Dag 07 - Natural Horsemanship med egna åsikter

Publicerat av Jennie Börs den 07 Januari 2011 kl. 12:00 i Allt & inget

Kom ihåg att det här är mina egna åsikter! Just nu (eller, folk börjar komma ur det lite nu, tror jag?) har börjat kommit ur själva NH-hysterin just nu. Jag täker skriva om några personer, men jag nämner inga namn!

För mig är NH sambandet mellan häst och människa, att hästen litar på människan och att människan litar på hästen. Människan ska kunna "styra" över hästen och vara dess ledare och det ska ske på ett naturligt sätt utan att hästen kommer till skada. Människan ska kunna "tänka som en häst" och förstå hur hästen tänker i olika typer av sitautioner. Tex, kanske är din häst svår att fånga i hagen? Det kanske beror på att du beter dig precis som ett rovdjur gör i hästens narturliga miljö, hästen ser dig då som ett hot. Kanske dax att tänka över vad du egentligen gör och vilka signaler du ger till hästen? Det är lite kortfattat om vad NH handlar om för mig.

NH-hysterin är (har varit?) igång ett tag, jag minns själv hur jag fick en nys om den första gången. Jag gick in på ***** bdb och jag såg bilder på hur hon red sin häst helt löst utan utrustning, det såg verkligen harmoniskt, balanserat och underbar ut. Hon har sin syn på hästar, att de ska behandlas så naturligt sätt. Många tjejer skaffade sig henne som förebild vid den här tiden och på de flesta bdb kunde man läsa om hur de tränade NH med sina hästar. Det var verkligen en hysteri, alla ville vara med i den!

Även ***** på bdb har ett tänk mot NH hållet. Men deras tekniker är helt olika, även hur de tänker. Den sistnämna tänker inte alls att det ska vara så narturligt som möjligt när man rider hästen så att man rider helt utan utrustning. Nej, här använder man sig av en enkel ridteknik istället.

Själv kan jag blanda in lite av det NH-tänk jag har när jag arbetar med Miro, det handlar mycket om att han ska lita på mig och följa mig som ledare. Han följer mig tex som en hund om jag släpper honom, han går brevid mig när jag går och stannar jag stannar han. Börjar jag springa travar han snällt bredvid mig. Dock tycker jag att det har gått lite till överdrift och allt för många människor har haft överskrifter på sin bdb ''Natrual Horsmanship" utan att veta vad de egentligen har för innebörd. För dem har det bara varit att man kan rida sin häst helt utan utrustningen, och det är (i alla fall enligt mig) en jäkligt liten del i det hela!

Vad har ni för uppfattning? Tycker ni att jag har fel i det jag säger? Eller håller ni kanske med, i alla fall till en viss del?


Kommentarer
Mitt namn är:
Kom ihåg mig

Min e-postadress: (publiceras ej)

Min blogg:

Kommentar:

Trackback