll med klippmaskinen, han bryr sig inte för fem öre. Han blev lite otålig ett tag bara, antagligen för att det var rörelse i stallet vilket var roligare än att stå still och bli klippt.

Fin blev han i alla fall! Klippte honom precis som förra året, en halvklippning eftersom det räcker. Jag tycker att det är onödigt att klippa onödigt mycket, Miro blir ändå bäst svettig på hals- och bogparti samt under sadeln, det är sällan rumpan blir svettig. Det är skillnad med Jumanji, han behöver sin helklippning. Jumanji behöver dessutom klippas igen, skojar inte om jag säger att hans klippta päls är längre än Miros vanliga!

Efter klippningen tog jag och promenerade Miro en lite kortare stund inne i ridhuset för att få upp lite värme i kroppen inför kvällens stretching. Miro traskade på med glada steg framåt och såg ut att njuta av den lilla aktiveringen i alla fall!

Falu Ryttarsällskap: 14 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 14 Oktober 2012 kl. 22:09 i Tävling
Idag stod det ponnyhoppning på schemat, med två älskade ponnyer rullade vi in på parkeringen. Johanna gjorde nämligen idag sin absolut sista tävling med Evita. Jumanji och Evita hade lite hatkärlek mellan varandra, men i övrigt gick det bra. Visste är det lite fullt upp att få logistiken att fungera ibland, men det löste sig bra i alla fall. Snöfall möttes vi även av på morgonen.

Evita 80cm (LC)
Johanna gick in med kravet att de skulla ha roligt och leka sig runt banan. Det lyckades de riktigt bra med och fick med sig sin första och sista dubbelnolla i LC! Johanna satsade på en lugn omhoppning med klocka vägval och istället öka tempot lite mer, ett klokt val som dessutom ledde dem till en fjärdeplacering. Jag tycker att de hade ett fint flyt banan igenom, ett bra avslut tillsammans.


Jumanji 90cm (LC)
Det började bra, sedan blev det ett stopp på trean. Johanna vände för att hoppa om det men fick ingen vidare väg eller tempo, men körde på ändå och Jumanji hoppade utan problem stillastående över. De tog sig sedan till hinder nummer fem där det andra stoppet kom. De stoppade sedan även på sista hindret i grunden, alltså uteslutna. Efter lite analyser är Johanna nöjd med resultatet och ritten däremellan var bra. Kan tillägga att flytet på framhoppningen var superbra, allt flöt som ett rinnande vatten!


Johanna var sugen på att efteranmäla sig till en LB med Evita, men det var en lagklass med 80 starter där innan. Vi valde därför att packa ihop och vara nöjda med deras prestation i LC. Det var i alla fall riktigt roligt att få lite extra tid med en älskad och saknad prinsessa. Jag har massor av bilder från dagen som kommer!

För mer ingående detaljer om tävlingsstarterna i sig, klicka er in på Johannas egna blogg!

Falu Ridklubb: 13 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 13 Oktober 2012 kl. 22:51 i Tävling
Idag var det dags för tävling, den här gången en regional i Falun. Jag har inte varit ute på regionalt sedan i början av juli så det var ett tag sedan. Det blev en kort tävlingsdag eftersom det endast var 17 startande på hela dagen, så det var dryga timmen mellan mina starter. Jag är ganska förkyld vilket gjorde mig trött i huvudet, men trots det kunde vi prestera.

LA:1
Framridning: Red fram på den stora banan, kanske inte det bästa valet. Den var för stor, jag hittade inget bra spår att rida på när det dessutom var en stolpe mitt upp i allt. Red i alla fall runt på lite blandade spår hit och dit i alla gångarter, började lång och låg för att sedan plocka upp honom bitvis. Jag la lite volter lite var stans där jag verkligen fokuserade på att verkligen få igenom både ställning och med ytterbak. Red även några förvända och skänkelvikningar. Fick inte till den där superkänslan där ute, men den var helt klart godkänd. Miro var lite ofokuserad på omgivningen, vilket gjorde att jag felfokuserade lite bitvis.

I collectingring: Fokuserade på att plocka ihop honom ytterligare lite i traven, red mycket på ett fyrkantsspår men la även lite mindre volter. Galopperade dessutom lite för att få en sista snabb koll även i den. Det kändes som att jag fick till en lite mer rätt känsla där inne och Miro fokuserade dessutom bättre.

På banan: Miro kändes fin och innan starsignal travade jag mest bara runt på fyrkantsspåret. Genom programmet fortsatte känslan att hålla i sig om man bortser från vissa små detaljer. I skänkelvikningarna stod han emot en hel, men jag tycker även att jag lyckades korrigera det bättre än tidigare i alla fall. I ryggningen stod han emot väldigt mycket idag och tittade upp på läktaren, sedan i skrittfattningen blev han lite taggad samt fattade fel först. I mellangaloppen blev min förhållning lite missuppfattad så det blev ett tidigt avbrott, annars flöt programmet på bra.

Det hela slutade på 60,53% vilket jag är helnöjd med, bästa resultatet hittills i LA:1. På skänkelvikningarna fick jag 4/8 respektive 5/10, sedan 4:or på ryggningen samt skrittfattningen. Annars är det mest 6:or och 7:or blandat med en 5:a. Red dessutom in min första 8:a i en LA idag! Jag är nöjd med ritten trots missarna, Miro hade dessutom samma härliga bjudning som förra helgen. I slutkommentaren står det att han behöver bli stadigare och det håller jag med om, men det kommer. Fick dessutom kommentaren Härlig snygg ponny med karaktär, som blir riktigt bra när formen kommer på plats.

Framridning Lag 03.

Lagtävlan för Ponnyallsvenskan (Lag 03) - debut
Framridning: Valde att rida fram på den mindre banan den här gången istället, vilket jag tror var ett bra val. Började med att skritta serpentinbågar och började sedan trava fram på samma sätt. Kände igenom böjning och ställning i den låga formen. Började sedan galoppera och där plockade jag ihop honom ganska på en gång, red lite volter och började sedan känna igenom serpentinerna. Serpentinen i vänster galopp flöt väldigt bra, den i höger var dock svårare. Fick kämpa en stund innan jag kom igenom utan byte, märks tydligt att han är svagare i högerbak. Han blir småstark och lägger sig på bogarna, vilket resulterar i omslag. Fick till någon halvbra utan avbrott tillslut i alla fall och gav mig där. Kände sedan igenom några skänkelvikningar innan det var dags för collektingring, men känslan var bra i vilket fall.

I collectingring: Kände igenom traven ordentligt, plockade ihop honom ordentligt och red även lite tempoväxlingar. Red även lite snirlekvägar för att känna igenom sidorna samt lite galopp.

På banan: Red runt fyrkantsspåret innan starsignal, lekte lite med tempot och sådär. Programmet flöt sedan på riktigt bra, fick ihop honom lite bättre än föregående klass i traven. Skänkelvikningarna flöt bättre även om de inte var hundra procentigt bra, ryggning och skrittfattningen lika så. I skritten var han avslappnad och fin, vilket även belönades. I galoppen flyter det inte lika bra än, jag vill lite mer än vi klarar i nuläget. Det flöt helt klart godkänt i alla fall och det enda som strulade var den där högerserpentinen, där vi fick ett omslag som jag rättade.

Resultatet landade på hela 61,71%! Det är 6:or och 7:or med tre 5:or, sedan missen i galoppen som blev en 3/6. Riktigt roligt att vi kan gå in och prestera så bra i debuten, har visserligen ridit programmet en gång i våras på programridning men ändå. Även i det här programmet fick jag påbackning på ostadig form, men personligen tycker jag att han var stadigare i den här klassen, om än inte helt stadig. I övrigt var han en trevlig ponny med utstrålning. Kändes som att vi hittade ett flyt i programmet trots att det är lite småklurigt, speciellt så här första gångerna. Det är i alla fall ett väldigt roligt program där det händer mycket!


Jag är väldigt nöjd med tävlingsdagen, annat kan jag inte vara. Två ritter på över 60% i bagaget på regional LA-nivå kändes väldigt bra för självförtroendet. Tack Miro för att du är världens bästa och finaste ponny!

Miro - 12 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 12 Oktober 2012 kl. 21:34 i Ridpass - Miro
Idag tog jag bara ett lättare joggingpass efter gårdagens träning, där fokusen låg på den långa och låga formen, samt att han skulle vara reglerbar.

Som framskrittning skrittade vi igenom Lag 03 på långa tyglar, sedan började jag skritta honom på fyrkanten längs ett fyrkantsspår. På fyrkantsspåret låg vi sedan kvar även i traven, la dock in lite större volter här och var i båda varven. Galopperade sedan i lättsits och lät honom rulla på innan jag satt mig ner och red någon volt i båda varven.

Kände sedan igenom lite serpentinbågar för att känna att han verkligen rundade sig runt skänkeln och i det red jag även lite varierad steglängd. Avslutade sedan eftersom jag inte ville göra något för avancerat efter att bara följt fyrkantsspåret något varv igen. Jag är nöjd med passet, han kändes fin, allert och mjuk. Backade lite vid några tillfällen, men annars var det bra!

Matrix - 11 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 12 Oktober 2012 kl. 11:43 i Ridpass - Andra hästar
Jag fick rida Matrix på mammas lektion, alltid roligt att få rida lite storhäst. Var ett ganska bra tag sedan jag red honom också, typ sist jag red med på mammas lektion? Det var i alla fall dressyr och skänkelvikningar som stod på schemat.

I början fick vi jobba med att hitta sitsen i både skritt och trav, samt takten. Matrix är väldig härlig att trava på eftersom han rör sig med lite svävmoment, så det + stor häst gör att jag känner mig ganska liten. Vi började i alla fall med att bara följa fyrkantsspåret i trav för att sedan göra lite vändningar på framdelen innan vi satte igång med själva övningen. Övningen bestod av att vända upp mot spegeln för att sedan flytta i skänkelvikning ut mot spåret i skritt, på nästa långsida trav och trava långsidan ner, sedan skritt och skänkelvikning igen.

Åt höger flöt det på väldigt bra i skänkelvikningarna, i vänster var det lite klurigare men det blev bara bättre och bättre. När vi gjort övningen åt båda varven travade vi av. Började få igenom honom väldigt bra där när vi fick trava på volt, eftersom det är mycket enklare att ta igenom ställningen och böjning då. Fick till en väldigt bra känsla där, men då var såklart lektionen slut.

Jag är nöjd i alla fall, sedan blir det mer arbete med mig själv än hästen under dessa lektioner. Möjligheten till att lossa och allt sånt blir inte den samma som under min ordinarie ridlektion, men det är kanske inte så konstig heller. Jag fick göra det bästa av det som gick och det slutade ju bra! Som jag nämnde är det väldigt roligt att få rida storhäst, Matrix är dessutom väldigt trevlig att rida även om det krävs lite jobba för att få honom att släppa igenom helt.

Tyvärr har jag inga bilder på skoldatorn och jag hittade ingen inom en rimlig gräns i arktivet.

Miro - 11 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 12 Oktober 2012 kl. 11:33 i Ridpass - Miro
Tränade dressyr för Pernilla hemma på klubben och eftersom det var sådant underbart väder utomhus var vi givetvis ute på stora ridbanan. Mycket härligare att kunna göra en 20x60m bana istället för att trängas på 20x49m inne i ridhuset, där han dessutom ska tönta lite vid läktaren i början.

Jag red fram lite självständigt som vanligt, sedan satte vi igång med travarbetet när Pernilla kom ut. Red lätt i arbetet för att verkligen få till allting innan jag satte mig ner. Vi red en variation av att följa fyrkantsspåret samt rida lite på en 20m volt. Miro kändes fin och fick ett bra tryck i sig, fick dock jobba lite med att hålla alla delar på plats eftersom han metodiskt testade det ena efter det andra. Efter en stund jobbade jag längs fyrkantsspåret, med två 10m volter längs varje långsida med en travökning däremellan. Fick ställa igenom honom lite extra mycket, eftersom han gärna fuskade lite genom att räta ut sig i slutet mot volten.

Därefter jobbade vi lite i galopp. Skulle testa rida lite galoppserpentiner men det blev lite problematiskt när Miro blev milslång och på framdelen, det resulterade i byten hejvilt. Fick därför jobba på volt och verkligen variera honom, några språng samling och sedan arbetsgalopp igen. Koordination på hög nivå, rätt hjälp på rätt plats är inte helt lätt alla gånger. Tillslut fick jag iordning på det i alla fall, där jag enbart kunde ta tillbaka lite för att sedan mjukt bara lätta fram. Därefter funerade serpentinerna bättre, men jag vill gärna mer än det går. Jag blir lite hispig och vill snabbt komma ur den förvända bågen för att få det överstökat, jag måste verkligen lära mig att vänta och bara fokusera på att hålla honom rättställd för att sedan låta honom sköta jobbet. Vi fick i alla fall till några bra serpentiner.

När jag fått ihop honom så bra i galoppen ledde det till att även traven kom ihop väldigt fint. Trots att han blir så samlad finns det fortfarande en bjudning i honom, något vi haft stora problem med förut, sedan ska det givetvis till ytterligare lite styrka i samlingen med tiden.

Jag är väldigt nöjd med träningen. Miro var fin och jag fick ordentligt. Det finns inga andra ord för det.

Tre bilder ihopklippta med outfitens detaljer. Måste verkligen skaffa en bred nosgrimma med vitt foder!

Spontant och oplanerat

Publicerat av Jennie Börs den 11 Oktober 2012 kl. 22:04 i Vardag
Idag blev det lite oplanerad lektionsridning på kvällskvisten. Satt hemma nyduschad och allt när mamma "tvingade" med mig upp till stallet för att vara me doch rida i hennes grupp, istället för en av hennes ridkompisar. På eftermiddagen har jag tränat för Pernilla i höstsolen, helt underbart var både vädret och ponnyn med för den delen. Mer om ridpassen kommer imorgon, ytterligare en dusch står på tur innan sängen väntar!

Miro - 10 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 10 Oktober 2012 kl. 19:17 i Ridpass - Miro
Idag ville jag få bort det som var mindre bra från gårdagen, hitta tillbaka till en känsla där allt flöt på hela tiden. La även fram en lite bomserie, tänkte att det var väldigt länge sedan jag och Miro red över lite bommar.

Han kändes bättre idag faktiskt, kunde inte känna av det där lilla ojämna som jag kände igår. Antar att det var någon inbillning, eller så var han lite småstel. Red i alla fall på ett fyrkantsspår ganska lugnt men i ett framåttänk, dä rhan fick gå fram och ta tag i bettet själv. I galoppen valde jag att rulla på i lättsits för att han verkligen skulle få galoppera genom hela kroppen.

Började sedan med att skritta över bommarna några gånger åt var håll innan jag tog dem i trav. Som vanligt lyfter Miro otroligt mycket på hovarna med ett svävmoment, jag vill gärna ge världens eftergift för att inte dra honom i munnen. Jag tränade däför på det, att hitta ett bra läge och våga ligga kvar med handen bara stadigt. Kändes i alla fall som vi fick ett bra flyt över dem.

Avslutade sedan med lite galopparbete igen, med galoppserpentiner. Jag hade lite svårt att komma ner ordentligt i hoppsadeln, men vi kom i alla fall igenom bågarna utan allt för mycket trassel. Jag travade sedan av honom. Nöjd med passet är jag allt, inget dragandes i vänstertygeln idag heller! I skritten hade han svårt att komma helt till ro och ville därför takta eller backa när jag började korta ihop honom, därför fokuserade jag endast på att han skulle vara avspänd. Backningarna var inte alls som igår i alla fall, tack och lov.

Miro - 9 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 09 Oktober 2012 kl. 22:14 i Ridpass - Miro
Miro fick sig ett joggingpass på novabettet, som idag inte alls var en lika stor hitt som förra veckan. Visst tog han tag i det ordentligt och så, men idag skulle jag inte haft ett rakt bett kan jag säga.

Jag kan inte ämma mig för om passet gick bra eller inte. Red lite snirkel hit och dit, fram och tillbaka i alla gångarter. Miro kändes jättefin bitvis, med bra energi och power i sig som samtidigt ledde till en fin och bra kontakt med bettet. Där emellan däremot, då kändes det inte som någonting fungerade. Jag kan inte sätta fingret på vad det var, inge knep eller genvägar fungerade för att den litte känslan som fanns skulle försvinna. Bitvis kändes han liksom ojämn i steget, för at det i nästa sekund kändes sådär bra igen. Mystiskt.

Han hade även sina små perioder under passet där han la i backen, speciellt i skritten när jag plockar upp honom och kräver mer tryck. Ett tag skulle han inte fatta vänster galopp från trav heller, så fort jag gav hjälpen tvärnitade han gång på gång. Inga små fina stopp heller, utan jag höll på att flyga av framåt. Efter några sånna flöt flera fattningar på raken. Jag tror att det kan ha att göra med att jag kom åt honom lite extra, hade nämligen sporrar på mig och det var länge sedan jag red med dem i hoppsadeln. Skänkeln hamnar ju då automatiskt högre upp = han kände antagligen sporren tydligare.

Nya tag imorgon helt enklet, ta med allt det positiva och lämnar det negativa som vanligt. Hoppas trotsponnyn kommer ut sina backperiod snart, den är inte riktigt uppskattad av mig längre! Han var i alla fall inte dragig i vänstertygeln, duktig ponny.

Harley - 9 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 09 Oktober 2012 kl. 22:07 i Ridpass - Andra hästar
Dressyrlektion med tema öppna, jag fick rida Harley! Tror inte att jag ridit honom sedan jag var med och satte igång hästar, så det var roligt att få rida honom igen. Han är verkligen alla raka motsattser mot Miro, men det är riktigt roligt att rida honom.

Började med att rida fram på volterna, i både trav och galopp. I traven ökade och minskade vi även volten. Fokuset låg väl egentligen på att känna att vi genom sitsen kunde få hästarna dit vi ville. Harley kändes med på vad som hände redan från början och i galoppen kändes det som att jag fick ihop honom ganska bra, utan att han bröt av till trav och lommade iväg.

När vi var framridna och klara började vi med dagens övning, som bestod av öppna på långsidan mot spegeln med en max 10m stor volt på mitten. Efter hörnet skulle vi vända upp på hörnilinjen och rida skänkelvikning, en ganska lång en som sträckte sig ner till vändningspunkten. Vi gjorde övningen åt både hållen och efter ett tag togs volten på mitten bort och istället följde vi hela långsidan i öppna. Harley kändes fin,det gick inte många knop framåt men jäklar vad han kämpade på. Han var inte alls speciellt ormig och ålig som han kan bli, utan han kämpade på och ville på något sätt göra rätt i öppnan. Det samma gällde i skänkelvikningen och där emellan.

Vi travade sedan av och han kom ner väldigt bra i formen, det höll sig dessutom längre stunder även om han emellan åt gick ur för att sedan hitta tillbaka. Jag är riktigt nöjd med passet, är nog ett av våra bästa dressyrpass hittills. Jag är riktigt imponerad över honom och hans inställning. Allting bara flöt på, även om jag inte fick någonting gratis. Riktigt duktig var han!

Gammal bild, jag och Harley till vänster i alla fall!

Njuter av en ledig dag

Publicerat av Jennie Börs den 08 Oktober 2012 kl. 22:13 i Vardag
Ibland är det bara så underbart att kunna lämna kvar allt vad skola heter i skolans lokaler för att bara gå hem och ta det lugnt. Gjorde trots det lite nytta hemma, men fortfarande inga skolmåsten som var tvugna att tas tag i.

I stallet stod jag idag för allt stallarbete medan Johanna motionerade Jumanji, Miro fick som jag nämnde igår en vilodag. Han stod nog och njöt i boxen likt som jag gjort idag, imorgon vill han nog dock arbeta igen kan jag tänka mig. Vila för mycket är inte riktigt Miros grej. Borstade och myste även med min vackraste prins och hjälpte Johanna lite med att göra iordning Jumanji samt hjälpa dem vid hoppningen. En dag i lugnets täcken helt enkelt!

Imorgon är det fullfart igen, men det gäller att ta tillvara på de här stunderna!

En mycket trött Miro förra vintern!

Miro - 7 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 07 Oktober 2012 kl. 18:23 i Ridpass - Miro
Promenerade Miro en halvtimme i ridhuset idag, hade tänkt att vi skulle ut på en promenad men det både blåste och regnade så rishuset lockade ganska mycket när det ändå var ledigt. Johanna och Jumanji var också med och gjorde samma saker som vi.

Vi promenerade inte riktigt lika intensivt som vi brukar göra utomhus, men istället la jag inte lite ledarskapsövningar. Inga större problem för min väluppfostrade ponny om man säger så, han lydde väldigt bra. Vi gick i alla fall lite intervaller där han verkligen fick sträcka ut och tänja på steget. Han gick i vilket fall avslappnat hela tiden, vilket är det viktigaste.

Efteråt stretchade vi bakbenen, viktigt viktigt. Imorgon får Miro en välförtjänt vilodag, det har han förtjänat!

Hedemorabygdens Ridklubb: 6 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 06 Oktober 2012 kl. 22:32 i Tävling
En kall morgon blev snabbt till en varm tävlingsdag i Hedemora. Sista omgången av DIV II gick idag av stapeln. Både min och Miros prestation har varit bra idag, idag kändes det verkligen "som här kommer vi!" när vi red in på banan. Att rida in i första uppridningen på det sättet som vi gjorde idag, ja, det fick mig verkligen att känna precis den känsla som Zanzibar gav mig.

LB:1
Framridning: Framridningen kändes faktiskt lite halvflumig idag från min sida, Miro var full av energi som jag faktiskt inte visste vart jag skulle stoppa någonstans. Det var dessutom massor av hästar som skrek, både från transporter och hagarna, vilket gjorde Miro lite förvirrad tror jag. Red på ett eget fyrkantsspår innanför staketet i vilte fall, sedan la jag in lite volter. Gjorde lite tempoväxlingar här och var, för att känna att energin kunde användas till det som den ska användas till. Miro ville gärna dra i vänstertygeln, men det blev bara bättre och bättre i alla fall.

I collectingring: Hade med mig spöet in idag, ett klockt val tror jag allt. Miro fortsatte att kännas väldigt vaken av sig och jag red som på en fyrkant för att få igenom ställningen i hörnen men samtidigt rakrikta. Det kändes bra, jag kunde reglera honom och han lyssnade dessutom bra. Tog även och galopperade lite. Han var lite småspänd vid dörren in, då de krattade där utanför vilket gjorde honom lite misstänksam mot ljudet som blev.

På banan: Miro kändes lösgjord och fin, framåtbjudningen den höll i sig! Innan startsignal följde jag bara banans fyrkantsspår, det fanns ingen domare att titta på eftersom man vände upp mot collectingring. Han tittade egentligen inte på någonting, utan gjorde bara det han skulle. I programmet hade vi egentligen inga större missar, han gjorde allt han skulle. Det enda han gjorde var att sura lite i högerfattningen, så där blev det hopp med bakbenen och ett fint grisläte. Sedan tittade han lite upp mot cafeterian eftersom det var folk och rörelse där, men han tog en genomställning väldigt bra och kom fint på plats igen. Annars rullade det på bra. Jag var så glad, satt och log programmet igenom bara för att jag fick sitta och bromsa(!) istället för att driva framåt.

Vår prestation var bra, jag är dock väldigt missnöjd med vad procenten. Jag är heller inte ensam om att tycka att det var ganska snålt dömt, men det är väl smällar man får ta med bedömningssporter. Ger man sig in i leken, får man leken tåla. Procenten landade på 59,31%, jag hade gissat på över 60% i alla fall för så dålig var inte ritten. Han var inte riktigt lika på plats som i Storbyn, men så låg nivå höll vi inte. Skiter fullständigt i den procenten, går enbart på min känsla!!

I collectingring, den bästa av de typ fem bilder som togs idag.

LA:1
Framridning: Han kändes med och på gång redan från uppkortningen av tyglarna, det höll sedan i sig även i de övriga gångarterna. I galoppen kändes det verkligen som att jag fick ihop honom, utan att det kändes dött och segt. Fyrkantsspår och volter, i galoppen testade jag även på lite halvt igenom och förvänd. När Pernilla kom och hjälpte mig lite tog vi igenom lite skänkelvikningar vilket flöt på bra. Traven kom dessutom ihop väldigt bra där emellan.

I collectingring: Lite samma som i föregående klass, Miro bjöd nästan lite för bra. Jag fick verkligen sitta emot för att han inte bara skulle rusa iväg för mig i traven. Red även lite galopp.

På banan: Innan startsingan red jag runt banan bara, den här gången var han lite småtittig på läktarlångsidan men han släpte det ändå fort. Även det här programmet flöt på väldigt bra, travprogrammet var verkligen bra! Skänkelvikningarna kan bli bättre, bogen flöt ut lite i båda men han både flyttade och bjöd mycket bättre än i de senaste programmen. På ryggningen fick vi dessutom en 7a(!!), så lycklig för det eftersom han tidigare bara blivit jättespänd och kört upp huvudet. I skritten vågar jag inte satsa för mycket, speciellt inte idag när han var så på men den var bättre än på slutet i alla fall. Inför skrittfattningen ställde han sig lite på tvären, men efter lite halvbackningar och taktningar så fattade han i alla fall rätt galopp. Galopprogrammet blev sedan lite småspänt från bådas sida, jag slarvrider halvt igenom svängen dessutom för att "få det överstökat". I avbrott-trav-ny galopp blir han väldigt taggad och jag får inte riktigt ihop honom än, precis som vanligt.

Riktigt nöjd i alla fall, väldigt nöjd med bådas prestationer. Känslan av att behöva rida ihop och bromsa istället för att behöva rida som en dåre för att få fram honom, underbart. Jag och domaren var även lite mer överens om procenten i den här klassen och vi slutade på 58,43%. Rättar vi till våra småmissar har vi våra 60%, vilket känns väldigt bra. Efter den senaste LA-ritten var det här 10% i rätt riktning kan man verkligen säga i alla fall!

Idag hade vi båda Säterlagen på placering för omgången, mitt som tvåa och det andra laget som etta. Det andra laget vann dessutom hela serien!


Miro - 5 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 05 Oktober 2012 kl. 22:18 i Ridpass - Miro
Re dett lösgörnade pass, med den lägre formen som fokus. Miro kändes fin, lyssnade bra framåt och det kändes som att han tog åt sig arbetet på ett bra sätt. Han var lite småtjaffsig i tygeln, men det är väl en process som vi ska gå igenom nu helt enkelt. Det var dock mycket mindre än det varit!

Arbetade mest på ett fyrkantsspår där jag fokuserade på mig själv och hans form, i alla gångarter. Allt travarbete under lättridning och i galoppen lät jag honom mestadels jobba på under lättsist. Enda gången som jag satte mig ner var när jag provade lägga någon volt just för att få mer koll på alla delar. När jag travade av gjorde jag lite serpentiner och övriga byta-varv vägar på böjtspår.

I skritten fanns det ungefär två lägen idag, gå och dra bakbenen efter sig eller takta. Taktningen tror jag inte riktigt hängde på att han var lat heller, utan snarare taggad eftersom det idag gick mer framåt än bakåt. Positivt! Jag är i alla fall nöjd med passet, han kändes mjuk och fin. Formen var dessutom bra och han tog för sig bra i arbetet.

Fredag är bra

Publicerat av Jennie Börs den 05 Oktober 2012 kl. 14:48 i Vardag
Skolveckan har än en gång nått sitt slut och efter en ganska händelselös skoldag är det dags att dra sig till stallet. Här ska det ridas och förberedas, men sedan är det alla vardagiliga sysslor så som mockning och "puss-på-ponny" som gäller. Blir antagligen i stallet hela kvällen, vi ska fodra kväll så får väl se om jag går hem en sväng där emellan eller hur det blir!

Sedan tycker jag att ni alla borde gå in och läsa det HÄR inlägget på Matilda Holmströms blogg. Jag tycker personligen att det är ett riktigt bra inlägg!


Miro - 4 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 04 Oktober 2012 kl. 22:02 i Ridpass - Miro
Veckans andra dressyrgenomkörare tog jag idag. Vädret var inte på sin bästa sida, banan var ganska blöt efter ett skyfall i natt och just när jag kom ut genom stalldörren med Miro på släp började det dessutom regna. Varför? Regnet har jag inget emot, men blött underlag är inte någon favorit. Men men, är det tävling måste man rida ändå, så det är bara att se det som en extra träning inför det.

Ibörjan red jag bara på ett fyrkantsspår, la fram handen och red på framåt i både trav och galopp. Miro tog snabbt tag i bettet och höll inte alls på och tjaffsa som i tisdags, vilket kändes skönt. När jag fått honom i en önskvärd läger form började jag plocka upp honom lite, vilket de första minuterna inte fungerade så bra men sedan släppte spärren i traven.

Valde sedan att arbeta massor av galopp, det är trots allt i det arbetet så både jag och Miro har våra svagheter. Traven flyter på väldigt bra, men i galoppen är det lite trixigare. Lekte i alla fall till en början med att samla ihop och länga ut honom, la sedan in några volter i samlad galopp. I högergaloppen flöt allting på jättebra, i vänster var det dock lite trixigare. Fick inte iordning på den helt perfekt, men det var så jag fick vara nöjd med det i alla fall. Red även lite galoppserpentiner och förvänd galopp på spåret bara.

Travade sedan lite nedsuttet i en mer upplockad trav innan jag la ner formen igen och travade av. Ridpasset idag hade både sina ljusa och mörka stunder. Miro var lite svår att tolka idag, ena stunden var han superfin för att i nästa stund bara tvärstanna (från vilken gångart som helst) och sedan backa. Jäkla surponny det där är ibland alltså, märks så tydligt att jag hittat några nya knappar som gör det blir lite extra jobbigt och pang så backar vi istället för att gå framåt. Jag tar i alla fall med mig alla positiva delar, de lite mer negativa kan jag skratta åt istället. Han är ju bara för söt!

Vädret var i alla fall underbart, trots att det till och från regnade en hel del. Men vad gör det när solen skiner och bjuder på en sådan vacker vy som en otroligt färgstark och underbart tydlig regnbåge. Regnbågen placerades så fint, den ena delen mitt bland träden och den andra in på kyrkogården. Solen låg dessutom på och lyste upp allt så fin, skulle så gärna velat förverkliga det ögonblicket med min kamera!


Två mobilbilder i alla fall, ännu mer underbart i verkligheten än på bild. Det regnade faktiskt när bilderna togs, även om det ints syns på bilderna.

Saknaden är stor

Publicerat av Jennie Börs den 03 Oktober 2012 kl. 21:22 i Allt & inget
Idag är det ett halvt år sedan, hela sex månader, sedan min älskade katt Trulsa hastigt fick vandra vidare. Jag hade aldrig förställt mig att hon skulle försvinna så fort, helt utan förvarning. Veckan innan firade vi trettonårsdag och hon lekte precis som vanligt, för att sedan över bara ett dygn bli tvärdålig.

Jag saknar henne varje dag. Det finns alltid saker i min vardag som får mig att bli påmind om henne och jag vill att det så ska förbli, för hon var verkligen speciell för mig. Tack än en gång, för allt, min bästa vän.

Bilden togs precis en månad innan hon vandrade vidare.

Miro - 3 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 03 Oktober 2012 kl. 21:01 i Ridpass - Miro
Idag fick det bli en lite mer än halvtimmes promenad på varierat underlag för Miro. Han slappnade av riktigt bra, fick ut steget och arbetade på precis det sättet som jag strävar efter vid en promenad för hand. Han frustade dessutom, frustar som kom långt innefrån kroppen och han såg även väldigt nöjd och glad ut.

När vi kom in i stallet stretchade jag igenom bakbenen, som han fann sig i på en gång. Inget tjaffs alls utan han kändes väldigt mjuk och ostel när jag stretchade.

Miro - 2 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 02 Oktober 2012 kl. 22:21 i Ridpass - Miro
Idag sa jag ifrån mig min vanliga ridlektion och åkte istället ut till Hedenslund och tränade dressyr för Pernilla. Kändes skönt att få en liten ordentlig genomkörare inför helgen och lite träning skadar ju aldrig!

Miro var dock idag stelare än vanligt i sitt högra bakben, länge sedan det kändes såhär tydligt faktiskt (konstigt att tänka att det för 1-2 år sedan var en ren vardag!). Började i alla fall med att rida på ett fyrkantsspår innanför det ordinarie, där jag först och främst skulle hitta vägen för att sedan lägga in nästan skrittövergång eller en skrittövergång, två steg skritt, trav igen. Vi red så en stund åt båda varv, det fungerade dock inget vidare så vi red lite på mittvolten istället där jag fick lägga fram handen och sedan styra med sitsen samt rida på framåt. Gjorde senare samma sak även innanför fyrkantsspåret. På volten red jag även lite vänstergalopp.

Det släppte lite bit för bit, istället för att släppa allt och dra i vänstertygeln började han sakta men säkert ta stöd i båda tyglarna. Red lite tempoväxlingar där jag samlade ihop honom lite och släppte fram igen, när han väl började hitta allting. Sedan fick vi hämta andan lite, jag var trött eftersom det blev både mycket fokus och ridning.

Vi red sedan lite skänkelvikningar i först trav och sedan skritt. Red som i LA:1 men jag såg verkligen till att han var rak innan jag började flytta honom. Allting flöt på väldigt bra tycker jag och efter en stund fick jag rida skänkelvikning i zickzack kan man säga, först flytta från medellinjen ut till kvartslinjen för ena skänkeln för att sedan flytta honom tillbaka in på medellinjen för den andra.

Avslutningsvis fick jag bara följa fyrkantsspåret i trav, då började det verkligen släppa till kan jag säga. Red någon 10m volt men annars var det bara fyrkantsspåret som gällde. Fick ihop honom riktigt bra och känslan var den samma, verkligen stor skillnad jämfört med hur det var från början.

Jag är nöjd med passet och på ett sätt är det bra att stelheten visar sig på träning, då kan jag verkligen få hjälp med att få bort den. Det jag tar med mig från den här träningen är helt klart skänkelvikningarna, det flytet och energin vi hade i dem räcker gott och väl i dagens läge. Har inte velat rida för mycket skänkelvikningar självständigt nu på slutet eftersom det slutat i kalkon, men nu har jag förstärkt mitt självförtroende där igen. Bara titta upp och dit jag ska samt putta med skänkeln är det som behövs, inget annat Jennie! Jag tar även med mig känslan från slutet, för även den känslan var bra. Min sits lyckades jag dessutom hålla, trots att Miro var stel och så.

Tiden rusar fram

Publicerat av Jennie Börs den 01 Oktober 2012 kl. 21:58 i Allt & inget
För ett år sedan red jag och Miro in på dressyrbanan för att rida vårt första ärevarv tillsammans. Efter sjutton starter i berg- och dahlbana resulterade den artonde i en blå rosett. Detta trots en ritt på "bara" 58,57%. Idag känns detta dock ganska avlägest, LC-klasserna är lämnade och ett minne blått. Men faktum kvarstår att det här var vår första dressyrplacering någonsin.

Ärevarv och rosett var dessutom någonting som Miro uppskattade, han blåste så glatt upp sig när vi stod och väntade på rosetten. När det senare var dags för ärevarv stutsade han runt så att den trillade av, så vårt första ärevarv någonsin red vi utan rosett.

Senare samma dag placerade sig dessutom DIV II laget på en andra placering. Överdomaren tillät båda lagen att vara med på prisutdelning till häst, därför fick vi senare under dagen ta vårt andra ärevarv och då satt rosetten kvar!


Miro - 1 oktober 2012

Publicerat av Jennie Börs den 01 Oktober 2012 kl. 20:12 i Ridpass - Miro
Var inte speciellt motiverad för ridning idag, halvtaskigt världer och plugg var orsaken. Mixtrade ihop ett nytt "novabettsträns" idag i alla fall som jag även provade, eftersom jag ändå bara skulle jogga.

Jag var faktiskt imponerad över Miro idag, i vanliga fall brukar han ha lite svårt att acceptera novabettet (tror att det är för att det är rakt, jag får den uppfattningen i alla fall) men idag tog han verkligen tag i bettet redan från början. Han var dessutom väldigt mjuk och fin i kroppen, svarade bra både framåt och tillbaka. Motivationen till att rida växte därmed genast, Miro lyckas ofta med det.

Joggade bara på en ganska stor volt (mellan 20-30m) under lättridning först, sedan jobbade honom i galopp under lättsits där han bara fick rulla på. Travade sedan av honom igen. Jag är väldigt nöjd med hans insatts idag, jobbade verkligen på bra i en låg och rund form med bra rygg. Det var verkligen värt att sadla och tränsa trots den där dåliga motivationen och jag är så oerhört glad att jag har Miro!