Säkerhetsväst

Publicerat av Jennie Börs den 01 November 2012 kl. 12:27 i Tankar & åsikter

När jag började rida var det lika självklart att ta på sig säkerhetsvästen som ridhjälmen inför veckans ridlektion, någonting annat fanns inte på min världskarta. Under flera år lånade jag säkerhetsväst på ridskolan, tills jag slutligen fick en i julklapp år 2007 efter en hel del tjat. En väst från Airowear som sedan har fått hängt med fram till idag.

Strax efter jag fått min egna säkerhetsväst var det dock inte lika självklart att ta på sig den inför varje ridpass. Grupptrycket, många av de jag umgicks med sa åt mig att jag borde testa rida utan i dressyren eftersom jag kommit så långt att den antagligen stjälpte mer än hjälpte. Sagt och gjort, västen blev att ligga kvar i mitt skåp under dressyrlektionerna/träningarna och åkte istället på endast under hopplektionerna/hoppträningarna. Ett val som jag själv gjorde, men som jag antagligen inte hade gjort om någon inte sagt åt mig att "möjligheten" fanns. För mig var säkerhetsvästen så pass självklar på den tiden. De första gångerna utan väst kändes det som någonting saknades, men ju mer jag red utan desto mer naturligt kändes det.

Jag tror absolut att säkerhetsvästen hade åkt av i dressyrsammanhang förr eller senare i vilket fall, det tror jag verkligen. På ett sätt kan det faktiskt vara i vägen, men, jag skulle absolut överleva ett dressyrpass trots säkerhetsväst. Idag använder jag alltid säkerhetsväst när det är upphöjda bommar eller hinder inblandat, samma sak gäller när det kommer till uteritt. Vissa perioder har jag även ridit med väst till vardags på Miro när jag vet att han kan vara lite på gång och hitta på saker, till exempel vid igångsättning efter vila, när jag befarar att han kan ha lite energi som läggs på fel saker eller perioder då han varit lite extra spooky. Även när jag ska rida vissa ridskolehästar (unghästar eller hästar som kan hitta på) kan säkerhetsvästen åka på, just för att det känns säkert om något skulle hända. Själv kommer jag att fortsätta använda min säkerhetsväst vid tillfällena som jag nämnde ovan. Det är med gott samvete jag kommer fortsätta med det.

Tyvärr uppfattas säkerhetsvästen många gånger som något som sitter i vägen och är fult, vilket jag tycker är väldigt synd. Visst kan den sitta lite i vägen men ful, det tycker jag absolut inte att den är. Idag finns det faktiskt snygga västar att köpa, som dessutom inte alls är jätteklumpiga. En säkerhetsväst kan dessutom förstärka en outfit enligt mig, har du rätt väst är det faktiskt snyggt med säkerhetsväst enligt mitt tycke. Jag tycker att det är bra att det är lag på att ha väst i hoppningen tills man fyller arton, något som är synd är att allt för många tar av sig västen när de har passerat det gränsen. Tumme upp till alla er myndiga som fortfarande har västen på er ute på tävling och är förebilder för de yngre samt tänker på er själva. Jag lovar att jag tänker vara en av er, den dagen jag kommer ut på en hopptävling. Det blir antagligen inte innan jag fyllt arton i alla fall.

En dag kanske säkerhetsvästen är lika självklar som hjälmen vid ridning, det återstår att se. Det är antagligen en lång process dit med tanke på att inte ens hjälmen är självklar ännu, men vi får se vad framtiden har att erbjuda.


Hur ser ni på användandet av säkerhetsväst? Använder ni den, varför eller varför inte?

Kommentarer
Mitt namn är:
Kom ihåg mig

Min e-postadress: (publiceras ej)

Min blogg:

Kommentar:

Trackback