Säterbygdens Ridklubb

Publicerat av Jennie Börs den 14 Maj 2012 kl. 11:13 i Allt & inget
Tänkte passa på att berätta lite om stället där vi har ponnyerna uppstallade, vilket även är klubben som jag tävlar för. Fick en fråga om det någon gång i julas, men ja, ibland är jag lite seg på att ta tag i saker.


Säterbygdens Ridklubb (SbRK) har sin anläggning relativt centralt, men det ligger fortfarande lite "utanför" stan. Ridklubben har ett fint läge i närheten av Säterdalen och kyrkogården ligger mitt emot. Jag har har fem minuters gångväg till klubben, ett stort plus eftersom det är ganska skönt att ha så pass nära till stallet.

Anläggningen består av en byggnad där man finner två stall, duschspilta, höskulle, foderrum, ridhus samt ekonomidel. I ekonomidelen finner man omklädningsrum, toaletter, duschar, samlingsrum, kök och kiosk. Utvändigt finns det åtta hagar, varav en är en gräshage, restrerande är mer åt jordhagehållet. I närhet av anläggningen finns tre större beteshagar. På anläggningen finns även två ridbanor och ett domartorn med hinderbod.

Det stora stallet, eller ridskolestallet om man vill kalla det så, innehåller 14 boxar. Stallet renoverades sommaren 2006 från ett stall med spiltor + enstaka boxar till endast boxar. Boxarna är i varierande storlek, från mindre ponnyboxar till större storhästboxar. I dagsläget står finns det 13 skolhästar (sju ponnyer, sex storhästar) i stallet. Utöver boxar finns även förvaring/torkrum och spolspilta. Stallet är även anslutet till ridhuset.


Stora stallet. Längst ner till vänster finns spolspilta och rakt fram är ridhusets ingång.

Sedan har vi lilla stallet, eller privatstallet, som består av åtta boxar. Boxarna är i storhäststorlek och varje box har ett eget fönster. Stallet är relativt nybyggd, i samband med renoveringen av stora stallet 2006 revs ett gammalt stall och det nuvarande privatstallet byggdes. I dagsläget står det sju privatägda hästar i stallet, varav två ponnyer.


Lilla stallet. Dörren leder ut på stallplanen.

Ridhuset är inte speciellt stort, bara ett 20x40. Det fyller sin funktion i alla fall och det helt klart toppen att ha tillgång till! Ridhuset är försett med en läktare på ena kortsidan samt en hinderbod. Den stora ridbanan är 60x40m och den lilla 24x40m. Jag använder mestadels den stora ridbanan, den lilla banan används oftast vid tävlinagar. Den är relativt ny och underlaget är ganska tugnt (har dock blivit mycket bättre!), men den är bra att ha när man vill rida program.


Ridhus     -     Stora banan     -     Lilla banan

Jag är väldigt nöjd med ridklubben. Trivs väldigt bra i stallet och det är väldigt skönt att ha tillgång till både ridhus och ridbanor, dessutom finns det goda träningsmöjligheter. Det enda negativa är att det inte finns så mycket skog att rida i närheten och att man måste korsa reningsverket för att komma någonstans, om det inte vore för det skulle det nog bli mer uteritt för min del.

Jag ser många fördelar med att ha ponnyerna uppstallade på ridklubben. Vissa kanske tror att det blir ganska rörigt för hästarna, men så är det faktiskt inte. I lilla stallet är det i stort sätt bara privathästägarna som är, utomstående är bara där inne när de utför ärenden. Personligen tycker jag att det är skönt att det nästan alltid finns någon på plats under dagtid, om hästarna blir dåliga eller liknande. Det finns dessutom alltid kunnigt folk på plats och det är sällan man behöver känna sig ensam.

Kommentarer
Kommentar av: Maja

Gud så fint ställe !

2012-05-14 @ 21:12:18
Blogg: http://majawallstrom.blogg.se/
Mitt namn är:
Kom ihåg mig

Min e-postadress: (publiceras ej)

Min blogg:

Kommentar:

Trackback