Ponnyridning

Publicerat av Jennie Börs den 31 Mars 2012 kl. 20:27 i Vardag
Idag har mina småkusiner varit och ridit, såklart var det Jumanji som fick agera eftersom han är lite pålitlig än Miro. Jumanji såg ganska nöjd och glad ut när han han fick skritta runt några varv på gärsplätten utanför paddocken på långa tyglar. Några som däremot såg överlyckliga ut under de varven var Filippa och Elias, världens leende på läpparna.

Efter de ridit tre varv var stod de och borstade på honom i boxen. Även det var väldigt roligt tyckte de, det var knappt så att de villa sluta bortsa! Jumanji skötte sig bra som alltid, han är så snäll och go. Miro är också väldigt snäll och go men lite mer oförutsägbar i ridningen, plötsligt händer det. Dock är han underbar att hantera och borsta på.



Miro - 31 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 31 Mars 2012 kl. 20:14 i Ridpass - Miro
Blåste som sjutton ute idag, varken jag eller Miro gillade det speciellt mycket. Jag tycker i alla fall att det är stor skillnad på honom när jag rider i nya hoppsadeln, det känns på något sätt som att han kommer ner djupare i formen från början av passen.

Red lite rakriktning och volter som framridning i trav och galopp, övergick sedan till lite skänkelvikningar. Han stod emot endelt, speciellt i motvinden men det kändes ganska bra i alla fall. När vi skulle trava av kom det en lite galen unghäst in, vilket gjorde Miro lite extra på sin vakt. Ridpasset gick helt okej i alla fall, men jag känner att jag inte har "den där" ridmotivationen just nu. Blåsten tror jag bidrar en del, hatar att rida i den.


Det här var inte igår!

Födelsedagskalasande

Publicerat av Jennie Börs den 31 Mars 2012 kl. 20:06 i Vardag
Idag har vi haft besök större delen av dagen, men nu har i stort sätt alla varit här och firat mig i alla fall. Har fått lite presenter, som vanligt består det mesta av pengar. Men pengar är ganska bra för då kan jag köpa det som jag verkligen vill ha istället för att jag får saker som jag hade klarat mig utan.

Det här fick jag i alla fall utöver pengar:


Mias RS allroundschabrak. Mamma och pappa hämtade ut det i smyg och gav det till mig i present!

Är i alla fall väldigt nöjd med det, riktigt läckert om jag får säga det själv. Den som var först med att gissa vad det var för något att hämta ut var i alla fall Sandra.

Lotter. Tyvärr vann jag bara 10:-, men ska byta in lotten och hoppas att den ger mig lite mer tur.

Presentkort på Aubiose. De kommer utan tvekan att komma till användning, antagligen kommer de gå till en del av ett par ridbyxor.

Receptböcker. En med massor av pastarätter och en med chokladrecept, jag är ett stort fan av båda sakerna.

Choklad. Ska bli spännande att prova de i asken, massor av olika smaker.

En stor del av pengarna gick till hjälmen som jag köpte igår, restrerande pengar ska antagligen sparas. Vi får se helt enkelt! Fick även 250:- att beställa bilder för, blir nog förstoringar på mina älsklingar.

Miro - 30 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 30 Mars 2012 kl. 22:06 i Ridpass - Miro
Blev kvällsridning idag, ganska härligt att kunna rida vid sju-tiden och fortfarande med solen framme. Testkörde dressyrsadeln, helt underbar är den! Från och med nu kommer jag rida oftare i dressyrsadel, då jag klarar av att spänna den själv från ryggen (Dominusen hade extrem långa stroppar och de behövdes vikas in, annars gick Miro i spansk skritt, det var ganska svårt att göra det från hästryggen).

Ridpasset gick helt okej, Miro var inte alls grinig idag. Inte en enda spark och inget grymtande, dock var han lite småseg istället. Han var lite småspänd också, men det får jag leva med ibland. Förövrigt kändes det ganska bra, red lite rakriktning och volter bara för att känna och rida in mig lite i sadeln.


Ska tvinga någon att fota mig och Prins någon dag!

Shopping @ Aubiose

Publicerat av Jennie Börs den 30 Mars 2012 kl. 22:00 i Shopping
Idag hämtade Klara mig efter skolans slut, en tur till Aubiose stod på dagens schema! Vi var på Aubiose en bra stund och klämde och kände på allt och inget. Med mig hem fick jag i alla fall en flughuva till Jumanji, det är bra att vara förberedd inför sommaren och flugorna.

En JW-hjälm fick också följa med hem, hade ju planerat att köpa en efter jag fyllt år och ja: har du provat en JW måste den följa med hem. Har dessutom fått ihop tillräckligt med födelsedagspengar hittills för att det skulle gå plus minus noll. Det blir min nya lilla älskling som ska vårdas som ett barn!





Försenad buss

Publicerat av Jennie Börs den 29 Mars 2012 kl. 21:30 i Vardag
Dagen startade väldigt bra, bussen till Stockholm dök inte upp och kom iväg från Borlänge 1h och 45min senare än planerat! Vi kom i alla fall fram till Moderna Museet som inte var världens roligaste ställe, men såg i alla fall min tavla som jag skickat dit.

I och med att vi blev sena iväg blev vi även sena hem, vid kvart i 7 tror jag att vi var tillbaka i Säter (hoppade av efter vägen). Hann till stallet en snabbsväng för att bortsa av Miro och sedan hem igen. Har fått lite presenter, men mer om det i helgen. :)



17 år

Publicerat av Jennie Börs den 29 Mars 2012 kl. 02:17 i Vardag
Vid just precis det här klockslaget var det 17 år sedan jag kom till världen! Tänk vad tiden går fort, det är helt otriligt vad den rinner iväg.

Får se vad dagen bjuder på, största delen av dagen kommer spenderas med klassen på en Stockholmsresa till Moderna Museet. Det kommer några hit och firar mig på kvällen, men större delen kommer antagligen till helgen.


Alla familjens födelsedagsbarn för dagen, jag (17 år), Trulsa och Bamse (13 år).

Vad vi "älskar" med våren

Publicerat av Jennie Börs den 28 Mars 2012 kl. 22:13 i Vardag


Leriga hagar är verkligen det roligaste som finns, eller inte. Här ovan ser ni en del av Miro och Jumanjis hage, riktigt mysig och trevlig. Som tur är den torrare länge in i hagen, men det är inte speciellt roligt att behöva klaffsa igenom all gegga. Ponnyerna är inte heller speciellt imponerade av all lera, jag och Johanna tycker det är extrem tråkigt med genomblöta och geggiga ben.

Ponnyernas hage är som en "uppsamlingshage", allt vatten rinner ner till den. Alla andra hagar är relativt torra i alla fall. Idag flyttade vi i alla fall in vattebaljan från geggan till en torrare fläck, det var klurigt att få dit skottkärran med vatten: men skam den som ger sig!

Hur ser era hagar ut?

Miro - 28 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 28 Mars 2012 kl. 22:02 i Ridpass - Miro
Miro var lite surig idag, tur för honom att han är minst lika söt i alla fall. Han kändes i alla fall ganska mjuk och sådär, dock kändes det som att han gärna blev lite rak i kroppen på böjt spår. Red lite varierande övningar, så som skänkelvikning, volter och lite tagen bakdel. I galoppfattningarna blev det någon kick och något litet grisläte, gör om gör rätt och då flöt fattningarna på bättre. Han gjorde även en ordentlig spark med ena bakbenet i traven, tror han blev lite arg när jag bad honom ta i.

Utöver tjurigheterna kändes det bra. Trivs än så länge i nya hoppsadeln, enkelt att rida i och sådär. Dock glider den fram lite(?), ska ta och kolla närmre på det någon dag framöver.


En oerhört charmig bild från i helgen ..

Dagens citat

Publicerat av Jennie Börs den 28 Mars 2012 kl. 09:03 i Allt & inget
"Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket"



Ungdomsledare

Publicerat av Jennie Börs den 27 Mars 2012 kl. 21:58 i Utrustning
Titta vad jag fick idag! Den är så ny, ren och fin att jag knappt vågar använda den i stallet, hehe.


Jumanji - 27 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 27 Mars 2012 kl. 21:50 i Ridpass - Jumanji
Red Jumanji på dagens lektion, äntligen lyckades vi passa in ett dressyrpass som inte krockade med varken Pernillaträning eller Erikträning! Övergångar och tempoväxlingar stod på schema, en bra övning för Jumanji. Red med kilarna under sadeln och jag tycker de ger ett bra resultat, han var mycket mer lösgjord och fin från början. Steget och framåtbjudningen kom dessutom mycket mer av sig själv.

Började med att värma i trav och galopp på fyrkanten, i galoppen var jag lite lättare i sitsen och lät honom bara rulla på. Han kändes verkligen mjuk och fin, lyssnade riktigt bra. Resten av lektionen red vi olika övningar där tempoväxlingar ingick, i både skritt, trav och galopp. I traven kändes han väldigt fin, lyssnade bra både fram och tillbaka. I galoppen blev han väldigt stark i högerhanden (speciellt i vänstervarvet). I högergaloppen fick vi rida på en volt där vi skulle galoppera 3/4 av volten och sedan trav, där fick jag verkligen till känslan bättre.

Avslutningsvis travade vi av, i olika typer av tempon. Han kändes väldigt fin och jag tror att Jumanji var minst lika nöjd som jag!



Sadelutprovning

Publicerat av Jennie Börs den 27 Mars 2012 kl. 21:42 i Vardag
Familjen hämtade upp mig med hästarna i transporten igår, det blev helt enkelt raka vägen till Leksand för min del. Under transportresan upp lyckades Miro på något sätt få av sig sin grimma, antagligen med hjälp av Jumanji. Vi märkte att det gungade lite mer än vanligt, dock antog vi att det var Jumanji då han kan stå och sparka i transporten. Ingen kom till skada i alla fall, Miro är lite pälsflådd vid öronen men annars är det ingenting som är annorlunda med honom.

Väl på plats började vi med att prova sadlar på Jumanji. Johanna provade tre stycken, tyvärr var det ingeting som passade både ponny och ryttare. Färgerna på sadlarna var inte de mest optimala heller, riktigt ljusbrun eller rödbrun. Vi vet i alla fall varför Jumanji varit så fruktansvärt spänd och trippig, koppjärnet har legat och tryckt och på så vis hindrat hans rörelse. Vi fick en chock när han travade med runda, fina steg med bakbenen med sig redan från början! Stackars liten säger jag bara, ett under att han inte har protesterat mer!

Jumanjis sadelproblem är tills vidare löst med filtkilar som läggs under hans gamla sadel, för att lyfta upp sadeln och undvika trycket. Han har ett hålrum där kilarna läggs och förhoppningsvis ska han kunna muskla till sig med hjälp av dem, sedan får vi se vart det leder.

Sedan var det dags för lille Miro, vi började med att prova dressyrsadlar. Det fanns en sadel som passade honom, naturligtvis en som var dubbelt så dyr mot vad vi tänkt oss. Vi provred den i alla fall och jag säger bara ett ord: underbart. Att kunna rida utan att vara låst på grund av sadel, jag hamnade dessutom väldigt bra i sadeln. Den låg still på hans rygg och jag slapp trampa den rätt hela tiden.

Provade även en hoppsadel efter det, även den var skön och låg mer still jämfört med den gamla. När det kommer till hoppsadlar är jag inte speciellt kräsen, bara man sitter korrekt och får stöd för skänkeln i nedsittning och lättridning är jag nöjd. Det fick man i sadeln och den var dessutom väldigt mjuk!
Miro var helt hyper att rida igår, tuffade på som ett tåg och flöt ut åt både höger och vänster. Han tyckte nog att det var roligt att få komma bort lite! Det slutade i alla fall med att vi böt in hans gamla sadlar och betalade en mellanskillnad för de båda vi provade. Numera har han en Tattini hoppsadel och en Jaguar dressyrsadel. Ska bli spännande att rida honom nu framöver!

Ett konstaterande som kan göras är i alla fall: det är svårt att hitta sadlar! Miro och Jumanji har dessutom så kort sadelläge vilket gör det extra svårt då både jag och Johanna behöver 17" i sätet. Båda ponnyerna har dessutom sina egna små egenheter i kroppsbyggnad som gör det ännu svårare att hitta någonting.

Vi var inte vid stallet förens kvart över tio igår, så det blev raka vägen hem när hästarna stod i boxarna och transporten var urplockad. Har inga bilder på sadlarna, men det kanske kommer senare i veckan!


Uppdatering av sadelföråd

Publicerat av Jennie Börs den 25 Mars 2012 kl. 19:02 i Utrustning
Imorgon ska vi lasta hästarna och åka till Leksand för att prova ut lite nya sadlar till båda ponnyerna. Jumanjis sadel ligger inte så bra, i bakvikt + att den är för trång fram. Vi har även kommit fram till att sadeln kan vara en av anledningarna till att han är så fruktansvärt spänd och har svårt att spänna av ordentligt.

Miros hoppsadel passar honom perfekt, tyvärr är både jag och Johanna för långa för den. Får se om vi hittar en som passar den här gången, förra året när vi tog tag i att leta sadel till honom slutade det med att vi blev blåsta (via hästnet) och sedan rann sadelletandet ut i sanden. Dressyrsadel till Miro ska vi också titta på, den han har passar honom men jag vill gärna ha en med smalare säte (den vi har nu har onödigt brett).

Hur det går återstår bara att se, vi åker imorgon direkt efter skolan!



Bildminne

Publicerat av Jennie Börs den 25 Mars 2012 kl. 16:01 i Allt & inget
Idag är dett ett år sedan jag satt upp på hästryggen igen efter min armbågsskada som jag fick i början av februari samma år. Givetvis var Evita den första ponnyn som jag satte mig upp på, lite mer lugn och obrydd jämfört med Miro. Minns tydligt vilken skillnad det var på henne, hon hade verkligen utvecklats enormt under de knappa två månader som jag varit ifrån hästryggen. Tydligt tecken på att man blir väldigt hemmablind. Att dessutom tänka att hon utvecklades ytterligare efter det här passet, det är en underbar tanke.

Jag tänker på Evita varje dag, vissa dagar saknar jag henne så att det gör ont. Tänker på allt som vi missade att göra under vår tid, saker som jag så gärna skulle viljat gjort en gång till innan hon flyttade hem igen. Min finaste prinsessa. ♥




Sommartid

Publicerat av Jennie Börs den 25 Mars 2012 kl. 14:50 i Vardag
Nu är det sommartid, som de flesta antagligen redan visste. Såklart har vi stalljour idag, vi lyckas alltid pricka in det på omställningsdagarna. Alla klockor i stallet är i alla fall omställda till rätt tid, innan har vissa gått fem minuter för före och andra fem minuter efter.

Stallet var i alla fall snabbt gjort, Karin och Jenny hade stalltjänst med oss vilket gjorde att det blev lite roligare att ha jour. Det är alltid roligare att stå och mocka eller väga hö när det finns några att prata med! Vid lunchen tog jag och mamma ut Miro för att kunna fota till ett skolarbete, bilderna blev inte så bra men nu har jag i alla fall bilder på det jag ska ...

Nu ska jag fixa bilder på ett träns som ska säljas, sedan ska jag vänta på insläppet!



Ludvika Ridklubb: 24 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 24 Mars 2012 kl. 20:50 i Tävling
Idag var jag och Miro äntligen iväg på vår årsdebut! Var riktigt underbart att under gårdagen få bada hästen, putsa utrustning, knoppa och dona i stallet. Att ställa klockan på halv sex för att hästen ska hinna äta och allt sånt där. En underbart fin dag har det varit också, riktigt härligt!

Hade inte några jättehöga krav på hur ritterna skulle vara, jag acceptera att Miro är Miro. Målet var att komma runt klasserna med en bra känsla och en någorlunda avspänd ponny.

LC:2
Framridning: Framridningen var helt okej. Inte dålig och inte superbra. Galoppen kändes absolut bäst, i traven kunde jag inte riktigt inverka som jag ville. Lite småsurig i fattningarna var han dock, hoppas det ger sig när han fällt klart! Han kändes ganska avspänd i alla fall, sedan var det lite pyssel med att få loss honom ordentligt i sidorna.

På banan: När vi kom in i collectingring spände han till ganska rejält, så red igenom honom så gott jag kunde. Inne på banan försvann det som jag fått igenom i collectingring, väldigt spänd nere vid dommaren och sådär. Programmet gick bra, för att vara en första start. Han blev "vinglig" och dubbelspårig eftersom han spände till och det var svårt att få honom ordentligt ställd och böjd i kroppen. Efter skritten fick han för sig att vi inte skulle ut i hörnet och därav blev fattningen som den blev men sedan flöt galoppen på bra förutom att det blev ett litet avbrott innan F i vänstergaloppen.

Fick mellan 4:or och 7:or i programmet, 4:orna fick vi i galoppmissarna. Slutresultatet landade på 56,4%. "Mycket fin ponny med framtiden för sig" stod den bland annat i slutkommentaren. Vi får hoppas att vi är i framtiden snart, vi är faktiskt så mycket bättre än vad vi visar på banan. :)



LB:1
Framridning: Nu jobbade jag mycket mer på framridning, försökte verkligen få fram "den där" traven och få honom ännu mer rund i sidorna. Framridningen kändes väldigt mycket bättre om man säger så!

På banan: Kändes som att jag fick igenom honom ännu lite mer inne i collectingring, sen spände han till när vi kom in på banan. Det första han gjorde var att kasta sig 2-3 gånger innan vi ens kommit till hälften av kortsidan och den spändheten som kom då blev att stanna kvar lite. När jag började programmet red jag ihop honom ganska mycket, vilket gjorde att han tappade lite energi. Travprogrammet gick bra, dock lite dålig energi som sagt och lösgjordhet. I galoppen blev det lite kaos, glömde helt bort min plan för fattningarna för det första. Han blev spänd och la in ett litet avbrott efter volten i vänstergaloppen, vi kom inte ut på kortsidan heller. I högergaloppen blev han sur + att det blev korsgalopp som jag rättade på tok för sent.

Galoppen ställde till det ganska mycket kan jag säga och jag blundar för procenten för den här klassen, 49.65%.


Slutligen: Min sits var antagligen inte den bästa idag kan jag säga! Kom inte ner ordentligt i sadeln och blev spänd i mitt undermedvetna, dessutom satt jag inte mitt i sadeln. Blir lite arg på mig själv eftersom jag verkligen suttit bra i sadeln det senaste halvåret.

Blev ett väldigt långt inlägg det här, trots att jag försökt kortat ner det. Johanna och Jumanji var med i LC:2, läs mer om det på hennes blogg! Jumanju och Miro har stått och skrikit på varandra, blivit överlyckliga när de sett varandra efter en stund ifrån varandra. När jag travade av efter LBn fick Miro syn på en häst som var snarlik Jumanji, blev överlycklig och bara skrek! Jumanji har även lärt Miro hur man dricker vatten på tävling, mycket söt syn måste jag säga.

Miro - 23 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 23 Mars 2012 kl. 21:09 i Ridpass - Miro
Idag var Miro mycket mer avspänd jämfört med gårdagens ridpass, väldigt skönt om jag får säga det själv. Det blev mest lösgörande arbete idag, rakriktning, volter och serpentiner. Han var positiv och framåt, surade lite i de första galoppfattningarna dock. Annars kändes det väldigt bra, han kändes verkligen loss i kroppen! Bakbenen hade möjligen kunnat varit lite mer aktiva, men jag red ju inte för att få fram det heller.

Nästa pannbandsinköp?

Publicerat av Jennie Börs den 23 Mars 2012 kl. 14:25 i Utrustning
Nu på slutet har jag på något sätt börjat tröttna på de klassiska swarovskipannbanden med fyra rader, de är så vardagliga på något sätt. Dessutom är det väldigt tråkigt att kristallerna trillar av väldigt lätt, mitt sivriga som jag och Johanna fick förra julen har till exempel tappat tre stenar + en hel stenhållare. Utöver det har jag faktiskt även limmat dit en kristall som trillade av.

Stora swarovskikristaller har verkligen växt i mina ögon under det senaste halvåret, så snyggt är det bara. Mitt nästa pannbandsinköp komme antagligen bli något av dessa:

Helst vill jag ha det med bara silvriga stenar, eventuellt med varannan svart och varannan silver. Jag tycker det är riktigt snyggt när kristallerna blir inramade av lädret, det blir en väldigt fin kontrast på något vis. Tror dessutom att både Miro och Jumanji skulle bli riktigt snygga i det!

Årets vårvovve 2012?

Publicerat av Jennie Börs den 22 Mars 2012 kl. 20:53 i Fotografering
Här kommer några av de bilder som jag fotade på Ammi idag! Det finns nackdelar med att fota porträttbilder med teleobjektiv, det är ofta något som gärna blir ur fokus (i detta fall nosen). Finns dock andra fördelar med det som inte de andra objektiven har. Borde kanske ta och införskaffa mig ett någorlunda bra objektiv som inte har telezoom?




Miro - 22 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 22 Mars 2012 kl. 19:56 i Ridpass - Miro
Lite härlig ridning på min favoritponny idag, härligt när man inte ridit honom sedan i måndags! Dagens fokus låg på att få honom riktigt lösgjord och verkligen bli rund i bålen och få med höger bak. Red lite serpentiner och bakdelsvändningar, varvat med volter.

Han var lite småspänd passet igenom, kunde inte riktigt fokusera på ridningen. Jag antar att det hade med blåsten att göra eftersom han aldrig gillat den, så med tanke på det var det faktiskt ett ganska bra ridpass. Personligen har jag kommit in i en svacka där jag inte kan rida ordentligt i hoppsadeln, det är speciellt i traven som det sätter käppar i hjulet för mig.

Sista serpentinbågarna kändes han i alla fall rund och fin i formen samt sidorna, kom verkligen med bra utan att trycka och hålla på. Även avtravningen kändes bra, då började han verkligen kunna slappna av ordentligt!



Stallet - CHECK

Publicerat av Jennie Börs den 22 Mars 2012 kl. 18:20 i Vardag
Stallet är nu avbockat för idag, skönt att komma hem i någorlunda tid utan att ha en massa måsten när man väl är hemma. I stallet har jag mockat, fixat vatten, ridit och fotat. Fotade en kompis hund då hon ville ha bilder för att delta i en tävling. Vi gick bort till Näs och fotade, riktigt länge sedan jag var där ute nu. Det mesta var sig likt bortsätt från att de fällt en massa träd, så det såg lite tomt ut.

Nu ska jag alldeles strax hoppa in i duschen och efter det står det bildredigering på schemat. Fler inlägg kommer säkerligen dyka upp under kvällen.


Ammi (hunden jag fotade) i julas!

Efterlängtat meddelande

Publicerat av Jennie Börs den 22 Mars 2012 kl. 14:00 i Allt & inget
Idag fick jag ett mycket efterlängtat från Aubiose! Betsällde hem en sak i mellandagarna därifrån, men företaget har legat efter i tillverkningen/leveransen så därför har det dröjt. Idag kom i alla fall min prudukt till butiken så nu måste jag ta mig en tur till Aubiose inom en snart framtid och hämta ut det.

Är det någon som kan gissa vad jag har beställt? Den som gissar rätt/är närmast får en länk! Vet inte om jag berättade det i samband med beställningen, en ledtråd är i alla fall att det som jag ska hämta ut är rosa.

Härliga vår

Publicerat av Jennie Börs den 21 Mars 2012 kl. 20:47 i Vardag
Idag var det verkligen ett härligt vårväder när jag slutade skolan, helt underbart enligt mig. Känslan av att kunna ta på sig endast en väst när man går upp till stallet där man möts av dörrarna på vid gavel. Luften blir så härlig i stallet när alla dörrar stått öppna och öppna dörrar är verkligen sommar på något sätt.

Miro fick vilodag idag för att hans veckoschema ska gå ihop den här veckan, men istället för ridning tog vi en borstning som var väldigt välbehövlig. Jag har ju nämnt tidigare att lerinpackning är hans nya variant och mycket riktigt körde han på den även idag. Tog även lite ryktsten på honom eftersom han fäller vinterpäls som bara den! Han har även fått hovarna verkade och nya skor idag, inga rosa skor tyvärr. Annars ägnade jag min tid i stallet åt att mocka och fixa vatten, hjälpte även Johanna att rida LC:2.


Snön är numer bara ett minne blått!

Miro - 20 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 20 Mars 2012 kl. 20:59 i Ridpass - Miro
Miro fick sig ett skrittpass för hand i paddocken idag, blev ungefär 20 minuter långt. Efter det tog vi lite stretching av bakben. Jag tror att Miro tycker att det är lite mysigt att gå, han ser alltid så nöjd och glad ut, tuggar gör han också. Han fick sig även en borstning, lerinpackning är ett måste enligt honom (och Jumanji).



Goliat - 20 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 20 Mars 2012 kl. 20:54 i Ridpass - Andra hästar
Idag blev det Goliat på dagens dressyrlektion, inte ridit honom sen i slutet av sommaren. Goliat är inte direkt min favoritponny, han har heller aldrig varit det, men roligt att få rida någonting annorlunda i alla fall. Ibörjan var han lite småjobbig, i vänstervarv ville han mest gå och titta utåt och i högervarv la han huvudet på sné innåt. Att ha fram och bakdel på samma spår fick vi också jobba en del på.

I galoppen är han väldigt mycket enklare att jobba jämfört med traven så efter galoppen blev det lite bättre, så han kändes fin där. Red lite övegångar och på volterna, samt öka och minsa volten i trav innan vi gick på nästa övning. Vi fick rida "lilla fyrkanten" (dock en avlång sådan) med en vändning på bakdelen i varje hörn. Började i högervarvet och efter en massa vändningar började han äntligen att lossa, innan vi böt varv red lite trav på fyrkantsspåret med några galoppfattningar på ena långsida. Då hade han verkligen lossat i kroppen, men jag var tvungen att verkligen tänka på att hålla honom rak för att allting skulle hålla samman. Avslutade sedan med vändningar på "lilla fyrkanten" i vänstervarv, då var han ännu mer lösgjord så fick samla ihop honom ganska rejält. Avslutade sedan med att trava av och då kändes han verkligen fin!

Jag är nöjd med passet, speciellt efter ca halva passet då det var då som han verkligen började släppa efter helt och komma på plats. När han kommer dit är han faktiskt ganska så rolig att rida!


Karin och Goliat

Miro - 19 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 20 Mars 2012 kl. 08:05 i Ridpass - Miro
Tränade för Pernilla i Hedenslund idag. I framridningen kändes han faktiskt ganska framåt, behövde inte påminna honom för varje steg vilket var väldigt skönt. När själva träningen började fick jag först bara trava runt fyrkanten och sedan till och från samla ihop honom, mycket jobbigt tyckte Miro. Red sedan på volten och där red vi igenom sidorna ordentligt, med hjälp av sittbenen. Vänset varv gick helt okej men i höger blev det väldigt jobbigt tyckte han. Gjorde även samma sak i galopp på volten.

Sedan fick jag rida lite på fyrkanten igen och rida lite serpentinbågar, även någon diagonal med lite ökning. Dagens träning gav mig verkligen en till "aha"-upplevelse! Jag kom verkligen åt honom på ett helt annat sätt mot vad jag gjort förut, då jag som ryttare var helt stabil och på rätt plats för att kunna inverka rätt. På slutet när jag travade av försökte han knappt dra sig ur formen (pga trötthet) som han brukar göra när jag travar av, vilket hade med att göra att jag hade honom så tydligt i ramen.

Riktigt nöjd med honom, verkligen! 


Sötponnyn taggar inför träning!

Ponnyprinsar ♥

Publicerat av Jennie Börs den 18 Mars 2012 kl. 20:55 i Fotografering
Här kommer ytterligare någa bilder från den 3 mars. Bilderna får tala!







Vårstädning

Publicerat av Jennie Börs den 18 Mars 2012 kl. 14:32 i Vardag
Idag har jag haft lite vårstädning i våra garderober i stallet, vilket var väldigt välbehövligt. På slutet har vi nämligen bara slängt in allting där det fanns en ledig plats då det varit så rörigt i garedoberna och jag vill inte precis påstå att det gjort det finare där inne. Nu ligger i alla fall var sak på sin plats, alla täcken är fint vikta och så vidare. Det tog sin lilla stund att få var sak på sin plats, men det är det värt. Alla vintertäcken har fått flyttat hem till garaget, tycker inte de behövs något mer den här vintern i alla fall.

När städningen var färdig mockade jag och fixade vatten åt Jumanji, skönt att ha det gjort innan hästarna kommer in. Ska byta vatten åt ponnyerna i hagen ikväll, mycket lättare att göra det utan två nyfikna ponnyer. Var i alla fall ner och hälsade på dem i hagen och tog några bilder, såhär glada var de innan jag gick hem:




Kavaj från Spooks

Publicerat av Jennie Börs den 17 Mars 2012 kl. 19:22 i Utrustning
Om det inte vore för att jag hade min Pikeurkavaj skulle jag gärna vilja ha en Spooks. De är riktigt snygga om jag får säga själv, de ser ut att vara väldigt figursydda och de vita detaljerna är verkligen pricken över i:et.

Skulle jag äga en Spookskavaj skulle jag gärna vilja ha en med swarovskistenar på kragen eller varför inte en med en extra rosa kant vid kragen? Det tråkiga med det andra alternativet är dock att jag skulle bli väldigt låst till rosa, vilket kan bli lite tråkigt i vissa situationer.

Jag vill i vilket fall hissa Spooks kavajer. Den dagen det blir dags för mig att byta kavaj kommer dessa verkligen finnas i min tanke.



Miro - 17 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 17 Mars 2012 kl. 19:10 i Ridpass - Miro
Red i dressyrsadeln idag, känner att det börjar bli dags att rida in sig lite mer i den inför tävlingssäsongen. Efter en lååång framskrittning började jag trava honom och han kändes väldigt mjuk och fin. Galopperade sedan fram och han kändes fin även där.

Red sedan lite travarbete och rätt som det är rider jag förbi en sko i paddocken, en liten ponnysko och misstänker på en gång att det vara Miros. Mycket riktigt, en av hans framskor var det. Lite lustigt då jag inte märkt att den setat löst eller så. Red på lite till efter det, lite galopp och lite trav men hade inte riktigt motivationen till att göra något vettigt idag så ridpasset blev väldigt oplanerat. Han kändes i alla fall fin ridpasset igenom och i avtravningen hittade han en väldigt bra bjudning måste jag säga!

Shopping @ Aubiose

Publicerat av Jennie Börs den 17 Mars 2012 kl. 19:01 i Shopping
Idag blev det en shoppingtur till Borlänge och givetvis blev det en sväng in på Aubiose. Jag och Johanna köpte nya ludd till transportgrimmorna, rosa till Miro och turkost till Jumanji, ingen förvåning kanske. Mitt andra köp blev ett par nya sporremmar från Treadstone, lite dyrare men lädret är helt underbart.

Var till Kupolen efter det och tro det eller ej: jag gjorde mig av med mer pengar där än på Aubiose!


Jumanji hade ett nosludd sedan tidigare i turkost, så han fick bara ett nackludd.

Helgen välkomnas precis som vanligt ...

Publicerat av Jennie Börs den 16 Mars 2012 kl. 22:33 i Vardag
... med en helkväll i stallet! Hade insläpp idag och alla hästar skötte sig verkligen bra idag, sånna insläpp gillar jag. Tog sedan vårens premiärturen på ridbanan, var dock tvungen att borsta en mycket lerinpackad ponny först. Efter ridningen fixade jag mockningen för att sedan ta en liten paus med pratstund.

Efter alla lektioner hjälpte jag Johanna när hon red Jumanji. Hon gör snart sin dressyrdebut med Jumanji och det är för dem båda ett helt nytt program, nämligen LC:2. Fokusen låg endas på att rida vägarna så de fick träna på travprogrammet med korta snett igenom samt volterna och även galopprogrammet.

Själv sitter jag och taggar som tusan inför debuten, jag räknar seriöst dagar tills det är dags att börja med alla förberedelser. Jag känner mig lite som ett barn på julafton och jag är ärlig när jag sägar att jag längtar mer till årsdebuten än min födelsedag.



Miro - 16 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 16 Mars 2012 kl. 22:16 i Ridpass - Miro
Vårpremiär i paddocken, underbart är ordet! Tror både jag och Miro tyckte att det var riktigt skönt att ha en såpass stor yta att röra oss på och att rida till fågelkvitter i kvällssolen, det kan inte bli mycket bättre. Vi red fram lite lugnt och galopperade väldigt tidigt i passet, riktigt härligt att kunna dra på ordentligt. Red sedan lite travarbete i form av sperpentiner innan vi tog lite galopparbete igen.

Idag jobbade vi med förvänd galopp, som gick riktigt bra! Han får lite bråttom i fattningarna och därför blir det fel galopp ibland men när han väl fattat den förvända så går allt väldigt smidigt. Det går att reglera galoppen både framåt och bakåt och känslan av hur han arbetar under mig är helt enorm. Den förvända galoppen gjorde att han kom igenom väldigt bra, tyvärr kunde jag inte riktigt rida ihop det i traven då jag saknade dressyrsadeln. Gjorde så gott jag kunde och det gick helt okej i alla fall.

Väldigt nöjd med honom, vi var nog lite nöjda båda två!


Pilotbild och sötponny efter ridpasset.

Matrix - 15 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 16 Mars 2012 kl. 08:29 i Ridpass - Andra hästar
Red ju som sagt Matrix på mammas lektion och det var riktigt roligt! Att rida storhäst är alltid roligt (även om inget slår ponnyer, hihi) och Matrix har jag bara ridit en gång innan, i somras när han knappt rörde sig framåt. Redan från början jobbade jag med att han skulle gå framåt i skritten för att få honom uppmärksam och när vi började trava fann det en bra bjudning redan från början i honom. Han har ett så sjukt härligt steg, det känns verkligen som man flyger fram.

I framridningen fick vi jobba med att öka och minska traven och det fick vi även senare göra i skritten. Det gick ganska bra, även om han tyckte det var lite jobbigt att ta i med bakbenen. Vi gjorde även några framdelsvändningar, det gick bra trots att jag knappt minns hur man gör sånna. Gruppen har just börjat med skänkelvikningar så det var det som stod på schemat. Övningen bestod av att rida upp på medellinjen, rakrikta fram till man kom melln två block och sedan flytta ut mot väggen. På kortsidan komma fram i trav och jobba i trav genom hela långsidan. Skänkelvikningarna gick bra för båda skänklarna, även om det var lite att hålla rätt på för att han skulle trampa igenom helt överallt. I traven jobbade jag nedsuttet för att verkligen få honom i ramen och bitvis hittade jag en bra känsla.

Avlsutningsvis travade vi av på volterna, stor skillnad mellan varven. I vänstervarv trampade han på bra medan han i högervarv böev väldigt rak i innebak. Jobbade igenom det och till och från fick jag respons, men det tog emot endel för honom kan jag säga.

Jag är nöjd med passet, roligt att få rida något som är lite annorlunda. Kändes som jag hittade en bra ram och bitvis kändes det väldigt bra när jag hittade honom. Det är en del att hålla reda på och lite mer häst än vad jag är van vid. Pernilla sa i alla fall att det var bra att jag kunde bibehålla min mjuka och fina ridning trots att jag satt upp på en större häst än vanligt.

Har inga bilder på skoldatorn ..

Snart helg

Publicerat av Jennie Börs den 15 Mars 2012 kl. 18:29 i Vardag
Snart är det dags för ännu en helg, riktigt skönt om jag får säga det själv. Har haft lite speciella dagar i skolan så har varit hemma 1,5h tidigare än vanligt de senaste dagarna, mycket skönt. Idag gick jag till stallet vid kvart i fyra tiden och mockade samt fixade spån åt Jumanji, när det var färdigt var det dags för insläpp. Hästarna hade lite vårkänslor och busade runt i hagarna men de skötte sig bra när vi tog in dem i alla fall.

När allt med insläppet var färdigt bortsade jag av en mycket lerig Miro, tydligt vårtecken. Miro njuter till fullo av att gå ute utan täcke och hade idag försett sig med en ordentlig lerinpackning, årets första faktiskt. Just nu sitter jag hemma och skriver lite på ett skolarbete men ska tillbaka till stallet lite senare ikväll. Det står nämligen lektion på kvällsschemat, ska rida i mammas grupp istället för en av hennes gruppkompisar. Matrix är hästen jag ska rida och det ska bli spännande då jag bara ridit honom en gång tidigare! 


Matrix några dagar efter han anlänt till Säter.

Kommentera med vett

Publicerat av Jennie Börs den 14 Mars 2012 kl. 21:17 i Tankar & åsikter
Jag älskar verkligen att få respons för det som jag gör här på bloggen, det finns ingenting bättre än att logga in och se att man fått en eller fler nya kommentarer. Respons från er läsare är alltid roligt, det ger mig en kick i själva bloggandet.

Igår när jag loggade in möttes jag av över 10 nya kommentarer, vilket verkligen gjorde mig jätteglad! Tyvärr försvann glädjen lika fort när jag insåg att större delen var kommentarer om bloglovin'-byten, länkar till tävlingar och så vidare. På slutet har fler och fler kommentarer varit i just den stilen, därför beslutade jag mig för att skriva ihop en liten "att-tänka-på" text som numer finns publicerad på kommentarsidan:
Jag försöker verkligen lägga tid på att besvara de kommentarer som jag får in på bloggen om det finns en blogg kopplad till kommentaren. Anledningen är enkel, jag blir glad av den respons som jag får och därför besvarar jag kommentaren för att visa att jag tagit till mig den. Det spelar ingen roll vilken typ av respons det är, jag klickar alltid in på den kopplade bloggen och svarar!

I fortsättningen kommer alla kommentarer som innehåller någon typ av reklam att raderas. Jag väljer själv vilka bloggtävlingar jag vill delta i eller bloggar jag vill läsa. Det spelar ingen roll att det står "fin blogg" eller liknande i kommentaren, min blogg är ingen reklamplats. Jag följer ingen blogg via bloglovin' då det inte passar mig, därför är jag tyvärr inte intresserad av att följa någon. Bloglovin'-byten förstår jag mig dessutom inte på, det blir på något sätt som man byter till sig följare.

Hoppas att ni tycker informationen är vettig och fortsätt med att ge mig respons. :)

Miro - 14 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 14 Mars 2012 kl. 20:20 i Ridpass - Miro
Jag och Johanna var ut på en liten tur även idag, men idag red jag Miro och hon Jumanji. Det blev samma vända som i måndags, dock tog vi två hela travvändor bort till Norddalsbacken. Miro kändes fin, avslappnad och var rund och låg i formen. Till och från red jag lite tagen bakdel-tänk för att verkligen känna att han fick med båda sidorna och jobbade ordentligt, vilket han gjorde.

Vi tänkte gå en liten bit ner för reningsverksbacken innan vi gick hemåt igen, ponnyerna misstyckte dock. För att slippa bråka allt för mycket hoppade jag av Miro och ledde honom först istället. Som vanligt släppte alla hans spänningar och han gick som en liten hund. Gick ner för den brantaste biten och sedan upp igen, sedan hoppade jag upp och vi red hemåt.

Glädjen som uppstår

Publicerat av Jennie Börs den 13 Mars 2012 kl. 21:32 i Allt & inget
Idag tog jag hem en av våra nya nummerlappar (inhandlades i höstas) och det visade sig att den var någon millimeter bredare vilket gjorde att de håller måtten!

Miro - 13 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 13 Mars 2012 kl. 21:29 i Ridpass - Miro
Idag var det Göranträning som stod på schemat! För en gångs skull var jag i god tid eftersom jag slutade tidigare i skolan, ganska skönt att slippa stressa faktiskt. Miro fick även idag vara utklädd i huva eftersom det blåste ute, vi hade dock klarat oss utan den eftersom det inte small i ridhusväggarna.

Själva träningen gick bra. Fick börja med att rida lite tagen bakdel och sedan övergick vi till att rida delar ur LC:2 och LB:1 eftersom det är de klasserna som årets första tävling går i. Miro var ganska loj och ignorerande idag, tror att pälsfällningen börjar ta hans krafer lite. Fick rida med ett spö i handen en stund, hör och hämnad så reagerade Miro ingenting på det trots att det var betydligt längre än vad jag ridit med förut!

När vi skulle börja med galopparbetet surade Miro ur, höll på att kicka i fattningarna och när jag bad honom trava normalt lyckades han vinkla alla hjälper som galopp trots att jag inte bad om det. Fattningarna blev bättre och han kändes ganska fin i galoppen, kändes verkligen som jag kunde sätta honom på plats och få honom att jobba igenom det. Fick rida några diagonaler utan att länga galoppen (ganska klurigt!) och det fungerade ganska bra och avslutningsvis fick jag även rida några ökningar.

Efter galoppen gick Miro klockrent i traven! Hans arbetarskalle kom fram och han blir så otroligt avslappnad, fin och lydig. Ökar och minskar traven när jag ber honom och mal helt enkelt bara på. Jag är väldigt nöjd med träningen, att han surar ur är bara till min fördel. Han blir då upprörd och det resulterar att han jobbar ännu bättre när jag fått igenom det. Nere vid läktaren skötte han sig super, han var lite jobbigt i början men det släppte.


Jag behöver nya ridbilder.

Snart så

Publicerat av Jennie Börs den 12 Mars 2012 kl. 20:26 i Vardag
En av de glada överraskningar som jag möttes av igår när jag kom hem från ULKen var att vår paddock snart är helt isfri! På fredagen var det som ett istäcke över hela paddocken, men nu är det lite kvar på ena kortsidan och resten är gegga och vatten.

Det ser ut att bli helt okej väder nu framöver vilket verkligen glädjer mig, snart kommer det gå att rida där igen! Varken jag eller Miro är några ridhusfantaster, speciellt inte hemma i ridhuset. Tror att jag kommer kunna lägga upp hans träningspass mycket bättre när jag har större yta då jag verkligen kommer kunna galoppera igång honom ordentligt samt kommer ha gått om plats för att träna annat. Jag ligger helst en bit innanför spåret för att tydligt känna att båda sidorna är på rätt plats. Paddocken kommer givetvis även vara till Jumanjis fördel.

Det bästa av allt, i paddocken kan man rida flera stycken utan att behöva krocka med varandra ..


Mobilbilder tagna i dag, tyvärr hann det bli mörkt.

Jumanji - 12 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 12 Mars 2012 kl. 20:10 i Ridpass - Jumanji
Jag och Jumanji, Johanna och Miro tog oss en härlig vårtur idag! Plusgrader i luften, fåglar som kvittrar och marken blöt av all is som äntligen börjar försvinna = superhärligt! Vi tog oss genom byn och sedan blev det trav på Norddalsvägen tills vi kom fram till backen, där vände vi och red tillbaka igen. Tog ungefär 2/3 delar av vägen i trav bortåt igen innan vi vände hemåt för sista gången. Skrittade genom byn även hem.

Perfekt dag verkligen och en alldeles lagom ritt, vi slapp rida i mörkret. Ponnyerna var glada båda två, Miro var till och med duktog och travade först en liten bit. Jumanji kändes fin när vi travat en stund, han behöver ju lite startsträcka. När vi kom tillbaka till stallet var himlen härligt blå/röd så jag var para tvungen att ta en bild.



Miro - 11 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 11 Mars 2012 kl. 20:52 i Ridpass - Miro
Red ett pass på min lilla prins när jag kommit hem. Ridningen den här veckan har verkligen blivit lite sisådär, men så kan det bli vissa veckor helt enkelt. Han var lite stel i högerbak idag, vilket han även var när Johanna red igår, därför valde jag att ta igenom det ordentligt på en gång. Red mycket framåt samt flyttade honom för skänkeln för att få honom att verkligen arbeta ordentligt.

Galopperat hade han inte gjort sedan i måndags, det var alltså kalaskul att få galoppera igen tyckte Miro. Ibörjan var han överallt och ingen stans men det blev bättre och bättre. Det gick verkligen att korta ihop och samla honom ganska bra, dock blev de väldigt jobbigt och därför kom han gärna ur formen lite. Tog lite skritt och travpaus emellan och därefter kändes galoppen så mycket bättre.

Jag är nöjd med ridpasset i alla fall. Miro skötte sig väldigt bra och ville verkligen arbeta kändes det som. Har verkligen saknat honom under den korta tiden jag varit borta, han gör mig så glad på något sätt. När jag kom in i stallet ropade jag på honom, sötponnyn lyfter på en gång huvudet från höhögen och tittar på mig med världens snällaste ögon samt sträcker fram mulen mot gallret. ♥


För världen är du bara någon, men för någon är du hela världen.

ULK steg tre

Publicerat av Jennie Börs den 11 Mars 2012 kl. 20:44 i Vardag
Sådär, nu är sista ULK-helgen avklarad och jag är nu en färdigutbildad ungdomsledare! Det känns väldigt skönt att ha det bakom sig, även om det har varit tre otroligt lärorika helger som har gett mig nya erfarenheter. Brand och försäkring, självkänsa och självförtroende samt ledarskap och kommunikation stod sista stegets schema, avslutningsvis fick vi även sitta med på DUS årsmöte. Biten med självkänsla och självförtroende var helt klart mest intressant, en av kursens höjdpunkter om jag får säga det själv.

Utöver allt lärande har vi givetvis ätit i massor och tittat på Melodifestivalen. Vet inte när jag såg finalen senast, var ett x antal år sedan jag lämnade Melodifestivalspektaklet. Har även haft flera trevliga pratstunder med Jenny, en salig blandning mellan allt och inget.



Vilka är ni?

Publicerat av Jennie Börs den 11 Mars 2012 kl. 16:00 i Allt & inget
Jag har ställt frågan förut och nu ställer jag den igen, vilka är ni läsare egentligen?

Skriv gärna en liten berättande text om dig själv och har du blogg, skriv med den! Jag kan då titta in och bilda mig en ännu större uppfattning om vilka ni egentligen är. Ni får gärna berätta varför ni läser bloggen och vad ni tycker att jag som bloggare borde förbättra.



Because I love you

Publicerat av Jennie Börs den 11 Mars 2012 kl. 13:00 i Fotografering
Här kommer några av bilderna från fotograferingen förra helgen. Fler kommer vart efter de blir redigerade.

Min älskade ponnyer. ♥





Stigbygel hiss

Publicerat av Jennie Börs den 11 Mars 2012 kl. 09:30 i Utrustning
Ett par stigbyglar som jag verkligen vill hissa är plaststigbyglarna från Compositi. De är otroligt bekväma att rida med då de är väldigt lätta och de ger dessutom skänkeln ett bra stöd genom sin breda och stötdämpande fotplatta. Vi har ett par sånna här stigbyglar på Jumanjis hoppsadel och jag är väldigt sugen på att införskaffa ett par till Miros, just för att de är väldigt bekväma att rida med.

Jag tycker att det är en stilren och diskret stigbygel, tycker dock att märket på sidan förstör lite av utseendet. Stigbyglarna rekomenerar jag verkligen, de finns bland annat på Hööks för 279 :-.



Vad gör en storbloggare bra?

Publicerat av Jennie Börs den 10 Mars 2012 kl. 21:00 i Tankar & åsikter
Bloggar har på något sätt blivit en del i hästvärlden under de senaste åren, håller ni inte med? Det är en trend, har du häst har du blogg: that's it. Stora som små, gamla som nya alla bloggar om ett och samma ämne, nämligen hästar. Vardagen i stallet, utrustning, tävling och träning, åsikter samt mycket annat är innehållet i dessa bloggar. En av mina funderingar kring alla dessa hästbloggar är: vad är det som gör en bra storblogg?

Första steget till att bli en av storbloggarna är framför allt bra och intressanta inlägg. Inlägg med läsvärt innehåll och som inspirerar samt väcker läsarens intresse, det gör att en läsare fortsätter klicka sig in på bloggen. Det ska även finnas kunskap bakom det som skrivs och bloggaren ska kunna stå för sina åsikter i inläggen. Språket som används ska vara korrekt och enkelt att läsa utan särskrivningar, mycket stavfel, konstig meningsbyggnad och inläggen får absolut inte vara röriga att läsa. Varierande inlägg är en betydlig faktor, att läsa en blogg med endast stallvardag och ridpass blir snart uttråkande. Att slänga in fina bilder väcker också ett intresse hos läsaren, det får dock inte bli allt för mycket bilder.

En fin och unik design är en fördel, det gör det mycket trevligare att klicka in på en blogg. Designen ska vara genomtänkt och inte innehålla för mycket plotter, enligt min mening. Det ska finnas en balans och röd tråd genom designen, den ska inte vara ihop slängd och ogenomtänkt. Jag tror att designen har en större betydelse än många tror, det är trots allt läsarens första intryck av bloggen.

Bloggarens bemötande av läsare är ytterligare en stor faktor, tycker jag. En bloggare som provoserar för mycket och är otrevlig mot sina läsare slutar jag oftast att följa. Kritik ska tas på ett bra sätt av bloggaren, klimatet i intenetvärlden är hårt och är man med i leken, då får man leken tåla. Jag förstår dock att vissa kommentarer verkligen kan såra, men bloggaren bör då hellre låta det gå förbi och visa att denne är mognare än den som kommenterade.

Det är några av de faktorer som jag tycker bör finnas bakom en storbloggares blogg. Vad tycker ni?


HorseSpot, en rikitigt bra sida med de ledande hästbloggarna i Sverige.

Anydale Martien

Publicerat av Jennie Börs den 10 Mars 2012 kl. 10:00 i Allt & inget
Får jag säga det själv är Miros pappa väldigt snygg! Utseendemässigt finns det även likheter mellan honom och Miro, det syns verkligen att det är far och son.

Är det någon av er läsare som känner till, eller rent av har, en avkomma efter Anydale Martien? Ni får gärna säga till i så fall för det skulle vara riktigt intressant att få se lite släktingar till min lille Miro. Säga gärna till om han finns i ett senare led i stamtavalan också.


Anydale Martien e: Ralph u: Anydale Marike ue: Mermaids Jeroen
Hela stamtavlan finner du här!

Sängen lockar

Publicerat av Jennie Börs den 09 Mars 2012 kl. 23:48 i Vardag
Snart är det dags för mig att krypa ner i sängen att sova, det ska bli riktigt skönt. Min stallvistelse blev mycket riktigt längre än jag tänkt mig från början, men jag och Johanna smorde och oljade i alla fall inte tre träns. Bara tre stycken kvar + sadlar, sadelgjordar och allt vad det nu är.

Kvällen har ägnats åt att fixa tidsinställda inlägg för helgen eftersom den kommer spenderas på Fornby. Har även förberett det sista inför ULKen, så som packning, renskrivning av hemuppgifter och så vidare. Jag har förhoppningsvis en spännande och lärorik helg framför mig, på återseende.



Jumanji - 9 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 09 Mars 2012 kl. 20:59 i Ridpass - Jumanji
Vi tog oss en riktig mystur idag, iklädd mjukisbyxor och rejäla stallskor kan man inte beskriva det på ett annat sätt! Tyvärr förstörde blåsten lite av den mysiga stämningen, men så kan det vara ibland.

Vi tog den vanliga skrittvändan, genom byn och sedan ut på Norddalsvägen. Tog lite trav där eftersom underlaget tillät det och Jumanji misstyckte inte precis om man säger så. Travade bort till backen och vände sedan, red lite skänkelvikningar över vägen i skritt innan vi travade tillbaka igen. Han kändes så fin i traven och ville därför trava ytterligare lite till, så valde vända för att trava ännu lite till men red inte längs hela vägen innan jag vände tillbaka.

Att skritta genom byn börjar bli lite uttjatat och tog därför Nya Dalsbyn på hemvägen, skritt på astfalt kan dessutom vara bra ibland. Jumanji var inte så brydd över valet trots att vi möttes av en fladdrande sopsäck, men att gå en bit ifrån och motsälla och sedan gick han som ingenting. Jag tror att både jag och Jumanji njöt av den lilla turen, trots att det blåste på ganska mycket till och från.



Ändrade planer

Publicerat av Jennie Börs den 09 Mars 2012 kl. 15:41 i Vardag
Min plan om att få sluta tidigare sprack totalt då vi var tvugna att få underskrifter av föräldrarna, vilket ska fixas på utvecklingssamtalet nästa vecka. Dagsplanen sprack där med totalt och vi får helt enkelt se vad jag hinner med av det som jag planerat göra under dagen.

Har i alla fall insläppet idag, hoppas på att hästarna är lika snäll som under gårdagen. Ska ut och skritta på Jumanji en sväng också, det ska bli riktig skönt att skritta ut och bara rensa tankarna en stund. Jag har även smörjplaner men vi får se hur det blir med det i och med att min dagsplanering sprack, vill gärna ta det lite lugnt eftersom jag ska på ULK hela helgen lång.



Allt går i ett

Publicerat av Jennie Börs den 08 Mars 2012 kl. 22:05 i Vardag
Det känns som att de senaste dagarna verkligen gått i ett, från morgon till kväll. Efter skolan har det varit raka vägen till stallet och sedan har det alltid funnits lite att göra hemma, som komplittera en matteuppgift och hjälpa min syster att plugga till matteprov. Imorgon är det i alla fall äntligen fredag och jag kan förhoppningsvis sluta vid klockan ett imorgon, riktigt skönt att vi fått börja flexa IBARB-pass!

I helgen är det ULK, sista steget. Ska bli skönt att få det gjort samtidigt som det varit både roligt och lärorikt. Har gjort tre av fem intevjuer idag som vi fick i hemläxa, de sista fixar jag imorgon: som vanligt är jag ute i sista sekund. Helgen blir alltså ganska fullsmockad även den och därför hoppas jag för mitt liv att nästa vecka blir mycket lungrare.


Evita fick stå för bilden, saknar gammeltanten!

Miro - 8 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 08 Mars 2012 kl. 21:53 i Ridpass - Miro
Idag skulle vi rida igen efter två dagar med promenad, så tänkte ta ett lungt pass med jogg bara. Min plan fick jag dock ändra, min tolvåriga ponny höll på att dö när det hände ett täcke i ena hörnet. När unghästarna inte bryr sig för fem öre och Miro knappt vågar gå 5 meter ifrån börjar man ju fundera över hur farligt det är på en skala ..

Fick ta och rida igenom honom ordentligt i traven, nedsuttet för att verklitgen få tag i sidorna och kunna jobba honom ordentligt. När han väl släppte efter kändes han väldigt avslappnad och fin, tog tag i handen och jobbade på. Det sista vi gjorde var att hålla ett bra tempo i traven vilket gick ganska bra, behövde inte påminne honom hela tiden. Blev galoppfritt idag, tyckte det blev bäst så. Miro blev i alla fall trött och kunde gå förbi det där täcket utan att dö av chockering.



TR-ändring

Publicerat av Jennie Börs den 08 Mars 2012 kl. 11:24 i Tankar & åsikter
En ändring som jag inte sett i TR, som faktiskt kan vara väldigt bra att känna till, är att nummerlappen från och med nu måste vara 50 cm². Om det inte vore för att en på klubben berättat det för Johanna hade jag varit helt omedveten om den nya regeln.
Vet inte riktigt vad jag ska säga om regeln, det som är mest irriterande är att de gamla traditionella runda nummerlapparna endast är 48 cm². Alltså behöver jag en nummerlapp som är 2 cm² större utifall någon skulle få för sig att mäta min nummerlapp på tävlingsplatsen. Hittade en schabraknummerlapp hemma som håller måtten, som jag fått när jag startanmälde mig på en tävling. Jag vill dock inte ha nummerlappen på schabraket då jag inte vill förstöra schabraket med kardborreknäppning.

Den vänstra nummerlappen är 48cm² och den högra är 76cm².

Visste ni om den här ändringen? Vad tycker ni om den?

Kändisar?

Publicerat av Jennie Börs den 07 Mars 2012 kl. 22:31 i Allt & inget
Den här lappen var uppsatt på Klockarskolan (där jag gick på högstadieskola) idag:

Min syster tog bilden med sin mobil, därav kvalitén!

Lite roligt att jag och Miro finns med på bild på en annons för Dahlandergymnasiet faktiskt. När jag ändå är inne på ämnet kan jag passa på att berätta att jag faktiskt sökt till Dahlanders hästprofil, dock tillsammans med högskoleförberedande program. Möjligheten att läsa högskoleförberedande + hästprofil fanns inte när jag sökte förra våren, vilket var en besvikelse för mig. Om jag kommer in och väljer att byta kommer det innebära att jag måste läsa ett år extra på gymnasiet, eftersom jag måste börja om i ettan. Jag har inte bestämt mig till 100% ännu för vad mitt val blir om jag kommer in, men det lutar nog åt att jag tackar nej och blir kvar på Helix trots allt.

Miro - 7 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 07 Mars 2012 kl. 22:05 i Ridpass - Miro
Det fanns inget tillfälle att rida honom i och med att jag red Jumanji i ridhushålet, att skritta ut själv i mörkret är inte heller ett alternativ. Istället gick vi i kanske 10-20 minuter fram och tillbaka längs vägen vid stallet för att han skulle bli lite varm i musklerna, sedan gick vi in i spolspiltan och stretchade ordentligt. Har börjat stretcha frambenen på honom och då behövs det lite mer utrymme + att han tycker det är lite obehagligt. Bakbenen är inga problem alls och det intressanta är att han är vigare med sitt stela högrabakben än det vänstra!

Miro var i alla fall väldigt nöjd och glad. Under promenaden gick han på i ett bra tempo med öronen framåt och tuggade nöjd och glad, vilket han även gjorde under stretchingen.


Ge mig sommar! ♥

Jumanji - 7 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 07 Mars 2012 kl. 21:53 i Ridpass - Jumanji
Vi red lite dressyr idag och Jumanji var verkligen jätteduktig! I framridningen hade jag ett spö i handen för att få lite action i honom, släppte det sedan då han gärna blir lite stark i handen. Red mycket på volt för att vända och få honom loss och mjuk i sidorna, vilket fungerade mycket bra.

Fick en riktigt bra känsla kan jag säga och Jumanji frustade och var nöjd. Han är så himlans söt den där lille ponnyn, speciellt när han blir busig och drar i väg i galoppen samtidigt som han skakar på huvudet! Men han var riktigt fin i alla gångarter, sedan är skritten en av hans svagaste sidor men han gjorde det bra ändå. Ganka underbart att rida honom i och med att han är otroligt lätt att sitta på, det är bara sitta och vara mjuk i höfterna så blir allt kalas.



Miro - 6 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 06 Mars 2012 kl. 22:10 i Ridpass - Miro
Jag och Johanna vandrade ut på en liten promenad idag med ponnyerna, hon tog Jumanji och jag Miro. Blev ingen lång tur, bara en bit bort i byn och sedan en bit förbi stallet. Vi var ute i ungefär 20 minuter men vi skrittade på i ett friskt tempo.

Miro fick även lite stretching efter promenaden, han var riktigt duktig måste jag säga. Han är riktigt smidig faktiskt när det kommer till att dra fram bakbenen!

Helios - 6 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 06 Mars 2012 kl. 22:08 i Ridpass - Andra hästar
Fick hoppa Helios på dagens lektion. Lektionen hade samma tema som förra veckan, alltså kontroll och rytm, vilket jag och Helios inte hade några problem med. Övningen bestod av ett travkryss som hoppades på en diagonal från långsidan, för att sedan rida igenom en låg trekombination med två galoppsprång emellan varje hinder snett igenom och sedan avsluta med ett kontroll hinder (kort bom) som också hoppades från långsidan. Svårt att förklara, men i alla fall.

Helios var jättelugn och fin redan från början idag, behövde inte alls sitta och hålla koll på tempo eller takt hela tiden. Han var även väldigt fin på bettet, blev inte alls orolig i huvudet eller så när jag bad om böjning eller ställning. Det var helt enkelt bara att rida mjukt och lugnt för att få allt på plats. Lugnet höll sig även i hoppningen, behövde inte alls bromsa eller bråka med honom speciellt mycket. Blev riktigt förvånad när han fortsatte lugnt genom hela kombinationen utan tjuvökning. Själva övningen gick riktigt bra båda gångerna, bortsett från att jag inte hittade någon bra väg mot kontrollhindret.

Vi avslutade med att hoppa kontrollhindret upplagt på blockens högkant två gånger var, fick då till vägen mycket bättre. I avtravningen började takten rinna iväg lite, antagligen var han lite glad efter hoppningen, men det var inte svårt att få honom tillbaka. Jag är verkligen jättenöjd med Helios och han är en ganska bra hopponny för mig eftersom han verkligen är dundercool i hoppningen.


Hihi, jag och Helios 2009! Hänt en del med både ponny och ryttaren sedan dess. :)

Miro - 5 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 06 Mars 2012 kl. 08:05 i Ridpass - Miro
Tränade som sagt för Pernilla i Hedenslund, en väldigt bra träning om jag får säga det själv. I framridningen var han ganska tittig vilket gjorde att tempot inte var det bästa, men det lösta sig snabbt! Fick börja med att bara trava på volten i lättrindning och ställe och böja igenom honom, speciellt i högervarv. Galopperade sedan, öppnor på lånsidorna i ett friskt tempo.

Travarbetet bestod av att få honom att bära sig själv helt och hållet, så fick lägga fram handen och bara rida på till han tog tag i den av egen maskin. När han gjorde det blev han jättefin, men jag kan säga att det krävdes väldigt mycket ridning! Det blev även mycket framåttänkande för att han inte ska tappa bjudningen, men ju mer han kommer igenom desto mer kommer hans egen motor igång. Vi gjorde även några slutor i varje varv, känns som år och dagar sedan jag gjorde det sist. Det gick bra i alla fall, man måste dock hålla reda ordentligt på rumpan då han gärna tar in den lite för mycket.

Jag är väldigt nöjd med träningen, känns riktigt bra inför den kommande tävlingssäsongen. Kommer dessutom hinna med en Göranträning och en till Pernillaträning innan det är dax för första tävlingen!



Ny design - klicka f5!

Publicerat av Jennie Börs den 05 Mars 2012 kl. 15:43 i Allt & inget
Nu är nya designen på plats! Får jag säga det själv så är jag väldigt nöjd med den, då den är väldigt enkel och stilren. När allting flyter samman och hänger ihop skapas ett sorts lugn och det är nog precis det som jag gillar. Undersidorna kommer uppdateras med tiden, det ska ändras lite i sidobilderna samt texten.

Vad tycker ni om den nya designen?
-Finns det intresse att se fler bilder från fotograferingen?

Studiedag

Publicerat av Jennie Börs den 05 Mars 2012 kl. 10:40 i Vardag
Idag har vi studiedag, riktigt skönt faktiskt. Jag var faktiskt uppe i hyffsad tid för att jag ska orka upp till skolan imorgon och jag har faktiskt fixat matrial till två skolarbeten. Det ena är jag lite orolig över då jag inte har en blekaste aning om vad jag ska göra, men det löser sig säkert i slutänden ..

Tänkte snart dra mig upp till stallet för att mocka och fixa vatten, känns skönt att ha det gjort innan kvällen då det vankas dressyrträning i Hedenslund! Om tiden räcker till ska jag även jobba lite med den nya designen, som jag pysslat med i snart två månader.

Anmäld till första tävlingen

Publicerat av Jennie Börs den 04 Mars 2012 kl. 21:44 i Allt & inget
Så där, nu har jag anmält mig till första tävlingen, äntligen! Nu finns det en stolpe att sikta på framöver och någonting att se fram emot, det ger väldigt mycket motivation. Målen för första tävlingen är inte speciellt höga, jag går in på banan och rider utifrån de förutsättningar som finns för stunden. Miro kan balla ur totalt på banan samtidigt som han kan ta vid där vi slutade i höstas.

Vi är i alla fall riktigt taggade båda två och kommer ladda som bara den, för vi har verkligen saknat tävlingarna. Ska bli riktigt roligt att komma iväg på helgerna och få komma framåt, för nu kan vi förhoppningsvis börja "på riktigt".



Miro - 4 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 04 Mars 2012 kl. 21:26 i Ridpass - Miro
Fortsatte lite på samma spår som förra ridpasset med övergånar, idag jobbade vi dock på trav - galopp och galopp -trav. Det gav väldigft bra resultat i traven kan jag säga, han blev verkligen lösgjor och fin! I galoppen gick det lite trökt men ändå bra, fick till några rikitgt bar avbrott och fattningar.

Riktigt nöjd med honom i alla fall, fick en väldigt bra känsla i handen och i traven rörde han sig för egen motor. Högerbak vill han gjärna fuska med så måste påminna lite då och då, men det är sånt man får leva med.

Vänskap

Publicerat av Jennie Börs den 04 Mars 2012 kl. 14:32 i Fotografering

Jumanji - 3 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2012 kl. 22:36 i Ridpass - Jumanji
Red Jumanji nu på kvällskvisten, vi var lite trötta båda två. Ridpasset gick ganska bra i alla fall, mycket fokus på lösgjordhet och bakbensaktivitet. Ställe igenom både utåt och innåt i båda varven, vilket han tyckte var ganska jobbigt men det gav resultat. Red även på mindre volter för att verkligen få med båda sidorna. Jumanji var duktig idag i alla fall. :)

Älskade ponnyprinsar

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2012 kl. 22:24 i Vardag
Jag tror att dagen fotografering med ponnyerna blev väldigt bra, sitter och kollar igenom bilderna i datan nu! Vädret var verkligen underbart, ponnyerna var glada och hade ett väldigt bra tålamod måste jag säga. Utöver fotograferingen har jag mockat och fixat vatten, gratulerat min tremänning samt tagit en kvällsridning. På kvällens schema står det bildredigering sen ska jag försöka hinna med att fixa en header till min syster.

Förövrigt hittade mamma på våra pärlpannband idag, tjoohooo! Letade som en galning efter dem i julas utan resultat, men de är nu upphittade i alla fall. De låg i den förpackning som jag trodde och jag visste att jag antagligen hade tagit hem dem och mycket riktigt. Liggandes i en lindförpacking under alla mina stallkläder upphittades de.


Oredigerad bild på det röda pannbandet. Borde kanske använda det oftare?

Vitt med en färgklick #1

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2012 kl. 16:30 i Outfit
Någonting som jag tycker äv riktigt döläckert är outfits med en vitbas där man sedan jobbar med färgrika detaljer. Den här limegröna outfiten gillar jag starkt och den skulle mer än gärna få flytta in i min garderob.

Schabrak: Lamicell
Benskydd: Lamicell
Pannband: Swarovski
Stigbyglar: Soft Up

Fotografering i solen

Publicerat av Jennie Börs den 03 Mars 2012 kl. 10:25 i Vardag
Solen lyser, himlen är blå och det är vindstilla ute: en perfekt dag för fotografering!

Miro - 2 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 02 Mars 2012 kl. 22:00 i Ridpass - Miro
Idag blev det lydnadsövning för Miro. Började med att rida på framåt och få honom rund och fin runt skänkeln i alla gångarter. Därefter började vi arbetet med lydnaden, som idag bestod av övergångar skitt - trav och trav - skritt. Övergångarna trav - skritt är inget problem alls, jag behöver bara tänka "övergång" och spänna magen för att få till en övergång, att komma igång i trav är dock lite svårare. Egentligen är det inga jättestora problem, det enda som vi behövde jobba på var lite mer energi i själva övergången.

Mellan övergångarna jobbade vi med tampot samt med mina händer, speciellt i högervarvet där högerhanden gärna blir lite låst. Vi jobbade även på lite mindre volter, vilket gick bra efter lite korrigeringar. Avslutningsvis galopperade vi på en mindre volt, riktigt jobbigt tyckte Miro att det var. Bra blev det tillslut i alla fall och både ponny och ryttare var nöjda och glada efter ridpasset!

Kalla tår och en ond rumpa

Publicerat av Jennie Börs den 02 Mars 2012 kl. 21:48 i Vardag
Nu är jag hemma från stallvisit nummer två för dagen. Johanna och Jumanji var jätteduktiga (som vanligt, hihi) på Erikträningen, allting bara flyter på och ser väldigt enkelt ut. Märks att Johanna lärt känna honom lite mer, hon flyger inte lika mycket längre när Jumanji tar i och skjuter iväg med ryggen över hindren. Ibland önskar jag faktiskt att jag vore lite tuffare i hoppningen, för man blir faktiskt lite sugen när man sitter på läktaren.

Efter träningen tog jag lite ryktsten på Miro, pälsfällningen har verkligen börjat nu! Blev dock inte någon lång stund eftersom jag skulle hålla Johanna sällskap på läktaren. Vi tittade dock bara på halva träningen, hunger, ont i rumpan och kalla tår gjorde att vi drog oss hemåt istället.



Mellanlandar

Publicerat av Jennie Börs den 02 Mars 2012 kl. 16:25 i Vardag
Har varit i stallet och ridit Miro, mockat, spånat och fixat vatten. Det betyder att allting är klart i stallet, men jag ska strax tillbaka dit ändå. Är bara hemma en sväng för att få i mig någonting att äta och sedan bär det av mot stallet igen!

Blir antagligen lite smörjning, vilket är väldigt välbehövligt. Johanna och Jumanji ska hoppträna för Erik så ska titta samt filma dem, skojskoj! Vi hörs senare. :)



Miro - 3 mars 2012

Publicerat av Jennie Börs den 01 Mars 2012 kl. 22:43 i Ridpass - Miro
Idag fick vi ta oss en promenad. Det var väldigt bokat i ridhuset och dessutom bara med aktiviteter som jag kände att jag skulle hålla mig utanför (hoppning och longering), dock ändrade det sig så jag hade kunnat ridit i alla fall. Något surt men sånt är livet.

Vi tog oss i alla fall en mysig promenad i vårsolen! Miro ska helst promeneras en dag i veckan, brukar i vanliga fall ta den i anslutning till en träning/hårdare ridpass men det fick bli idag den här veckan. Vi gick först en bit genom Dalsby, vände lite tidigare än vanligt då jag planerat att ta reningsverksbacken på hemvägen. Vi gick bara ner för den brantaste delen av reningsverksbacken och vände sedan, då det var lite halt för mig utan broddar. Avslutade med att gå bort till gångvägen och vända, bara för att vi ska gå förbi stallplanen utan att gå in på den.

Miro var väldigt duktig! Han håller tempot, är inte överdrivet rädd eller spänd och han går med öronen framåt och njuter av promenaden. Nu har vi även börjar lagt till ryggningar under promenaden + att jag avslutade med några på gräsmattan vid stallet. Han ryggar bra på kommando och så, dock behöver vi träna på att rygga rakt när vi inte har vägkanten som hjälp.



Stallkväll

Publicerat av Jennie Börs den 01 Mars 2012 kl. 22:30 i Vardag
Efter en segstartad förmiddag kom jag upp till stallet och där blev jag kvar. Promenarat häst, mockat och fixat vatten. Har även fipplat med ponnyernas täcken för att de ska få det täcke som sitter bäst, en nitlott för Miro som blev av med sitt nya WeatherBeeta-täcke. Men nu har de i alla fall varsitt täcke som sitter bra, bättre det än att den ena ska gå med ett som är halvlitet och den andra ett som är lite stort. Jumanji går ju dessutom oftare med täcke än Miro.

Var hem och åt en vända för att sedan följa med mamma upp till stallet. Jag filmade henne när hon red lektion idag, dressyr på Samritha. De var så duktiga så. :)

Välkommen våren!

Publicerat av Jennie Börs den 01 Mars 2012 kl. 13:24 i Vardag
Idag är det den första mars, solen lyser och fåglarna kvittrar! Jag har dock haft en riktig slödag hittills, men jag känner mig inte riktigt pigg för den delen heller. Har försökt fixat lite med bloggens facebook-sida idag, dock utan framgång. Det nya bildupladdningssystemet är kasst om jag får säga det själv, ingenting fungerar som det ska så därför la jag det åt sidan.

Är jättesugen på att börja med en ny header, men måste fixa bilder innan jag kan börja. Förövrigt har jag ingen blogginspiration alls, konstigt att det alltid blir så på loven när man har all tid i världen?


Längtar tills det går att rida på banan igen!