Svenska New Forestmästerskapen

Publicerat av Jennie Börs den 20 December 2012 kl. 12:15 i Tankar & åsikter
Skulle någon fråga mig vilken tävling som är årets höjdpunkt skulle mitt svar vara: Svenska New Forestmästerskapen. Det är en sådan häftig känsla att vara med och delta, uppleva stämningen och veta att alla ponnyer på tävlingsplatsen är av en och samma ras. Det finns dessutom ett stort utbud av klasser, inom flera olika grenar.

Jag var med och deltog i mästerskapet för första gången förra sommaren. Efter den gången visste jag att det absolut skulle bli fler besök. I år var jag tillbaka för andra gången och det ska mycket till om jag ska missa NF-SM under nästa sommar, eftersom det är mitt sista ponnyår. Under de år jag har deltagit har mästerskapet hållits hos Vetlandaortens Ryttarförening, något som jag håller tummen för att sker även under 2013.

Tävlingshelgen börjar på torsdagskvällen, med en invigning. Även om det känns lite sådär småpinsamt att ta sig in på "arenan" iklädd tävlingskläder med alla andra deltagare, är det ändå någonting som hör till. Jag skulle inte till några pris vilja missa invigningsceremonin, det är en del av tävlingen på något sätt. Förra året hölls ceremonin på gräsbanan och då blev alla ryttare inkörda på motorcykel in på själva tävlingsbanan, i år däremot hölls ceremonin i stora ridhuset och då fick vi ryttare istället promenera in för fots. Ryttarna presenteras sedan distriktsvis och det brukar vara någon form utav uppvisning.

Bild från invigningen 2011.

Under fredagen hålls det dressyrklasser och en Pay and Jump. Lördagen bjuder på dressyrklasser, utställning och om jag inte minns helt fel hålls även de engelska ridklasserna under dagen. Söndagen är hoppningens dag. Vilka klasser du vill rida väljer du själv, det finns dock vissa begränsningar för hur många klasser som får ridas inom varje disiplin under tävlingshelgen. Möjlighet att delta i kombinationsklasser (LC, LB och LA) finns, där du genomför ett förbestämt dressyrprogram på den nivå du valt att delta i, hoppar klassen på rätt nivå samt deltar i utställningen. Poängen från varje disciplin läggs sedan ihop och det som lyckas få flest poäng vinner. Det finns även SM-klasser inom både hoppning och dressyr, klasserna rids i LA-hoppning respektive LA:4.

Jag och Miro i en LA:1 2012.

Jag har otroligt många starka minnen från NF-SM. Dressyrmässigt hade vi ett ganska bra år 2011 med jämna resultat, i utställningen kunde det inte ha gått bättre. Jag tror att Miro chockade många när han kom in och tog hem den större rosetten efter den andra. Vår lilla valack, han kan han. Det roligaste av allt var nog trots allt att han fick vinna över hingsten som han blivit slagen av fem år senare i BIS-ringen (RES BIS, fick Miro nöja sig med då).

Taget från Svenska Newforestförbundets hemsida:
"Ge inte upp för att din ponny ”bara” fått 40 poäng" sa speakern inför sluttampen i BIS-ringen, "mycket kan hända där, för här har dom slagit 44 poängarna så det står härliga till."
Så blev det också, poängen spelade ingen roll.

Miro visar stolt upp sina framgångar på hemmaplan 2011.
 
Årets mästerskap började med stolpe ut i fredagens dressyrklasser, dålig fokus i första och i andra hade jag visserligen en betydligt bättre känsla än domarens poäng pekade på. Lördagen blev desto bättre där vi satte en bra ritt i dressyrklassen och i utställningen räckte Miro i år till tredje bästa valack. Lite surt var det allt, men nära skjuter ingen hare och Miro lyckades trots allt samla ihop fina 41p. Det var dessutom bara ett fåtal som lyckades ta sig över 40-poängsstrecket där 42p var det högsta någon fick ihop. Jag och Miro förföljdes utav knott under hela helgen, något som tyvärr drog ner våra dressyrprestationer.

Jag och Miro i valackringen 2012

Jag kan verkligen rekomendera alla New Forest-ryttare minst ett deltagande i Svenska New Forestmästerskapen. Roligare tävling går inte att hitta och stämningen som sprider sig runt om på anläggningen är oslagbar. Personligen har jag aldrig haft ponny uppstallad på anläggningen under tävlingen men jag tror absolut att det medför en ännu härligare stämning.

Har du möjlighet att delta tycker jag att du ska tjata lite extra på mamma och/eller pappa, för jag lovar dig att du kommer få minnen för livet. Allt som behövs för ett deltagande är ett medlemskap i Svenska Newforestföreningen och en renrasig New Forestponny. Vem vet, kanske ses vi där nästa år?

Johanna och Jumanji hoppar Pay and Jump 2012.

Kommentarer
Kommentar av: isasriddagbok.blogg.se

2005(?) kom min ponny femma i hoppningen, mennäst sist i dressyren, LA:1, med sin förra ägere. Själv har jag aldrig vågat åka, och nu är jag för gammal ;)

2012-12-20 @ 23:35:15
Blogg: http://isasriddagbok.blogg.se/
Kommentar av: Emelie

Gud vilken fin blogg och supersöta ponnys! :D

Svar: Tack så mycket! :)
Jennie Börs

2012-12-22 @ 15:14:29
Blogg: http://lindblad.blogg.se
Kommentar av: Hanna

Är det bara att anmäla sig?:o har en new forest ponny efter sörbys O'boy - Horsemosens Charlie Brown som vill hoppa SM klassen 2014 (:

Svar: Ja, så snart anmälningen har öppnat är det bara att anmäla sig. Anmälningen sker via TDB, supersmidigt. :) Roligt, då kanske vi ses!
Jennie Börs

2012-12-23 @ 03:06:41
Blogg: http://thirtyeight.blo.gg
Kommentar av: Anonym ^^

Hur lång i mankhöjd kan en new forest ponny bli ?
Jag har en new forest ponny som växt på tok för mycket han är mycket längre än vad det egentligen ska bli kan man fortfarande räkna han som en ponny han är en av de största hästarna i stallet ?

Svar: Precis som alla andra ponnyraser finns risken att tänkta D-ponnyer växer över ponnymåttet och därmed blir överväxta ponnyer. För att en New Forest ska klassas som ponny gäller samma maxhöjd som för alla ponnyer, alltså den får max vara 148,0cm i mankhöjd. Alla ponnyer behöver ett mätintyg för att få tävla bland ponnyer, ett sådant intyg får du genom att göra en mätning vid en klinik. Slutmätning av ponnyer sker det är de fyller åtta. Skulle din ponny bli större än 148cm kommer den istället räknas som storhäst och får alltså inte tävlas bland ponnyer. Jag hoppas att du fick svar på din fråga :)
Jennie Börs

2014-05-29 @ 11:49:03
Mitt namn är:
Kom ihåg mig

Min e-postadress: (publiceras ej)

Min blogg:

Kommentar:

Trackback