Miro - 31 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 31 Mars 2013 kl. 23:00 i Ridpass - Miro
Dagens ridpass blev allt annat än jag planerat. Mitt planerade pass var inte riktigt anpassat för att Miro skulle träna dressyr imorgon men var enkelt att lägga om, däremot gick de inte att genomföra med tre andra i ridhuset samtidigt. Någon ny krisplan kom inte upp i mitt huvud så för min del blev allt kaos i huvudet, vilket ledde till att jag mest flamsade runt utan eftertanke. Till råga på allt red jag i dressyrsadeln, inte det klokaste valet för dagen.

Vad jag helt gjorde idag vet jag inte, det blev en kombination mellan att rida runt på fyrkantsspåret och 20m volten. Red lite tempväxlingar och övergångar mellan varierade gångarter, red både lätt och red nedsuttet i traven. Några planerade och genomförda övningar eller dylikt kan jag inte formulera ner på grund av mitt oplanerade upplägg. I lättridningen har jag jättesvårt att hitta min känsla i nya sadeln, nedsuttet däremot hittar jag precis rätt känsla.

I början kändes Miro mest loj och tråkig, men efter en stund kom han igång ordentligt! Han blev väldigt pigg och glad, hittade framåtlägen och ville arbeta av sig själv. I det kändes han väldigt mjuk och fin, samarbetsvillig var han dessutom. Det enda jag egentligen kan klaga på från hans sida var ett x antal huvudruskningar, jag vet inte vad det var som störde honom men ruskade på huvudet, det gjorde han.

Jag kan varken vara nöjd eller missnöjd med dagens pass. Den flamsiga ridningen utan planer kan jag bara beskylla mig själv för och Miro kändes trots allt väldigt fräsch och fin. I efterhand kände jag mest bara att jag borde bojkottat ridningen från början och gått ut och promenerat istället, men det är ju alltid lätt att vara efterklok!

Sprayade stibyglar

Publicerat av Jennie Börs den 31 Mars 2013 kl. 10:00 i Tips & trix
Mitt absolut största (i-lands)problem när jag bytte från svart till brun hoppsadel var hur jag skulle göra med stigbyglar. Svarta stigbyglar till en brun sadel fungerar inte i mitt huvud, i alla fall inte när jag ska rida runt med det. Jag älskar dessutom Compositis sviktande lättviktisstigbyglar med bred fotplatta. Rätt som det var dök idéen om att spraya de bruna upp i huvudet, sagt och gjort köpte jag brun sprayfärg och klarlack för att genomföra mitt projekt.

Jag började med att skruva bort stigbygelplattan för att sedan rengöra stigbyglarna från lort så gott som det bara gick. Klistermärkena på sidan var dessutom enkla att plocka bort. Jag sprayade sedan stigbyglarna i två omgångar med sprayfärg innan jag sprayade en omgång med klarlack som avslutning. Stigbygelplattan fick fortsätta vara svart eftersom den utsätts för mycket slitage, den syns heller inte under användning.

Som dekoration klistrade jag även fast strasstenar på stigbygelns utsida i en triangel, enligt mig blev det en solklar hiss! Det hade inte varit några som helst problem att klistra tillbaka Compositimärket men jag tyckte det blev mer unikt och annorlunda så här.

Före <--- ---> Efter

Så här i efterhand vet jag inte om jag gjorde en flopp trots allt, ångrar lite att jag sprayade dem samtidigt som jag är nöjd. Färgen blev inte exakt precis så mörk som jag ville men det fungerar ändå, det är en liten nyansskillnad som enbart syns när man ser kontrasten mellan sadeln och stigbygeln på nära håll. Strasstenarna gör verkligen mycket, tyvärr var det jättesvårt att göra de rättvisa på bild men de glittrar verkligen fint när ljuset når dem.

Vi får se hur länge de hänger med, hittar jag ett par stigbyglarna med stort S i en överkomlig prisklass kanske de här byts ut med tiden. Det får helt enkelt framtiden avgöra!

Fyndshopping!

Publicerat av Jennie Börs den 30 Mars 2013 kl. 23:39 i
Idag tog vi oss en tur till City Gross för att kolla efter täcken, vi hade nämligen en rabattkupong på 50% på valfri produkt. Tyvärr gjorde vi inget fynd, det var till Jumanji som täcket var tänkt till men det fanns enbart ett täcke i rätt storlek men färgen var bara för hemsk.

Istället hittade jag ett marinblått schabrak från Hansbo, precis vad jag inte behövde. Jag har det senaste halvåret blivit helt såld på marinblått och brunt, så nu när Miro har en brun sadel hittar jag ständigt marinblå schabrak som jag vill köpa. Det blev enbart att kosta 100kr med rabattkupongen så då slog jag till, ett bra schabrak för lite pengar helt enkelt! Modellen gör dessutom att det kan användas såväl till hoppsadeln som dressyrsadeln, hur bra är inte det?

Jumanji fick även en Himalayasaltsten, den vanliga saltstenen rör han knappt så vi får väl se om den här är mer intressant. Värt att prova i alla fall!

Bjuder på en iPhonebild från dagens ridpass på schabraket. På bilden kan ni även se lite av magplattan som vi hittade på Norells i förra veckan och mina sprayade stigbyglar!


Miro - 30 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 30 Mars 2013 kl. 22:29 i Ridpass - Miro
Idag red jag äntligen igen, har inte ridit sedan träningen i måndags så jag var verkligen motiverad! Blev ett pass i hoppsadeln där jag valde att till viss del fortsätta jobba på som under måndagens träning.

När jag skrittat fram både för hand och uppsuttet började jag trava längs fyrkantsspåret, jobbade som vanligt med rakriktningen på långsidorna och böjningen i hörnen. I det red jag även lite tempoväxlingar fram och tillbaka för att känna att han var ordentligt uppmärksam på mig. När jag travat åt båda hållen med en bra känsla (kan lägga till att känslan var bra från start!) började jag galoppera i högervarvet, först på fyrkantsspåret och bara rulla igång lite innan jag gick in på en 20m volt. På volten jobbade vi sedan med att få igenom böjningen genom sitsen helt och hållet, exakt samma ridning som i måndags. Red även lite tempoväxlingar och bollade med att rida på framåt och sätta ihop honom. Det är mycket att hålla reda på, men det ger resultat kan jag säga. I det stora hela fick jag en bra känsla, ibland får jag korrigera honom men mestadels flöt det på utan komplikationer.

Efter en liten skrittpaus gjorde vi samma sak i vänstervarvet. Samma tänk runt volten, allting ska ske genom sitsen och i det gjorde jag lite tempoväxlingar fram och tillbaka. Får inte samma flytkänsla eftersom den svaga sidan hamnar ytterst men allt fick jag till en bra känsla där vi kunde ligga varv på varv utan komplikationer, men även här är det mycket ridning och koncentration som krävs. 

Skrittade sedan ytterligare innan jag tog tag i travarbetet. Satte mig ner och släppte till och med stigbyglarna faktiskt, sedan red jag runt på fyrkantsspåret. Jobbade mycket med att variera tempot, förbereda skrittövergångar men sedan rida fram igen i sista sekund samt göra skrittövergångar. Miro var väldigt lydig och fin, rak på rakt spår och böjd på böjt spår dessutom. Travade sedan av lite, på fyrkantsspåret och sedan gjorde jag även lite serpentinbågar för att känna efter hur han kändes i sidorna. Det var inga som helst problem att ställa om honom, han var väldigt mjuk och fin!

Jag är väldigt nöjd med ridpasset. Miro var väldigt samarbetsvillig och kändes fin på alla sätt och vis. Min fina ponny, finns inget jag kan klaga på verkligen!

Artonårsdagen

Publicerat av Jennie Börs den 30 Mars 2013 kl. 22:16 i Vardag
Min första dag som arton blev minst sagt fullspäckad. Ställde klockan så att jag var vaken vid 02.17 eftersom det var då jag föddes, var lite nördig och tog en screenshoot och la ut på instagram till och med! Tanken var att Johanna skulle ge mig paket där mitt i natten också, men hennes klocka hade inte ringt och jag hade ingenting emot att få lägga ihop ögonlocken på en gång.


På morgonen fick jag paketen från familjen innan vi åt en snabb frukost, därefter drog jag och Johanna upp till stallet. I stallet var det Påskhoppning för hela slanten och emellan Johannas starter hann vi även fixa i ordning stallet. Fick dessutom massor av grattis från både höger och vänster.

På eftermiddagen började släkten att rulla in och sedan var det folk hemma hela kvällen. Det bjöds på smörgåstårta, cupcakes, macarons och cheesecake i två omgångar och på kvällen öppnade jag även min flaska portvin som jag fått i doppresent som skulle öppnas på min 18 årsdag. Utöver det blev det en hel del prat, lite TP-spel och på kvällen körde vi även kinect.

I presentväg fick jag ihop pengar så det nästan täcker hela stövelinköpet, jag behöver enbart skjuta till lite av de redan ihopsparade pengarna. Följande känns väldigt bra eftersom jag nu kan betala stövlarna och ändå ha massor av pengar kvar! Fick även en del andra saker så som iPhoneskal, hörlurssladdsupprullare, en tröja muffinsformar, bakreceptbok, en leksaksbil, halsband, köksredskap och påskgodis.


Förutom min 18 årsdag firade vi även en annan viktig födelsedag, vår katt Bamse fyllde nämligen 14 år! Många tankar gick även till hans syster Trulsa som längre inte finns med oss, igår var första gången sedan vi skaffade katterna som enbart vi två firade födelsedag.

Påskhoppning: 29 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 29 Mars 2013 kl. 22:20 i Tävling
På långfredagen brukar det anordnas Påskhoppning i stallet, i år var inget undantag. Johanna var med och hoppade gjorde två starter på vardera ponny medan jag var allt från outfitmaker till hästskötare till fotograf.

Miro

30cm
De hoppade först en riktigt låg höjd, en självförtroenderunda där de kunde titta och lära känna hindren lite. Runt banan kom de utan problem, Miro var taggad, backade inte av på hindren eller tittade till vilket resulterade i en nolla. Över tar han sig på sitt eget lilla sätt, det är verkligen allting annat än stiliga hopp eftersom han tycker det är både för roligt och för lågt för att kunna hoppa som en normal häst.

50cm
Även här kom de runt banan utan problem, Miro tuffar på och är väldigt nöjd med livet vilket resulterar i att sprången inte blir de vackraste. Huvudsaken är dock att de tar sig över hindren och de gjorde de, en nolla även här!

Miro skötte sig verkligen bra och visade att han börjar bli en stor kille. Han hoppar helt utan problem, inga som helst tendenser till tvärnitar som en tusendelssekund senare följs av en 180 graderssväng i fullfart åt andra hållet trots att hindren hoppades mot läktaren. På sin höjd skyggade han till några gånger vid applåder eller häftigare rörelse, men det är smällar man får ta lite titt som tätt tycker jag!


Jumanji

70cm (LD-10)
En fin runda med bra flyt, både i grunden och omhoppningen. Följande ledde till en dubbelnolla och tredjeplacering!

80cm (LD)
På andra hindret ställde Jumanji först inte upp, en liten onödig nit från hans sida. När de sedan kom på det igen blev det ytterligare ett stopp, det tar dock Johanna på sig. De kom sedan över och därefter hittade de tillbaka till flytet vilket resten av banan. Förutom de två stoppen var det en fin runda så de lägger de bakom sig!


18 år!

Publicerat av Jennie Börs den 29 Mars 2013 kl. 02:17 i Vardag
För exakt arton år sedan, den 29 mars 1995 kl. 02.17, föddes jag. Grattis till mig själv!


Hästskötarn'

Publicerat av Jennie Börs den 27 Mars 2013 kl. 22:50 i Vardag
Onsdagar brukar i vanliga fall betyda ridlektion för min del, idag blev dock ett undantag. Jag lät Johanna rida i stället för mig dels för att jag vill att min förkylning ska ge sig (känner mig så extremt vuxen, har de senaste åren mest igronerat sjukdom och bara kört på med ridning trots allt, haha!), dels för att jag ridit istället för henne på många av hennes senaste lektioner.

Trots ingen ridning blev det givetvis stallvisit trots allt. Började med att fixa Jumanjis mat och vatten innan jag fixade i ordning San Remo åt Johanna (hon var iväg och köpte present till mig och kom i sista stund), så premiärhoppning på honom får det bli för mig en annan gång helt enkelt. När han var färdigfixad värmde jag bett till övriga i gruppen innan jag stack iväg och mockade åt ponnyerna. Satte mig sedan på läktaren och tittade på lektionen istället, roligt att se Johanna på något större än ponnyerna!

Fixade sedan i ordning Kuba åt Karin inför nästa lektion och tog sedan emot Con Rise för avplockning av grejer och avborstning. Hästskötarrollen var minst sagt min idag kan man säga! Hjälpte även till att väga upp kvällshösilaget innan jag avslutade kvällen med lite borstning och mys med Miro.

Miro tidigare i vintras.

Mental träning

Publicerat av Jennie Börs den 27 Mars 2013 kl. 08:12 i Vardag
Igår var minst sagt en hektisk dag, det var bara att ta sig från punk A till punkt B till punkt C för att hinna med allt som dagen hade att erbjuda. Direkt efter skolan var det bara att ta sig hem för att byta om, när jag sedan kom till stallet tog jag med Miro ut på en promenad det första jag gjorde. Lagom till vi var färdiga var det hög tid för US's mötet att börja, ett möte som faktiskt flöt på riktigt bra utan för mycket sidospår. Vi fick en hel del sagt och åt dessutom utav min specialsockerkaka som var god.

Direkt efter mötet var det dags för nästa tillfälle av mental träningen. Fick en hel del tips som jag ska prova nu framöver så får vi se vilket resultat det ger. Mycket intressant och lärorikt var det i alla fall! När alla möten och träffar var slut för dagen fixade jag och Johanna slutligen det sista i stallet innan vi gick hem.

Nu väntar en sista skoldag innan jag tar påsklov!

Miro - 26 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 26 Mars 2013 kl. 21:30 i Ridpass - Miro
Idag var Miro och jag ute och promenerade i det fina vårvädret, det var verkligen superhärligt! Tyvärr hade vi begränsat med tid så det blev bara en halvtimmes promenad, hade det inte varit för tidbegränsningen hade vi absolut tagit oss en ordentligt långpromenad!

Vi gick genom byn och sedan ut en bit på Norddalsvägen innan vi vände. Miro var mestadels väldigt avspänd även om det fanns stunder där han spände till, dock var det över saker som han snabbt kunde släppa igen. Han traskade i alla fall på galtt och positivt hela vägen i övrigt. Väl hemma igen avrundade vi med stretching.


Miro - 25 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 25 Mars 2013 kl. 21:45 i Ridpass - Miro
Hedenslundträning för Pernilla blev det även den här veckan, Miro har sedan träningen förra veckan laddat upp med massor av skoj och bus.

I framridningen fick jag en väldigt bra känsla, Miro var både avspänd och med på hjälperna. Han travade glatt på där i den låga formen som ingenting, inte en enda protest. I den formen jobbade vi bara på med rakriktning på rakt spår och böjningen på böjt spår, sedan lite tempoväxlingar i det för att checka av.

När träningen sedan började red jag först lite på fyrknatsspåret innan vi gick in och jobbade vidare på volten. Fokusen låg verkligen idag på att alla hjälper fick användas utom handen, inte hel lätt i alla lägen med det fungerade trots allt bra. Jobbade först på 20m volten och sedan minskade vi ner den successivt, började i vänstervarvet och där fick jag lite ostbågskänsla till en början men det blev bara bättre och bättre. Gjorde samma sak i både trav och galopp, Miro försökte verkligen alla vägar ut för slippa komma igenom böjningen till hundra procent, tyvärr hade han en stabil pilot som inte lät sig luras.

Vi gjorde sedan samma sak i högervarvet. Idag var det inte alls samma grava protester med att försöka vända utåt utan idag provade han kanske tre gånger i skarpt läge, sedan försökte han mest bara falla ut på ytterbogen eller trycka sig mot innerskänkeln. Kändes i vilket fall skönt att han inte fortsatte med vändningarna som han gjort, följande ledde nämligen till att vi idag kunde ligga varv på varv på den lilla volten och verkligen ta igenom ordentligt. Fick även göra samma sak i galoppen.

Emellan åt travade och skrittade vi även på fyrkantsspåret, men större delen av träningen arbetade vi på volten.

Jag är nöjd med träningen. Känns bra att han släppt det där han hållt på med i högerböjningen så bra som han gjort, det bevisar även att det bara var trots... Min känsla är kanske inte alltid den bästa i det här arbetet, det är väldigt mycket att tänka på, hjälperna ska komma i rätt ordning och vid rätt tidpunkt. Miro gör dessutom allt för att försöka lura mig och komma undan, fungerar inte den ena utvägen så provar han en annan. Pernilla sa i alla fall det att bitvis släpper han verkligen till riktigt bra och hon trodde inte att tröskeln vi ska över nu är speciellt stor. Det är bara att jobba vidare!

Söndag

Publicerat av Jennie Börs den 24 Mars 2013 kl. 21:48 i Vardag
Den där motivationen från fredagskvällen försvann natten till lördag kan jag säga, men helgen har flytit på med stalljourer och plugg. Förkylningen har blivit snarare sämre än bättre, men det är väl bara att le och vinka.

Idag blev det en lugn stalldag, var enbart upp för att bygga lite hinder och titta på hoppning. Johanna och Sanna hoppade nämligen med ponnyerna, alla skötte sig bra ponnyer som ryttare och det är bara roligt att titta på. Stretchade sedan Miro och pussade lite på de båda två innan jag gick hem igen, Johanna fixade stallet idag.

Miro - 23 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 23 Mars 2013 kl. 19:34 i Ridpass - Miro
Idag skrittade vi ut tillsammans med Johanna och Jumanji, det blev en vända genom byn och sedan red vi bort på Norddalsvägen och vände vid backen. Mystur vill jag lova att det blev, men det är sådant som man behöver ibland. Miro kändes väldigt avspänd, mjuk och fin. Skrittade på bra framåt med en fin kontakt på bettet, fick verkligen en bra känsla. Behövde inte underhålla honom så mycket heller, utan han skrittade på som ingenting utan några större fjanterier.

På Nordalsvägen jobbade jag med lite öppnor, slutor och skänkelvikningar. Inga större problem alls och Miro hade väldigt mycket tryck i sig eftersom han mest av allt ville trava. Jag är nöjd med honom, vädret var dessutom superhärligt.

Dagens instagrambild!

Det är fredag

Publicerat av Jennie Börs den 22 Mars 2013 kl. 22:55 i Vardag
Veckorna de bara rullar på, tycker att det mest är måndag och fredag hela tiden. Skolan rullar på och det känns som jag och Miro äntligen börjar hitta tillbaka på banan igen efter allt vilket verkligen är en stor lättnad för mig. Om en vecka är jag dessutom arton år fyllda vilket är helt galet när jag tänker efter, det är inte förens nu jag verkligen inser hur fort tiden rullar iväg.

I veckan har jag gjort kursvalen inför trean, de slutgiltiga valen känns dessutom bra. Två kurser har jag haft klart för mig sedan jag började i tvåan och för någon vecka sedan kom även ytterligare ett självklart val in. Sedan har jag länge velat över en kurs, en kurs som jag antagligen kommer ha väldigt stor nytta av i framtiden och jag valde den tillslut för att gynna mig själv. Vi får se om den blir av dock och i så fall kommer jag läsa den utöver mina 2500p. Nästa år kommer bli mindre hektiskt än i år, inte lika många pluggkurser och dessutom färre kurser. I helgen blir det däremot plugga som attan för att få en extra dags påsklov, den dagen kommer dessutom innebär några timmars jobb istället för skola!

Nu ska jag avrunda den här fredagen med lite musik, jag har precis klistrat ihop en nya Spotify-lista med en hel del betydelsefulla låtar (jag har säkert glömt hälften...) innan det är dags att ställa klockan för stalljour imorgon. Trots att halsontet börjat tränga sig på, öronen är lite konstiga och jag har en minst sagt uppbokad helg framför mig känner jag mig på något sätt full av motivation till allt, hoppas det håller i sig!
 
Bjuder på en ovisad bild från i höstas på Johanna och våra ponnyprinsarna. :)

Miro - 22 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 22 Mars 2013 kl. 22:19 i Ridpass - Miro
Idag satt jag på en mycket lycklig och laddad ponny kan jag säga, det fanns bommar inne i ridhuset! Hoppekipage från topp till hov var vi och markarbetspass stod på schemat.

Började med att skritta fram honom för hand en bra stund innan jag satt upp och skrittade lite. Travade sedan igång några varv åt vadera håll, han kändes väldigt framåt och energisk. Han kändes dessutom väldigt jämn och fin. När vi blivit lite varma travade vi över en vanlig bomserie med fyra bommar åt båda hållen, fick en bra känsla och ett bra flyt där över. Galopperade sedan på fyrkantsspåret åt båda hållen, Miro laddade tusan och jag fick allt jobba för att vi inte skulle välta i kurvorna, turboponnyn ville springa mycket fortare än matte. Även om han var framåt så hittade han ändå in i ramen och jobbade bra.

När vi hämtat andan efter galoppen började vi trava cavaletti, bomserien var nu upplagd med block (på lägsta snäppet) längs ena sidan av bommarna. Red så att jag fört red på i kanten som låg på backen och flyttade sedan linjuen successivt mot kanten där de låg upplagda på block. Miro fick jobba på ordentligt med bakbenen kan jag säga, han lyfter dessutom lite mer än han egentligen behöver men han gjorde det ändå bra. För varje gång över bommarna blev han finare och finare. Fick samma fina flyt och känsla åt båda hållen.

Galopperade sedan lite till, längs fyrkantsspåret och även över en bom på ena långsidan. Först var han väldigt lydig och fin i galoppen åt båda hållen, när han fått galoppera över bommen blev det dock lite mer fart i honom. Han blev lite överspelt och ville helst av allt galoppera jättefort, men tillslut lugnade han ner sig i alla fall.

Avslutade sedan med att trava av honom, riktigt fin kändes han då!

Jag är så nöjd med passet, satt verkligen och log åt Miro. Det här med bommar är verkligen helskoj tycker han och på den nivån vi var på idag tycker även jag är rolig, att galoppera över den där bommen fick mig verkligen att vilja flyga över höga hinder med honom (att våga är dock en annan femma...). Mycket power i honom finns det verkligen och han var dessutom väldigt fin att rida i övrigt, väldigt lydig och en bra ridkänsla. Cavaletti är något som kommer användas mycket framöver, det ingår nämligen i min och Pernillas framtidsplanering. Finns bara positiva saker med dagens ridpass, kan inte finna en enda negativ!

En minst sakt ocharmig och dålig bild på Miro från efter dagens ridpass, huvans på tok förstora öron ger inget bättre intryck direkt, haha!

Miro - 21 mars 1013

Publicerat av Jennie Börs den 21 Mars 2013 kl. 21:50 i Ridpass - Miro
Miro fick sig ett joggingpass i ridhushålet, hör och häpna hade jag ridhuset för mig själv! Helt underbart var det att verkligen ha gott om plats och bara kunna köra sitt eget race.

Blev en lång framskrittning, förs för hand och sedan uppsuttet. Miro kändes fin redan från start, väldigt allert och med på noterna. Började travarbetet med att bara reglera farten längs fyrkantsspåret och känna igenom raktriktningen på rakt spår och böjningen i hörnen, inga problem som helst åt något varv. Tog sedan och galopperade i lättsits längs fyrkantsspåret och lät honom bara rulla på, avslutade vardera galopp med att sätta mig ner och rida på en 20m volt. Han var fin i båda varven.

Avslutade sedan med lite mer travarbete, arbetade både på volt och fyrkantsspår. Fortsatte att kontrollera tempot hela tiden, mycket variationer. Böjde och ställde honom även både inåt och utåt för att checka av, inga som helst problem. Red även lite diagonaler med mellantrav (under lättridning dock) och det flöt på finfint.

Jag är väldigt nöjd med ridpasset, känslan var verkligen bra. Framåtläge hela tiden och inget tjafs alls, inte mycket att klaga på här inte.

Jumanji - 21 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 21 Mars 2013 kl. 21:40 i Ridpass - Jumanji
Även de här veckan fick jag rida Jumanji på Johannas lektion då hon är sjuk, dressyr med bogen in och volter stod på schemat.

Jumanji var i framridningen väldigt spänd och trippig, han ville dessutom gärna springa lite fortare än lämpligt. När vi travat lite på fyrkantsspåret åt vardera håll gick vi in på volterna och där började han hitta mer rätt, en bättre takt och han blev även lite längre i kropp och steg då han började spänna av. Vi galopperade även lite åt vardera håll och där fick jag jobba mycket med att verkligen få honom rund, han ville gärna bli lite för rak i innersidan.

Började sedan med övningen, bogen in mot spegeln och sedan lite individuellt voltarbete på den andra långsidan. Vi började åt vänster, i bogen in hittade vi bra linjer och en bra takt och det blev flera bra volter. Red lätt i princip hela tiden för att han verkligen skulle få en chans att spänna av ordentligt, hann inte sitta ner i många bogen in innan det var dags att byta varv. I och med varvbytet fick jag börja om med lättridningen igen men även där hittade vi bra linjer och takt i bogen in och flera volter blev bra även de. Här kunde jag sätta mig ner relativt tidigt och då fick jag en bra känsla där allt flöt på bra!

Avslutade sedan med att trava av på volterna och där märktes det en tydlig skillnad från början till slut. Jumanji jobbade på fin fint och min känsla var bra. I det stora hela är jag nöjd med resultatet även om det var lite jobb för att få honom rätt, för väl på plats var han jättefin!

Helios - 20 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 20 Mars 2013 kl. 22:00 i Ridpass - Andra hästar
På dagens hopplektion fick jag äntligen rida Helios igen! Jag har inte ridit honom sedan någongång i december, gud så jag saknat den lilla ponnyn.

Började med att värma upp längs fyrkantsspåret i alla tre gångarter, Helios var väldig pigg och framåt. Fick jobba med att hitta en lite lägre form då han gärna ville bli kort i kroppen, men vi hittade dit mer och mer. När vi ridit fram lite fick vi trava över bommar som låg vid x och sedan vända ut varannat håll så det blev som en åttvolt. Efter en stund la vi även till en galoppfattning efter x och att galoppera över en bom nere vid kortsidan innan vi brötav till trav igen. Helios kändes fin, han blev lite på i fattningarna eftersom han lärde sig vad han skulle göra efter en stund men vi fick till flera fina fattningar trots allt. Hoppade sedan fram på ett litet räcke åt vadera håll.

Själva hoppövningen gick sedan ut på att hoppa på en åtta, med ett hinder vid var kortsida och ett på mitten. Helios blev lite pigg emellanåt men han var ändå kontrollerbar. Några fåtal trasslade det till sig lite med galoppen efter mittenhindret men jag körde då på taktiken att bara fortsätta rida, det är enklare än att krångla med ett avbrott och ny galopp, han hittade dessutom tillbaka rätt igen med min taktik. Jag fick en väldigt bra känsla, det kändes som vi hittade ett bra flyt och att delarna föll bra på plats.

Sista övningen vi gjorde var att börja med att hoppa över ett litet räcket nere vid c för att sedan direkt vände in på snett igenom och hoppa ett lite högre räcke på diagonalen, där efter landa och gå in ett varv på volten och hoppa det sista lilla räcket. Första gången vi gjorde det kändes det bra förutom att han drog iväg lite efter räcket på diagonalen, nästa vända kändes bra rakt igenom.

Vi travade därefter av och Helios fortsatte att vara pigg och framåt, men han kändes fin!

Jag är väldigt nöjd med dagens pass. Det var så roligt att få rida Helios igen, han är verkligen min lilla hopponny tror jag allt. Allting känns så enkelt med honom på något sätt. Att han var lite pigg och glad var dessutom bara roligt tycker jag. Finns inte mycket att klaga på här inte. :)

Hoppning med Helios i höstas.

Miro - 19 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 19 Mars 2013 kl. 21:32 i Ridpass - Miro
Jag och Miro var också ut på en promenad, samma vända och tid som med Jumanji. Miro kändes avspänd och positiv, han höll ett bra tempo och var en sådan duktig promenadponny som han kan vara. Går inte att klaga på honom inte! Avslutade det hela med stretching när vi kom tillbaka till stallet.

Jumanji - 19 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 19 Mars 2013 kl. 21:30 i Ridpass - Jumanji
Idag var jag ut på en strax över trettio minuter lång promenad med Jumanji, det blev en vända genom byn och ut på Nordalsvägen. Jumanji traskade på glatt med öronen framåt, han är lite annorlunda att promenera jämfört med Miro men det flöt på bra trots allt. På något sätt känns allting mycket coolare vilket det kanske också är, han skötte sig bra i alla fall och jag är nöjd med promenaden.

När vi kom till stallet gjorde jag lite stretchingövningar med honom. Han är än så länge inte riktigt hemma och vill gärna sparka iväg benen, därför fokuserade jag mest på att han skulle kunna hålla benen i rätt position utan att stretcha ut honom speciellt mycket.

Miro - 18 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 18 Mars 2013 kl. 21:50 i Ridpass - Miro
Idag var det äntligen dags för lite Hedenslundträning igen, sex veckor sedan sist! Nu har jag visserligen tränat för Pernilla på hemmaplan, men det är alltid lite extra att åka iväg och träna.

Redan när jag skrittade fram Miro för hand märkte jag att idag var en attityddag, han gick nämligen och slängde med huvudet och hade sig. Frusta hade han dock inga som hellst problem med, för de kom gång på gång. Satt upp och red lite lätt i skritten bara innan jag började trava, slänget med huvudet avtog då i princip helt (kom någon släng ibland) och han fortsatte att frusta på. I framridningen jobbade jag mest med att hitta känslan i lättridningen eftersom jag ännu inte hittat den i nya sadeln och att Miro skulle vara rak, böjd samt lyssna framåt. Galopperade även något varv och Miro var riktigt piggelin.

När själva träningen började travade vi först på fyrkantsspåret med en 10m volt på varje långsida. Miro var väldigt på och ville framåt så fick sätta tillbaka honom för att takten inte skulle rinna iväg för mycket, men annars fungerade det fint. Kom verkligen åt honom i volterna och jag fick aktivt jobba med att få med mig min högeraxel i vänstervarvet.

Vi gick sedan in och jobbade på volten i vänstervarvet, fick sätta mig ner och först hitta 20m voltspåret. Efter en stund började vi minska volten och idag fick jag inte alls samma ostbågskänsla som i lördags, han hade helt eneklet hittat in ett snäpp i ramen där igen. Vi red även några skänkelvikningar åt vänster som flöt på fint. När vi tagit igenom volten fick jag trava lite till på fyrkantsspåret innan vi fick skritta lite. I skritten jobbade vi med att verkligen hitta den ökade skritten.

Fortsatte sedan med voltarbetet åt höger. På 20m volten fick jag verkligen en bra känsla kan jag säga, kände hur vi fick med oss högerbak ordentligt. När vi skulle börja minska började han successivt att protestera igen igen genom att trycka ut yttebogen och förvsinna åt sidan. När jag väl fångat in de ordentligt testar han istället nästa väg, att falla inåt. Men trägeln vinner och tillslut kunde han gå på en mindre volt.

Avslutade sedan med att rida lite på fyrkantsspåret och precis som i lördags blev han väldigt fin av att krångla lite. Han travar på för kung och fosterland samtidigt som han hittar bra fram till bettet. Fick rida ytterligare lite 10m volter och sedan galopperade vi även några varv på mittvolten åt båda hållen som avslutning innan avtravningen.

Jag är nöjd med träningen. Miro kändes fin och min ridning kändes stabil. Det känns som att vi börjar komma igång ordentligt nu efter allting och det känns väldigt bra och motiverande måste jag säga. Kan inte klaga på så mycket förutom att han ska hålla på och krångla i högerböjningen, men det är väl en fas han behöver komma igenom just nu.

Shoppingtur

Publicerat av Jennie Börs den 18 Mars 2013 kl. 08:19 i Shopping
Igår blev det en shoppingtur med syfte att handla in brun utrustning till Miro. Vi började med att åka till Borlänge för att besöka Norells då ja ville titta in deras gjordutbud. Hittade några som jag kunde tänka mig i rätt färg men köpte ingen, däremot fick jag med mig ett par transparenta bettplattor till Novabettet (tog bara sådär ett halvår att komma ihåg att köpa dem). Johanna sprang över ett turkost Lamicellschabrak som hon bara var tvungen att köpa.


Vi åkte sedan vidare mot Valbo och Hööks. Jag hade sedan innan spanat in ett mörkbrunt träns som även fick följa med hem, tycker det är så fint med vita dekorsömmar. Ett silvrigt strasspannband ska dock beställas hem från Charlies till det så blir det ännu finare och tyglarna byter jag ut mot ett par kantflätade som jag köpte här om veckan. Jag köpte även en mörkbrun huva till Miro att ha hemma, öronen behöver dock sys in eftersom Miro har shettisöron.


Jumanji fick ett nytt fleecehalstäcke, givetvis det med turkosa detaljer. Nya stigläder till hans dressyrsadel och en ryktsten inhandlades också. Någon sadelgjord blev det dock inte då den som hade rätt färg mot vad jag ville ha var 20cm för lång. Vi åker istället till Norells i veckan och köper en därifrån, det här med rätt lädernyanser är nämligen viktigt!


Jag var även in på Panduro och köpte sprayfärg och klarlack, så i veckan ska jag spraya stigbyglar. Det ska bli mycket spännande att se vad resultatet blir, i mitt huvud ser det väldigt bra ut i alla fall. Resultatet kommer givetvis upp här på bloggen så snart det är färdigt.

Alla bilder är tagna med iPhonen, därav den lite sämre kvalitén. Vissa färger stämmer inte riktigt överens med verkligheten.

Helgen

Publicerat av Jennie Börs den 17 Mars 2013 kl. 21:45 i Vardag
Igår blev det lite utav en stalldag kan man säga. Var i stallet vid en kvart i nio eftersom jag skulle börja jobba vid nio, men redan då började vi med att plocka fram täcken för att sedan borsta av hästarna innan täckning. Sedan var det allt stallarbete som gällde fram till halv ett, givetvis med en halvtimmes fika mitt i allt också. Känns lite konstigt att ha stalltjänst (eller ja, nu var jag ju typ arbetsledare för de som hade stalltjänst) utan att ha jour, men att tjäna pengar på att vara i stallet är inte direkt fel heller om man säger så. Allting flöt dessutom på väldigt bra!

Var sedan hem och åt lite innan träningen, hjälpte sedan Johanna att göra i ordning Jumanji för sin träning innan jag satte igång med Miro. När jag tränat färdigt hjälpte jag Johanna med det påbörjade projektet att tömma ponnyernas bäddar, nu är vi över på växelströ igen då det är så tråkigt att behöva plocka ur bäddarna en gång i veckan för att de ska hålla sig fräscha. Vi fixade även med allt annat stallfix efter det.

Idag blev det kvällsbesök i stallet då vi var iväg på en shoppingvända på dagen. Johanna promenerade båda ponnyerna idag, jag har nämligen konstigt ont under ena knäet. Medan hon var ute på promenaderna fixade jag i ordning med allt stallarbete och gjorde även lite annat småpyssel, stretchade även ponnyerna efter respektive promenad.

Nu ska jag titta på dagens avsnitt av Ponnyakuten, ett måste såhär på söndagskvällen!

Pusseponnyer i hagen för några veckor sedan.

Miro - 16 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 16 Mars 2013 kl. 22:21 i Ridpass - Miro
Idag var det dags för projektträning igen och den här gången kunde jag rida Miro igen, så vi har helt enkelt tränat för Pernilla hemma i ridhuset.

Den individuella framridningen beskrev jag med ordet flamsig, anledningen till följande var för att jag inte riktigt vet vad jag höll på med. Red runt på fyrkantsspåret och checkade av att han verkligen lyssnade både framåt och tillbaka, red även in på någon volt. I nya dressyrsadeln har jag haft lite svårt att hitta känslan i lättridningen dessutom, så det bidrog nog även det.

När själva träningen startade började vi med att ta en titt på lättridningsproblemet och det löste sig enkelt, det är bara det att den nya sadeln ger en annan känsla än tidigare. Jag måste bara vänja mig vid att driva med skänkeln något högre upp än innan och min känsla av att skänkeln var i fel position stämde inte riktigt, så även där är det en vanesak. Vi travade lite på fyrkantsspåret och gick sedan in och jobbade på en volt, fokuset låg på min position i sadeln men även att verkligen få med mig axlarna rätt. Efter hand började vi jobba nedsuttet på volten och även minska ner den.

Vänstervarvet var först ut och där fick jag verkligen en ostbågskänsla till en början, men med rätt ridning och korrigeringar blev det bara bättre. Inte så konstigt att det blev så heller, Miro har faktiskt inte gått på såhär små volter på säkert en månad och med tanke på hur kort han är i kroppen är böjningen för honom extra svårt. När jag fått igenom det blev känslan bra och vi fortsatte lite med att jobba på fyrkantsspåret i trav och lite skritt, innan vi böt varv. Fick göra samma sak åt höger, in på en stor volt för att sedan minska. Minska volten åt höger var Miro inte riktigt överens om att vi skulle göra, nej, för han gjorde precis som för en månad sedan. Han vek ut sin yttebog något och/eller flög ut till vänster. Jag fick dock rida igenom det ordentligt, så med lugn, tålamod och korrigeringar lyckades vi faktiskt få honom att gå på den där volten. Han blev ordentligt upprörd, speciellt när jag fick ett spö i ytterhanden för att kunna korrigera lite extra när han inte tog ytterskänkeln.

Varför gör han då så här? Jo, antagligen har han gjort allt till en grej. Precis på samma sätt som han har hållt på att slå tvärnit i skrittfattningarna och bara backat bakåt för att det är jobbigt smiter han här ut för att slippa böja sig lite extra till höger. Hans kropp är ordentligt genomkollad två gånger utan anmärkningar och han kan dessutom gå flera varv i böjning utan att verkligen säga emot, så det är bara ren trots. Jag kan inte neka att jag bli orolig, men å andra sidan skulle han aldrig senare gå i den här böjningen utan att råprotestera om han verkligen hade ont.

Sammanfattningsvis kan jag även säga: vilken fantastiskt ponny jag sitter på! Äntligen fick jag uppleva den där känslan av att sitta på en Miro som verkligen går genom eld igen som jag så fint vill kalla det för, en känsla av att han bara maler på och gör allt för en. Det finns inte ord som beskriver den känslan utan den måste verkligen upplevas och jag skulle så gärna vilja se honom från backen i ett sånt läge. Grymma lilla ponny!

Jag är så nöjd med träningen trots allt strul för det gav oss verkligen ett bra slutresultat. Genom hela träningen höll Miro en bra framåtbjudning, till och med över vad han "ska" (givetvis ska han bjuda med framåt än han egentligen ska!) och den utvecklades bara mer och mer. Jag kände mig väldigt stabil i sadeln som idag verkligen fick visa vad den går för, den låg som en smäck. Miro blev nog skapligt förvånad över att han inte kunde flytta mig en millimeter kan jag säga, för han försökte verkligen med allt. Kan leva länge på den här träningen kan jag säga, min fina och älskade och absolut underbara ponny.

Längtar så tills det ser ut så här på ridbanan igen!

Miro - 15 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 15 Mars 2013 kl. 22:36 i Ridpass - Miro
Idag blev det ridning på Miro igen, hoppsadel och novabett var vi utrustade med. Fokusen låg på rakriktning, böjning och framåttänk som den senaste tiden.

Efter framskrittning både för hand och uppsuttet började vi trava lite längs fyrkantsspåret, han kändes bra framåt och protesterade varken för böjning eller rakriktning. Travade lite åt båda hållen innan jag fattade galopp, där lät jag honom rulla på längs hela fyrkantsspåret under lättsits. Galopperade på så åt båda hållen och kände verkligen att det fanns power i honom, det är ju så roligt att galoppera!

När vi busgalopperat kontrollerat satte jag mig ner och fortsatte med galoppen, varierade mellan arbetsgalopp och framåtgalopp. Han kändes lydig och fin och tyckte nog att det där var helskoj, längtar verkligen tills vi kan bolla på med det här arbetet utomhus. Fortsatte att enbart rida på fyrkantsspåret och följande i båda varven.

Avslutade sedan med att trava av honom, lite varierat mellan varven. Först var han lite väl på men efter en stund kom han tillbaka bra och jobbade på med en bra aktivitet och avspändhet. Hittade verkligen en bra känsla i båda varven och att komma ut bra i hörnen var inga problem.

Jag är nöjd med ridpasset, blev mest fokus på galoppen idag vilket jag även tänkt från början. Miro var duktig och det kändes verkligen som vi hittade rätt i det arbetet som han behöver just nu.

Jumanji - 14 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 15 Mars 2013 kl. 22:20 i Ridpass - Jumanji
Det blev idag bestämt att jag skulle rida Jumanji på Johannas dressyrlektion då hon inte mådde helt bra, så när hon frågade tog jag självklart chansen. Vad jag inte tänkte på var att Jumanji inte blivit riden på tre dagar, men det blev bra trots allt!

Vi började med att rida fram lite åt båda hållen, både på fyrkantsspåret och på volterna. Jumanji var väldigt spänd, trippig och taggad, så första halvan av lektionen fick jag bara vänta ut honom och göra det jag kunde. Jag fick verkligen aktivt jobba med mig själv för att inte göra för mycket, det är svårt att sitta upp på honom när han är så när man ridit hästar som är mer naturligt eftergivna och har mer gång.

När vi ridit fram började vi med att rida bogen in i högervarvet, tanken var att göra det i nedsittning men jag fortsatte att rida lätt för att han skulle slappna av bättre. Efter en stund började han bli mer eftergiven och lösgjord i kroppen, jag kunde då sätta mig ner i stället utan att han spände till. Fick till flera bra bogen in tycker jag där både linjen i själva skolan och Jumanjis aktivitet var bra. Vi övergick sedan till andra varvet och gjorde samma sak, det lades även in en båge in på andra långsidan där vi skulle fatta förvänd galopp. Fick även här börja med att rida lätt då han spände till, men efter en stund släppte det och jag kunde sätta mig ner igen. Galoppen gjorde bara Jumanji väl, det fick honom verkligen att släppa till det sista och hitta en bra bjudning i sig själv. Både övningen i galopp och bogen in blev bra, fina linjer och ännu mer aktivitet!

Avslutade sedan med att rida övningen i galopp åt andra hållet. Han gjorde övningen bra i båda varven och vi fick till både bra fattningar och avbrott, han var dessutom stabil i den förvända galoppen. Travade sedan av och Jumanji hade då släppt till riktigt fint, sådär så man bara kan sitta och njuta över vilken skillnad det blir från början till slut!

Jag är absolut nöjd med lektionen, även om första halvan inte var så bra ut avslappningssynvinkel. Men vad gör det när man får bra respons senare? Tycker verkligen att Jumanji jobbade på bra och jag fick en bra känsla att ta med mig upp från lektionen, dubbelt upp!

Matrix - 14 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 14 Mars 2013 kl. 22:29 i Ridpass - Andra hästar
På kvällen blev det ytterligare en spontan lektion, här red jag istället för en i mammas grupp. Fick rida Matrix och det var faktiskt ett tag sedan jag red dressyr på honom, skänkelvikning och galoppfattningar stod på schemat.

Vi började med att trava fram lite längs fyrkantsspåret, det mesta arbetet gick till att får med honom ordentligt i hörnen utan att han trängde sig in mot innerskänkeln och hitta rakriktningen på långsidan. Efter lite framtravning övergick vi till att rida skänkelvikning för vänster skänkel på en linje från medellinjen och ut på fyrkantsspåret i skritt, sedan skulle vi trava från kortsidan och ner längs hela långsidan. Det var meningen att de skulle träna nedsittning, men jag tog själv beslutet att fortsätta rida lätt eftersom Matrix blev spänd när jag satte mig ner. Skänkelvikningarna blev bara bättre och bättre, i början tappade vi motorn och sedan hade vi lite problem med att hitta själva flytet i skänkelvikningen. Tillslut blev det bra i alla fall, även om jag fick jobba lite för det. I travdelen hann jag egentligen inte göra så mycket, men jobbade med att få ut honom i hörnen och även lite med rakriktningen.

Red sedan lite på volterna och fick tips för hur jag skulle tänka för att verkligen få med honom runt ordentligt, vilket hjälpte en hel del. Vi fick sedan sakta av till skritt för att träna på galoppfattningarna, vilket skulle ske från skritt från vändningspunkten innan hörnet och sedan ett halvt voltvarv till nästa vändningspunkt, där en skrittövergåg skulle ske. Fick till både bra fattningar och skrittövergångar, där var han väldigt lydig. Där emellan hann jag inte hitta någon vidare känsla men galoppen var bra, även om vi inte han hitta så mycket mer. Vi fick sedan trava av lite på volten och då hittade jag honom verkligen mer och mer.

Jag är nöjd med lektionen, det är verkligen mycket häst att rida! Fick i alla fall till en bra känsla tillslut, hade gärna velat rida lite mer då när jag väl började hitta rätt. Men utifrån de förutsättningar som fanns är jag nöjd.

San Remo - 13 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 13 Mars 2013 kl. 22:07 i Ridpass - Andra hästar
Även den här veckan fick jag rida San Remo på min lektion, nyttigt och roligt att få rida samma häst en vecka senare igen tycker jag. Vi hade dessutom samma tema, öppnor och förvända slutor.

Vi började med att trava några var åt vardera håll som framridning, jobbade där med att hitta en bra takt och ett bra tempo vilket vi snabbt hittade in i. Började sedan med en övning som gick ut på att rida skänkelvikning på en linje från långsidan och in på en diagonal till kvartslinjen för att sedan rida rakt fram längs den ner mot kortsidan igen. Idag hittade vi ett mycket bättre flyt i skänkelvikningarna från början, idag förstod han på en gång vad det handlade om och gjorde det väldigt bra. Högerskänkelvikningarna var lite enklare än de till vänster, även om det absolut inte var något fel på dem. Det är det roliga med unghästar, att verkligen märka utvecklingen och skillnaden.

Nästa övning var som förra veckan, öppna med en övergång till förvänd sluta på långsidan upp mot spegeln och sedan individuellt arbete resten av spåret. Jag fick fortsätta med att hitta linjen in i en bogen in, vilket gick bra även idag. I högervarvet fick jag även börja med att svagt ställa honom åt vänster och tänka lite skänkelvikning. Längs övriga delen av spåret jobbade jag med tempoväxlingar, lite skrittövergångar och även kortare bitar nedsuttet. När vi kom över i vänstervarvet började han bli ordentligt trött men han gjorde även flera bra bogen in, han försökte helt enkelt även om det var jobbigt. Sedan travade vi av.

Jag är nöjd med lektionen. Kändes som jag hittade honom ytterligare lite till den här veckan och jag kunde som sagt känna att han utvecklats sedan sist. Även om han blev lite trött så jobbade han på bra och vi gjorde flera både skänkelvikningar och bogen in som var bra. Kunde reglera honom bra i tempot och hittade allt bra, finns inte mycket att klaga på här inte!

Miro - 13 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 13 Mars 2013 kl. 21:54 i Ridpass - Miro
Det blev en promenad, ingen jättelång eftersom jag glömde bort tiden när jag satt hemma och pluggade men en tjugo minuter var vi ute i alla fall. Gick bara massor av snirklar runt på anläggningen och ute på vägen, men Miro var en lika glad ponny för det. Han traskade snällt på bredvid mig med glatt engagemang. Det hela avslutades givetvis med stretching.

Miro - 12 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 12 Mars 2013 kl. 21:55 i Ridpass - Miro
Idag var det dags för månadens Göranträning! Jag har inte tränat dressyr i dressyrsadel sedan förra träningen för en månad sedan och det var första gången jag red i "skarpt läge" i nya sadeln, men det fungerade bra trots allt. Min hörsel var dessutom inte den bästa på att uppfatta allt som sades, när allting redan låter som det kommer ur en skränig högtalare blir det inte bättre över att det faktiskt gör det från början. Det fungerade bra i alla fall och jag hade dessutom turen att få rida helt själv.

Skrittade fram Miro för hand utomhus innan vi gav oss in i ridhuset, så väl inne gick vi bara några få varv för att han skulle få knata förbi läktaren utan ryttare på ryggen först. Satt sedan upp och red fram lite lätt i skritt och trav, fokus på att han skulle svara framåt och vara rakriktad. Själva träningen inriktade sig sedan på att rida hörnpasseringar, vilket inte är så lätt som det låter. Fick börja med att i skritt och trav rida ut ordentligt i hörnen, fick även vända över ridbanan gång på gång för att få in fler hörnpasseringar och varvbyten. Det som var svårast var att få till tillräckligt mycket ställning, i övrigt fungerade det bra. Fick även rida några skänkelvikningar från medellinjen och ut till väggen som de flöt på relativt bra (har inte ridit skänkelvikningar på över en månad nu) och fick även vända upp på medellinjen för att se rakriktningen.

Någonstans där gjorde vi även lite bakdelsvändningar, som inte alls blev lika uppstressade som de brukar. Idag behöll Miro lugnet mycket bättre vilket gjorde att även jag kunde inverka och korrigera honom bättre när han smet iväg åt något håll. I galoppen fick jag även där jobba med hörnpasseringar, men även att rida upp på medellinjen och hålla honom rak samt sätta ihop galoppen lite. Avslutade med lite förvänd precis som i LA:1 och även fortsätta runt fyrkantsspåret för att genomföra några hörn.

Travarbetet fortsatte sedan med lite halter och några ryggningar, rygga är något som vi inte gjort mycket den senaste tiden men den första vi gjorde blev riktigt bra! De övriga hamnade nere vid det läskiga hörnet vilket gjorde att Miro inte kunde slappna av helt i själva ryggningen. Avslutningsvis red vi lite öppnor på långsidorna och mellantraver på diagonalen innan jag fick trava av honom.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med passet. Har knappt ridit ordentlig dressyr sedan förra träningen så det kändes bra att det flöt på så bra som det faktiskt gjorde idag. Ibland kunde jag känna lite motstånd från Miros sida men då behövde jag bara påminna honom för att han skulle kvickna till igen. Känslan fanns där i alla gångarter och jag kände att jag kom åt honom på ett bra sätt, även om jag i dagens läge upplever att sadeln hindrar mig i vissa lägen (handlar nog mycket om att jag ska "lära känna" sadeln, den är inte alls uppbygd som Jaguaren). I det stora hela var allting bra även om jag fick lite bakläxor på vissa hörnpasseringar och att jag inte kommer in i öppnorna helt i rid bland annat. Men å andra sidan är vi inte helt hundra igång, vet att allt sånt som inte var tipptopp idag flyter på som en dans bara vi blir ordentligt varma i kläderna!


Mentalträning och öronproblem

Publicerat av Jennie Börs den 12 Mars 2013 kl. 21:26 i Vardag
Igår var det äntligen dags för den första mentalträningen genom projektet, som jag längtat efter det tillfället. Jag tycker för det första att det mentala är en väldigt intressant del och för det andra vet jag att jag som person har allt för många spärrar som sitter i huvudet.

Tyvärr hade jag en förskräcklig örvärk och lock för öronen under gårdagens eftermiddag och kväll, vilket gjorde att jag inte riktigt kunde fokusera på själva inlärandet så bra som jag önskat. Jag pinade mig dock igenom det hela för att jag så gärna ville ta del av informationen även om jag egentligen hade behövt gått hem och sovit (hade dessutom inte sovit ordentligt under natten). Lite av det som togs upp kände jag i alla fall igen från ett tidigare tillfälle när jag var på mental träning för samma person, så jag hängde i alla fall med någorlunda och fick uppdatera minnet lite.

När det kommer till öronen är problemet löst, jag tillbringade nämligen morgonen och en del av förmiddagen uppe på öronmottagningen i Falun. Under gårdagen hade vi livräddning på idrotten, självklart valde jag att djupa på den djupaste delen (3,8m) i bassängen och allt gick utan problem, förutom att öronen tog stryk. Jag har nu hål på båda trumhinnorna + att den vänstra dessutom är irriterad. Det gör inte ont längre i alla fall men jag har lock för öronen och hör lite mystiskt, alla ljud förstärks ungefär x3 och jag som redan är ljudkänslig för vissa ljud har även kunnat lägga till nya på listan. Dörrar som stängs, höpåsar som prasslar, ställfläktarna och hovklapper är några av de ljud som jag längre inte uppskattar till fullo. Ljuden uppfattas dessutom ungefär som om de kom ur en skränig högtalare, men det är väl bara att leva med det en tid framöver!

Just nu längtar jag efter sommaren!

Miro - 11 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 11 Mars 2013 kl. 21:09 i Ridpass - Miro
Det blev en kortare promenad för Miro runt vid stallet för det var allt som hanns med mellan varven och allt som jag klarade av just vid det tillfället. Miro var i alla fall duktig och knatade på bra, lilla promenadhästen. Han fick i alla fall röra lite på benen och allting avslutades med stretching.

Sadelprovning @ Mustangs Hästsport

Publicerat av Jennie Börs den 10 Mars 2013 kl. 17:15 i Shopping
I tisdags, på min sista sportlovsdag, lastade vi in Miro i transporten och begav oss ner mot Stockholm för ett besök på Mustangs Hästsport. Vårt mål var att komma hem med två sadlar till Miro och tro det eller ej, men det gjorde vi! Det här är tredje sadeln i ordningen när det kommer till både hoppsadlar och dressyrsadlar, så nu ska det vara tredje gången gilt tycker vi.

När vi kom ner fick vi ställa in Miro i en box eftersom vi kom lite innan utsatt tid, sedan fick vi ta ut honom på gången. Där tittade utprovaren på ryggen och han la även på olika typer av sadelbommar för att visa vilken typ av bom han behövde, samtidigt som han förklarade vart det brast i passform men även varför den som passade verkligen var den rätta. Det var väldigt häftigt faktiskt att se, för det syntes verkligen tydligt hur de olika bommarna låg på just Miros rygg.

Jag fick sedan provrida en dressyrsadel i ridhuset. Miro tyckte det var väldigt konstigt där inne men han skötte sig verkligen superbra, han var spänd och tyckte det var småläskigt men han gjorde ingenting dumt alls. Sadel låg still när jag red även om jag red på mindre volter i galopp, själv satt jag bra i den men jag tyckte den var lite hård. För att få något att jämföra med provred jag även två andra dressyrsadlar. Den ena var på tok för bred för mig så den trivdes jag inte alls i medan den andra gav lite för mycket fotöljkänsla och Miro protesterade dessutom kraftigt i galoppen genom att kicka, den ville han inte ha.

Provred den första sadeln igen och bestämde mig sedan för den. Den låg still på Miros rygg och jag kunde rida i den utan problem, allting annat är en vanesak. Så snart jag lärt känna sadeln tror jag att jag kommer trivas bättre och bättre, för jag hade inga som helst problem att rida nedsuttet i den eller liknade så det finns en stabil grund att jobba vidare ifrån. Sadeln är begagnad men ändå fint skött, det finns några ytligare repor på bakvalvet och sätet samt lite märken efter stiglädren men inget värre än så.

Svart Crown Jessica 17" MW

När det kom till hoppsadlar så provred jag en, den trivdes jag bra i och trots att den bara var 16,5" fick jag utan problem plats i den. Jag placerades bra i sadeln och det var inga som helst problem att rida lättare i dressyr i de. Även den upplevde jag som lite hård men eftersom jag det senaste året ridit runt i en hoppsadel med latexpaneler och i Jaguaren som även den är lite mjukare är det inget konstigt. I övrigt låg den helt still på Miros rygg, den gled varken framåt, bakåt eller åt sidan.

Johanna red även hon i den och trivdes bra. Hon hoppade till och med några språng i den och Miro skötte sig superbra, trots det läskiga ridhuset och att han inte hoppat hinder på ett bra tag. Vi hade Sanna, hon som har hoppat Miro åt oss tidigare, med oss som moraliskt stöd och backup i hoppningen och vi är otroligt tacksamma för att hon ville följa med. Utöver den sadeln red Johanna några varv i en annan, men den gled bara åt sidorna så vi bojkottade den på en gång.

Det blev helt enkelt även här den första sadeln som vi bestämde oss för. Även den var skön att rida i och låg bra på Miro, vilket gjorde att valet kändes bra. Den här sadeln var sprillans ny men vi valde att köpa den trots allt, den är dessutom mörkbrun. Vi hade kunnat låna hem den här tills en svart kommit hem, men jag har nu efter många om och men kommit fram till att vi behåller den bruna. Jag har de senaste månaderna varit sugen på en mörkbrun hoppsadel till Miro och den här var i precis rätt färg, så varför inte? Nu behövs det bara inhandlas lite bruna saker till den, allt jag har i dagens läge är ett par stigläder och ett lånat träns från Jumanji.

Mörkbrun Crown Gimli flat 16,5" MW

Vi är väldigt nöjda med våra sadelinköp och utprovningen på Mustangs Hästsport. Hoppsadeln har används tre gånger medan jag tagit ett pass i dressyrsadeln sedan vi köpte dem och jag är fortfarande nöjd. Jag har inte gjort annat än att putsa det senaste dagarna känns det som, framför allt hoppsadeln har vårdats som en liten bäbis eftersom den är ny medan dressyrsadeln putsats en gång. En ny och lite speciell dressyrgjord köpte vi också, han som provade ut sadlarna har designat och sytt upp den själv för hästens bästa komfort.

Svart specialgjord

Miro - 10 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 10 Mars 2013 kl. 16:22 i Ridpass - Miro
Idag fortsatte vi med samma arbete som igår, idag hade vi dock hoppsadel och novabettet åkte på även det. Det var väldigt länge sedan jag red på det nu (har dock tagit en del promenader med det) och det känns som Miro trivs bättre från början på det nuförtiden, vilket enligt mig är bra!

Skrittade först fram honom för hand innan jag satt upp och började jobba skritten. Passet igenom jobbade jag som igår, fokus på framåtläge i både rakriktning och böjning. Han var väldigt duktig i alla gångarter, vill framåt av sig själv utan att backa av. I galoppen blev det lite mer fartfyllt än igår, enklare att gasa på ordentligt i hoppsadeln i lättsits. Fick ett härligt sug i handen och allting flöt på som det ska göra. Varierade mellan fyrkantsspårsridning och på 20m volten, men höll mig mest längs fyrkantsspåret. Jag är nöjd med både Miro och ridpasset.

Dagsläge och framtid

Publicerat av Jennie Börs den 09 Mars 2013 kl. 23:49 i Vardag
Jag minns hur jag i januari nämnde att jag i år förhoppningsvis (med ett peppar, peppar efter) skulle kunna starta tävlingssäsongen som planerat i år, men icke. Det var allt innan Miro drog av sig en sko och drog på sig en rejäl spänning i bogen och på den tiden vi trodde att vårt sadelproblem var enkelt att lösa. Två månader senare sitter jag här och vet att det inte blev som planerat.

Teoretiskt sätt hade jag kunnat starta Miro idag, men det kändes helt fel. När jag tog beslutet för en vecka sedan kände jag att det inte kändes rätt för någon part, jag kände inte att jag kunde ge varken mig eller Miro tillräckligt bra förutsättningar för att kunna genomföra starten. Positiva upplevelser i tävlingssituation tror jag är viktigt för oss och jag ville helt enkelt inte dra ett allt för osäkert kort.


Igår hade jag i alla fall utvecklingssamtal, en möjlighet vi får genom projektet. Det finns möjlighet till att ha det både i hoppning och dressyr men eftersom mina tävlingsambitioner enbart inriktar sig på dressyr håller jag mig till det, därför hade jag det med Pernilla. Till en början fick jag fylla i en lapp där jag fick bedömma olika punkter om mig själv och Miro från skala 1-10 på hur jag tycker vi ligger idag, supersvårt tycker jag att gardera sig själv och hästen på följande sätt. Mycket 8:or blev det men även en del högre och lägre.

När det var ifyllt tittade vi lite på siffrorna och pratade lite om varför jag satt den siffran, vad som saknades för att nå till en högre siffra och så vidare. Vi jämförde även punkterna med mina tävlingsmål och pratade om vad som behövdes göras för att nå dit jag ville. Nu har många siffror sjunkit i och med allt trubbel vi haft under senaste månaden, men vi har nu en plan på hur vi ska jobba vidare för att komma tillbaka och även utvecklas vidare för att nå dit jag vill. Jag är nöjd med samtalet, fick en hel del klartecken vilket känns bra.

När det kommer till tävlingsplaneringen är det ytterligare en månad kvar till min och Miros årsdebut, under den tiden har vi planerat in minst en träning i veckan för Pernilla. Jag känner själv att jag behöver en del extra stöttning i dagens läge och är väldigt tacksam för att det går att lösa på ett sådant bra sätt!

Miro - 9 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 09 Mars 2013 kl. 23:30 i Ridpass - Miro
Red ett kvällspass på min favoritpojke, som idag dessutom gjorde ett bra pass som verkligen fick mig att dra på mungiporna lite extra. Dressyrsadeln var på även om vi inte red något avancerat, jag hade dessutom både vita ridbyxor och dounaten kvar i håret! Lite tävlingskänsla ville Miro faktiskt ha, haha...

Skrittade honom först i 10 minuter för hand innan jag satt upp och började jobba skritten lite enkelt, fokus på att få honom att ta i genom kroppen vilket han gjorde. Redan från början tänkte han framåt, han tog dessutom skänkeln på signal när jag bad honom utan att ignorera först och ta den en hlav långsida senare. Följande fanns kvar även i traven, red längs fyrkantsspåret där vi fokuserade på rakriktningen på det raka spåret och böjningen i hörnen. Bytte varv med jämna mellanrum och känslan var bra oavsett varv.

I galoppen började vi med att vara längs fyrkantsspåret, gasade på så mycket som jag vågade och Miro var helt med på noterna kan jag säga men lyssnade samtidigt bra. Red även lite på volten som avslutning på allt, även där fokuserade jag mycket på att han skulle gå fram ordentligt samtidigt som alla ben och bogar var på rätt ställe och böjningen var bra. Gjorde samma sak i båda varven.

Avslutade sedan med mer travarbete, lite på volten och på fyrkantsspåret. Fortfarande samma fokus på rakriktning och bjudning. Idag ville han framåt, han sög tag i bettet ordentligt och jag kunde reglera farten på honom. Han var dessutom avslappnad och loss i kroppen. Han är inte i toppform på alla punkter ännu, men det här passet var absolut något som visar att vi är påväg i rätt riktning.

Svärdsjö Ridklubb: 9 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 09 Mars 2013 kl. 23:17 i Tävling
Nu är årsdebuten gjord, den blev inte på Miro som jag planerat utan i förra veckan gjorde jag ett hästbyte till Jumanji. Det blev alltså även lokaldebut för min och Jumanjis del och även debut i LB:1, tidigare har vi endast startat en LC:1 i CR-klassen på KM.

Det var en fin vårvinterdag idag, kallt i luften men där solen låg på var det fortfarande både varmt och behagligt att vara. Känslan av att sitta på Jumanji i tävlingssituation kändes konstigt, jag är inte riktigt van med det här att kunna skritta runt på tävlingsområdet själv på helt långa tyglar. En lite annorlunda tävling helt enkelt, har ju inte precis hårdtränat för det här heller så vi fick göra det bästa av situationen!

LB:1
Framridning: Framridningen låg ute, vilket betydde upptrampat och halvsmält snöunderlag med is på vissa ställen. Underlaget var helt okej i alla fall att rida fram på, kunde ha varit mycket värre. Framridningen la jag upp så att jag fokuserade på att få honom avslappnad, det är A och O. Skrittade fram en längre stund på långa tyglar innan jag jobbade honom lite lätt i skritten, travade sedan fram en stund på ett fyrkantsspår åt båda hållen. Han var lite småspänd men ändå framåt. Galopperade sedan fram på i lättsits i båda varven innan vi tog lite skritt.

La in lite bogen in-tänk i travarbetet sedan, därefter galopperade vi igen. Den här gången nedsuttet med lite volter här och var, i 20-15m storlek. La mig även på en 20m volt för att bara hitta ett bra spår och känna att han verkligen kom runt skänkeln ordentligt. I travarbetet blev det mest lättridning för att få honom i rätt avspänning, red lite krumelurer i form av volter och serpentiner där för att känna att han var med, satte mig ner lite till och från i det arbetet. Det kändes som att underlaget gjorde honom lite osäker och med tanke på de förutsättningarna var framridningen bra.


I collectingring: Här fokuserade jag mycket på att han skulle vara avslappnad, varierade mellan lättridning och nedsittning i traven beroende på hur han reagerade. Vid minsta spänning övergick jag till lättridning och lät honom slappna av innan jag satte mig ner igen. Galopperade även en del, fin åt höger medan han blev lite rak i vänstervarvet. Bra känsla överlag!

På banan: Innan startsignal fortsatte jag att rida för avspändhet, nere vid domaren var han väldigt spänd men annars var det bättre. Varierade lite mellan lättridning och nedsittning i traven och galopperade även lite. När jag började ritten blev jag förvånad över hans framåttänk, han var lite småspänd innerst inne men slappnade ändå av relativt bra. Travprogrammet var bra, visst är han inte helt stadig och släpper kontakten lite till och från men det accepterar vi fortfarande i dagens läge. Skritten är svår eftersom han gärna blir spänd, red därför väldigt försiktigt för att undvika spänning och taktinslag. Inför galoppen kom spänningen fram, han blev lite på och var emot handen och det fortsatte in i volten. Nere vid domaren blev han sedan spänd, på diagonalen fick vi ett omslag som jag hann rätta till sista metrarna. Kortsidan igenom blev han lite spänd och på, fattningen blev inte helt bra men bättre än vänsterfattningen. Galoppvolten blev sedan bra och sedan var han spänd nere vid domaren igen, diagonalen lyckades jag däremot rida igenom utan omslag!

Ritten landade på 55,86%, ett resultat som jag utan tvekan är nöjd med! Jag ser på programmet som prickfritt förutom små missöden i vänstergaloppen, alla övriga små missar kan jag absolut leva med. Siffrorna varierade mellan 7or (fem stycken faktiskt) och en 3a, i traven är han jämn med 6or och 7or, skritten en 6a och sedan i galoppen är skalan mellan 3or och 7or. I slutkommentaren fick vi lite påbackning på att han släpper stödet och blir svårställd, det är jag helt med på. Även att framåtbjudningen behöver bli bättre, för även om han hittade ett framåtläge betyder inte det att han har en bra bjudning framåt.

Med tanke på alla förutsättningar är vi nöjda och glada, det är här Jumanji ligger idag. Det går lära gamla hundar att sitta och jag är säker på att han har en framtida karriär på dressyrbanan när han kommer helt igenom i kroppen och kan slappna av ordentligt inne på banan.

Jag vet att bilderna inte är av toppklass, men titta vilken snygg liten hoppdressyrponny jag sitter på!


Jumanji - 8 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 08 Mars 2013 kl. 22:55 i Ridpass - Jumanji
Idag blev det lite hoppeskutt för mig och Jumanji i ridhuset efter alla lektioner, i sällskap av Johanna och Miro. Kanske blir hoppryttare även av mig en vacker dag, nu har jag hoppat (läs skuttat!) med Jumanji tre veckor i rad, de ni!

Började med att bara skritta, trava och galoppera fram helt kravlöst längs fyrkantsspåret. Jumanji var väldigt spänd och taggad, så det var bara att sitta där och göra det lilla som går och låta honom själv hitta sig själv. Efter galoppen hittade han dit som alltid, för efter lite galopp har en hel del spänningar släppt och han har dessutom får springa av sig lite.

Vi började sedan skutta, vi hade lagt ett blockhinder över ena diagonalen och på den andra diagonalen hade vi gjort en liten linje med blockhinder (tre längre eller fyra kortare språng emellan). Rullade sedan på några varv och vände hela tiden snett igenom, vi hittade ett väldigt bra flyt och kunde både rida på tre och fyra språng på linjen utan att problem uppstod. Tog sedan lite skrittpaus medan Johanna och Miro gjorde samma sak, sedan la vi upp blocken ett snäpp och gjorde samma sak. Även här hittade vi ett bra flyt, jag vågade både rida lite framåt och sätta ihop. Jumanji hoppade mig ur sadeln några gånger men jag bara skrattade åt det, han hoppar så härligt den lilla ponnyn.

Travade sedan av och då hade han hittat loss ordentligt i kroppen. Han travade mjukt och fint fram till handen, steget blir dessutom längre och mycket mer avspänt. Där man vill ha honom helt enkelt!

Jag är väldigt nöjd med passet. Jumanji kändes fin och skötte sig bra (förutom att han trycker sig lite mot innerskänkeln i hörnen, men det blir bättre och bättre) och jag vågade rida ordentligt. Det är underbart att inte känna osäkerhet, idag vågade jag verkligen rida fram ordentligt och släppa lite på kontrollspärrarna.

Miro - 7 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 07 Mars 2013 kl. 22:00 i Ridpass - Miro
Red i ridhushålet idag, fortsatte att jobba vidare med samma sak som på måndagens träning.

När jag skrittat fram honom en stund för hand satt jag upp och började jobba skritten, fokus på att han skulle vara rakriktad och samtidigt bjuda framåt ordentligt. Gick över till trav och arbetade vidare på samma sätt även där. Gjorde även senare samma sak även i galoppen. Fokusen var verkligen att han skulle gå fram ordentligt, han skulle ta skänkeln NU och inte en halv långsida senare. I det skulle han även vara rak. Arbetade honom även lite på volten i trav, fortfarande samma tänk där. Ställde honom även lite utåt i det för att få honom bättre i rakriktningen, men han skulle fortfarande gå fram ordentligt.

Jag kan inte direkt säga att jag är nöjd med passet. Miro var lite småupprörd, spänd och lite stressad vilket även smittar av sig på mig. Fick i alla fall till en relativt bra känsla tillslut, när jag skulle göra sista avbrottet till skritt fick jag rätt känsla och sug vilket gjorde allt lite bättre. Just nu längtar jag fruktansvärt mycket till det är ridbart på ridbanan, börjar bli trött på att trängas i ridhuset nu...

San Remo - 6 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 06 Mars 2013 kl. 22:10 i Ridpass - Andra hästar
Direkt upp på nästa häst efter Jumanji, några modeller större. På veckans planering stod det öppnor och förvänd sluta.

Vi började med att rida lite skänkelvikningar i skritt in från långsidan mot medellinjen, något som San Remo inte tyckte var helt lätt. Fick stötta och korrigera en del för att det skulle bli bra, vilket det även blev. När vi flyttat för båda skänklarna övergick vi till att arbeta i trav längs fyrkantsspåret, där var jag noga med redan från början att han skulle hålla min takt och mitt tempo utan att tjuva iväg. Det gick mycket bättre idag än sist, nu hade jag mer koll på hur noggrann jag verkligen var tvungen att vara.

När vi travat lite på fyrkantsspåret gick vi in och jobbade på volterna. Travade först på de stora volterna bara innan vi skrittjobbade lite. Vi red sluta på böjt spår, inte helt lätt tyckte San Remo men han var duktig ändå och förstod vad jag menade. Travarbetade sedan lite till, där vi fick minska volten och rida på ett mindre voltspår. Även om jag hittat honom bra redan från början kände jag att jag hittade honom mer och mer ju längre i i passet vi kom.

Sedan blev det dags för dagens övning. Öppna upp mot spegeln på långsidan med en övergång till förvänd sluta, jag fick dock mest jobba med att få in bogarna på honom. På den andra långsidan fick vi jobba lite individuellt med det som behövdes, jag jobbade mycket med tempoväxlingar. I högervarvet var det betydligt enklare att få in bogarna på honom, i vänstervarvet fick jag felställa honom lite för att han skulle förstå bättre. Han var duktig i alla fall! Travade sedan av, även där fortsatte jag med tempoväxlingarna. 

Jag är nöjd med dagens lektion, San Remo är en väldigt trevlig häst även om han är lite grön i dagens läge. Han jobbar i alla fall på bra, försöker förstå vad jag vill och när han väl förstår gör han helt rätt. Fick en bra känsla passet igenom, idag kände jag att jag hittade takten och tempot mycket jämnare genom hela passet och att jag även kunde variera honom utan att någonting ändrades. Jag är helnöjd helt enkelt!


Jumanji - 6 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 06 Mars 2013 kl. 22:00 i Ridpass - Jumanji
Idag har jag och Jumanji dressyrat i ridhuset, i dressyrsadel givetvis. Inser varje gång jag får rida i Jaguaren att det är sadeln med stort S, känner mig verkligen så hemma i den!

Vi började med att värma upp lite längs fyrkantsspåret, Jumanji var lite spänd och piggelin så vi jobbade mest på med rakheten på långsidorna och böjningen i hörnen. Lät honom vara annars, det är det absolut bästa och sedan vänta ut honom. Gjorde sedan samma sak i galoppen under lättsits. Efter galoppen hade han spänt av bättre och jag började då att rida lite svagt bogen in på långsidorna för att få igenom honom lite ytterligare.

Red sedan serpentinbågar, tre stycken över medellinjen och jobbade där enbart med att han skulle ställa och böja sig rätt. Med tiden släppte han efter mer och mer, tillslut var det inga som helst problem att ta sig igenom bågarna. Gjorde bågarna åt båda varven. Tog sedan lite galopp, jobbade nedsuttet och fokuserade fortfarande på rakriktningen och böjningen. La lite volter i en storlek på runt 15m längs långsidorna och Jumanji släppte efter mer och mer, det gäller dock att rida för att få honom helt rätt genom hela volten. När känslan var bra red jag lite diagonaler, fokuserade på att kunna rama in honom tillräckligt för att omslag inte skulle ske. Blev något omslag (han har ju väldigt lätt för att byta), men många linjer blev raka och fina.

Avslutade sedan med några fler serpentinbågar och efter galoppen var han ännu finare, provade även några halter och skrittövergångar som även de fungerade bra. Travade sedan av en trött men nöjd ponny! Jag är nöjd med passet, finns ingenting som jag kan klaga på. Jumanji kändes mjuk och fin, kom igenom hela kroppen och arbetade på bra.

På önskelistan

Publicerat av Jennie Börs den 05 Mars 2013 kl. 10:33 i Allt & inget
Nu är det mindre än en månad kvar till min artonde födelsedag, helt galet! Jag förstår inte riktigt vart åren har tagit vägen faktiskt om jag ska vara ärlig. Som vanligt när det är dags för julafton eller födelsedag kommer frågan "Vad önskar du dig?", lika svår att svara på varje gång. Vissa saker går inte att önska sig i present och det som jag vill ha är oftast i en väldigt hög prisklass, haha.

Här kommer i alla fall en lista med en del saker jag vill ha, de flesta i en lite högre prisklass men den är svårt att hålla ner. Vissa är i en väldigt hög prisklass men jag förväntar mig inte precis att jag ska få allt som finns med här, drömma får man alltid! Understrykningarna är direktlänkar till vart produkterna kan finnas.
 
Enfärgade huvor, en i svart och en i marinblå i storlek full, känner jag verkligen är en hög prioritet eftersom huvor används flitigt. Dessa från Eskadron och Equiline tycker jag är lagom enkla och dessutom snygga.

Är helt kär i Paarden Bijux pannbanden och har nu efter många om och men kommit fram till att jag hellst av allt vill ha ett som går i rosa. Frågan är bara om jag ska ha ett med små rosa stenar och stora silverstenar eller små rosa stenar och stora pärlor, båda två är ju väldigt fina. Svart läder, storlek full och silverhållare ska det vara i alla fall.

Ett nytt tävlingsschabrak som går i rosa vill jag också ha, ett specialbeställt från Anna Scarpati. Vit grundfärg med ljusrosa kantband och sedan tre passpoaler i färgerna silver-ljusrosa-silver. Nu är det inte ett AS-schabrak på bilden, men bara för att visa färgerna.

En stövelväska och kavajgarderob från samma serie som min hjälmväska, givetvis i rött. Nya stövlarna vill givetvis ha en egen väska (vill fortfarande ha de gamla i min nuvarande) och kavajskyddet jag har nu börjar ge upp. Om jag inte sett helt fel har jag sprungit förbi båda sakerna på Norells.

Känner att det är dags att skaffa ett par silversporrar till dressyrstövlarna, mina gummiklädda passar inte riktigt in där. Mina silversporrar som jag hade har dessutom gått sönder. Dessa från Sprenger står absolut högst upp på önskelistan, givetvis i längden 15mm.

Dessa ridskor från Ariat skulle jag mer än gärna vilja ha som vardagsskor, givetvis i svart. Känns hopplöst att hitta ett par skor till vardags som jag verkligen är nöjd med och ridskor är både snygga och sköna att gå i, så varför inte?

I dagens läge är det i stort sätt enbart teleobjektivet, vilket inte passar till all typ av fotografering. Just nu står det här objektivet, ett Nikon AF-S 50/1,4G, högst upp på önskelista inom kameratillbehörskategorin.

En ny dator, helst av allt en MacBook Pro med Retinaskärm. Nästa dator som kommer i min ägo ska vara från Apple, den saken har jag klar för mig i alla fall.

Miro - 4 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 04 Mars 2013 kl. 15:47 i Ridpass - Miro
Idag red jag för Pernilla hemma i ridhuset. Känns viktigt att få ordentlig hjälp med de små sakerna för att vi ska komma tillbaka igen, så nu har vi ett litet upplägg här framöver.

Det enda jag behövde göra innan det var dags att börja var att skritta fram honom, så började med att skritta fram honom för hand i ungefär en kvart. Mot slutet började frustningarna komma och då var det ungefär fem minuter kvar, så då satt jag upp. Jobbade honom sedan längs fyrkantsspåret och fokuserade enbart på rakriktningen, spänningarna fortsatte att släppa och han frustade på ordentligt.

När Pernilla sedan kom in fortsatte vi att jobba lite med skritten, fokusen låg på att hitta det ordentliga framåtläget och det gjorde vi allt. Började sedan trava och även där jobbade vi på att hitta framåt, han skulle gå fram ordentligt till handen oavsett vad och det var väl i princip det vi jobbade på med hela tiden. På fyrkantsspåret och på mittvolten, hela tiden fokus på att hitta framåtläget. Miro var inte så glad åt det kan jag säga, han ville gärna slingra sig. Men å andra sidan hittade han mer och mer rätt hela tiden, även om han visade lite attityd till att han hade ett annat, enligt honom, bättre förslag.

Idag tog vi även lite galopp och där jobbade vi på samma sätt, framåt och åter igen framåt. Här arbetade vi enbart på fyrkantsspåret. Avslutade sedan med ytterligare lite trav på fyrkantsspåret och även något varv på volten. När vi sedan skulle göra den avslutande avsaktningen fick vi bekräftelsen på att arbetet gett framgång, då tog han verkligen i och sög tag istället för att bara dö när jag förberdde avsaktningen.

Jag är nöjd med passet, när han väl hittar rätt blir känslan verkligen bra. Då känner man verkligen hur hela hästen arbetar igenom hela kroppen och det är exakt dit vi behöver hitta tillbaka. Nu han han liksom gjort en liten grej av det hela och börjat sega ihop igen och blivit lite lat, då kommer även alla tjurigheter in i arbetet. Därför blir det enbart enkelt arbeta, med fokus på ett framåtlägen, innan vi börjar kräva någonting mer av honom igen.

Johanna och Jumanji

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2013 kl. 21:20 i Fotografering
Här kommer det lite bilder från dagens Pay & Jump i Köping!


Miro - 3 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2013 kl. 20:41 i Ridpass - Miro
Dagens promenad blev inne i ridhuset, det är isgata på mina promenadställen (inte ens sandat) så jag var inget vidare sugen på att gå ut och halka runt (båda visserligen utrustade med broddar om så varit fallet, men ändå).

Började med att promenera honom tio minuter åt varje håll i ridhuset, enda kravet jag hade på honom var att han skulle promenera på med bra framåtbjudning och någorlunda avslappnat vilket han även gjorde. Därefter passade jag på att arbeta lite mer när vi ändå hade möjlighet, började med att göra serpentinbågar över medellinjen där jag även gjorde dem från både hans vänstra och högra sida. Han lyssnade bra och blev allt rakare över medellinjen. Sedan gjorde vi "skänkelvikning" på kvartslinjen, på en mjuk linje flyttade vi ut mot fyrkantsspåret och han förstod och gjorde helt rätt.

Avslutade sedan med att ha lite lydnadsövning genom att göra halt, ur vissa gjorde vi även ryggningar. När jag går på vänstersidan är det inga problem som helst, när jag går på högersidan blir han dock lite osäker. Han lyssnar bra och så men eftersom det är ovant blir han lite mer eftertänksam. Totalt var vi inne i ridhuset i strax över 40 minuter och jag är nöjd med Miro, han skötte sig bra och gjorde det jag bad honom. Avslutade givetvis med lite stretching i boxen när vi kom in dit igen.

Ponnyprinsarna och jag för precis ett år sedan.

Köpings Ridklubb: 3 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2013 kl. 20:26 i Tävling
Idag har Johanna och Jumanji varit iväg enda till Köping för att hoppa Pay & Jump, men det var allt värt den bilresan! Upplägget var bra och resultatet lika så, alla nöjda och glada. Framhoppningen skedde på två av banans hinder och ett av de var det tittigaste, vilket var bra för Johanna och Jumanjis del då de fick chans att titta och få självförtroende innan det var dags för själva starterna.

70 cm (LD-10)
Bra flyt banan runt, framåtlägen och det såg inte alls ut att finnas någon tvekan från varken Jumanjis eller Johannas sida. Följande ledde till en nolla!

80cm (LD)
I den här klassen hittade de ett ännu bättre flyt och även här blev det en nolla!

Härligt för Johannas del att kunna åka hem med två nollor i bagaget. Jumanji har dessutom skött sig vid lastningen så idag är han allt en dyr ponnyprins.


Sunshine

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2013 kl. 10:00 i Fotografering
Här kommer några av de bilder som jag fotade i onsdags i det underbara vädret. Motljus och ögonbilder kan verkligen bli något speciellt om jag får säga det själv. Jumanjis lite speciella öga är dessutom bara för härligt att fota, även om han tyvärr inte är allt för samarbetsvillig alla gånger.


Shine bright like a diamond

Publicerat av Jennie Börs den 02 Mars 2013 kl. 21:32 i Tips & trix
Jag har länge varit sugen på att pimpa till min Lamicellhjälm som jag rider med till vardags med strasstenar, men jag har aldrig kommit längre än till tanke. I förra veckan upptäckte jag dock att klistermärkets C försvunnit och då tog jag beslutet över att nu är det dags att ta tag i det här, för perfektionist som jag är går det inte för sig att rida runt med ett märke som inte är komplett (även om det antagligen bara är jag som bryr mig, haha). Igår var vi därför in på Biltema och köpte ett ark med massor av självhäftande strasstenar och idag satte jag min plan i verket.

Började med att pimpa min, började med att pimpa runt en av de redan exiserande linjerna runt hjälmen som jag planerat. Gjorde sedan som en liten regnbågeform över där Lamicell-märket suttit, det blev nämligen lite limspår kvar efter jag tidigare limmat fast en del av märket med superlim (allt blev dock inte helt täckt, men det gör inget tycker jag). Johannas hjälm pimpade jag sedan på samma sätt, förutom att hon fick en ögonliknande form där lamicellmärket suttit.

Jag är väldigt nöjd med resultatet, hjälmen fick verkligen ett häfigare och eligantare utseende. När jag köpte hjälmen var den relativt ny på marknaden och det var inte speciellt många som hade en lika dan, men nu har de blivit lite populärare och det känns roligt att vara lite unik och sticka ut från mängden igen. Från min sida är det här en stor hiss och jag är nu inne på att blinga rosetten på min gamla dressyrhjälm, JW-hjälmen får däremot vara neutral utan blingbling!


För att vara på den säkra sidan

Publicerat av Jennie Börs den 02 Mars 2013 kl. 21:14 i Vardag
Imorse var jag på plats i stallet strax efter sju på morgonen för att bortsa av Miro och förbereda inför hans massagetid vid halv åtta. Givetvis hade han sovit gott som alltid, Pernilla uttryckte en gång att han snarare sover under bädden än på den och det stämmer antagligen in väldigt väl.

Vi bestämde oss för i veckan att boka in ytterligare en massagetid för att verkligen vara på den säkra sidan över att spänningen han dragit på sig i bogen, antagligen efter att ha dragit av sig en sko i hagen, verkligen skulle gett sig helt. Även om han inte visat något obehag vid ridning har vi känt en liten spänning och därför ville vi helt enkelt vara säkra på att allt släppte. En minimal spänning fanns fortfarande kvar, därför fick han ytterligare en behandling där med både akupunktur och laser utöver vanlig massage. Även resten av kroppen blev genom masserad när hon ändå var där, en prins förtjänar ju det bästa, inte sant?


Nu ska i alla fall alla spänningar i bogen vara borta. På måndag ska jag rida för Pernilla för att få ytterligare en koll på hur snedheten ser ut, förhoppningsvis har det blivit lite bättre i alla fall och även för att komma vidare för att komma tillbaka dit vi var innan. På tisdag ska vi åka ner till Mustang Hästsport för att prova ut två nya sadlar, en hoppsadel och en dressyrsadel, och förhoppningsvis ska vi hitta något i alla fall.

Shopaholic?

Publicerat av Jennie Börs den 02 Mars 2013 kl. 18:49 i Frågor och Svar
Jag fick en fråga i en kommentar över hur ofta jag köpte hästsaker och även om jag fick köpa allting till hästarna själv, tänkte att även fler kanske funderade över följande och tänkte därför svara här i ett inlägg.

Den första tiden som hästägare var verkligen min passion att handla hästsaker, det fanns alltid massor av saker som jag ville utöka garderoben med. Jag kunde sällan gå in i en ridsportaffär utan att komma ut tomhänt, det fanns alltid någonting nytt som bara var tvunget att få följa med mig hem. Det var alltid något som checkades av från min "vill ha"-lista och när en sak var inhandlad, kom det givetvis in någonting nytt på listan. Mitt intresse för att shoppa hästsaker har dock svalnat en aning de senaste året, jag känner inte längre behovet av att hela tiden köpa nya saker. Visst finns det mycket som jag vill köpa fortfarande, men jag har blivit bättre på att prioritera mina köp och verkligen handla med huvudet. Jag kan idag gå in i en ridsportaffär och bara drömma mig bort, klämma och känna, men samtidigt komma ut från butiken utan att min kontosaldo har ändrats. Hur ofta jag handlar är svårt att svara på, vissa månader blir det mer än andra helt enkelt.

När det kommer till om jag betalar själv, så är faktiskt svaret ja i de flesta fallen. Mamma och pappa betalar sådant som ponnyerna behöver, som till exempel sadlar och täcken. Allting annat övrigt, så som schabrak, pannband, lindor och andra "onödiga" saker får jag och Johanna betala själva. När det kommer till min egen utrustning betalar jag det mesta själv, visst har jag fått något par ridskor, ett par ridbyxor eller andra saker som jag verkligen behöver men oftast så betalar jag saker och ting själv.

Instagrambild från shopping på Ridsportmässan i samband med SIHS 2012.

Stockholmsäventyr

Publicerat av Jennie Börs den 01 Mars 2013 kl. 21:55 i Vardag
Igår kväll drog vi oss ner mot Stockholm för att sova en natt i lägenheten där pappa bor under veckorna när han jobbar borta. Anledningen till följande var för att jag idag har varit till Hogsta Ridsport för att ta mått till mina nya stövlar, efter en hel del sparande är det nu äntligen dags att slå slag i saken. Det slutade med att det blev ett par Königs Favorit Dressage, givetvis med dragkedja framtill som dessutom kommer vara insydd och en liten silverkrona på skaften. Nu får jag helt enkelt bara vänta med spänning i sådär åtta veckor framöver...!

På hemvägen svängde vi även förbi på ett sälle där vi tänkt prova ut sadlar till Miro, Mustang Hästsport. Vi tittade mest in läget och hörde oss för med lite tider, så förhoppningvis blir det inom kort en tur ner dit med Miro i släpet.

Miro - 1 mars 2013

Publicerat av Jennie Börs den 01 Mars 2013 kl. 21:28 i Ridpass - Miro
Idag fortsatte vi att jobba på ytterligare på det rakriktande arbetet, även idag samma tänk som tidigare.

Skrittade först fram honom för hand innan jag satt upp och jobbade skritten. Idag började vi att arbeta på volten från början och det fortsatte vi även med i traven. När vi travat lite åt båda hållen tog vi galoppen, idag vågade jag kräva lite ytterligare av honom med rakriktningen och tänkte på samma sätt som i traven även om jag inte ställde honom lika ordentligt utåt, allting fortfarande i lättsits. Han accepterade det hela väldigt bra och som beröm fick han då galoppera på fritt en stund.

Fortsatte sedan ytterligare lite med travarbetet på volten innan jag gick ut och arbetade honom på raka spår. Idag kunde jag även börja variera tempot ganska så ordentligt och han lyssnade fortfarande väldigt bra och höll sig inom sin ram.

Jag är nöjd med ridpasset, känns som det släpper någonting nytt hela tiden. Han fortsätter att frusta på och vara positiv, så jag kan inte vara annat än en nöjd ryttare.