Frisering: Man och pannlugg

Publicerat av Jennie Börs den 11 Januari 2012 kl. 17:15 i Allt & inget
Under en period kommer det komma upp ett antal inlägg som handlar om frisering. Jag har dock valt att dela upp det i olika "kategorier" för att inläggen inte ska bli allt för långa.

Pannluggar ska enligt mig vara både tjocka och långa, det är absolut finast. På något vis tycker jag att hästar med tjock och lång pannlugg får något helt speciellt uttryck, jag kan dock inte sätta fingret på vad det är. En pannlugg ska inte klippas av rakt av, den ska få som ett "naturligt slitage" så att den blir tunnare längst ner eller vad man ska säga. Zanzibar hade en jättefin panlugg, tyvärr var det någon som klippte av den rakt av och superkort.

Miros pannlugg har jag aldrig klippt, bara toppat lite men oftast brukar jag bara rycka av lite längst ner. Jag vill att han ska ha en lång pannlugg och den får gärna även bli tjockare. Därför är jag väldigt rädd om den, tar bara av lite nertill för att den ska bli tjockare. Evita hade verkligen en fluffig pannlugg, tyvärr ville den aldrig riktigt bli lång. Jumanjis lugg är både ganska tjock pannlugg men den ska nog få bli ännu lite längre, det enda minuset med hans lugg är att den är av för "sträv" kvalité.


Fina Zanzibar. ♥ Älskade hans pannlugg och det hade ju inte gjort något om den var lite länge!

Att frisera manar är bland det svåraste jag vet. Jag kan verkligen inte rycka manar, det går an för att få den tunnare men kortare är omöjligt. Ska däremot införskaffa mig en urtunningssax, lånade en kompis när jag fixade Evitas man en gång och det blev faktiskt ganska bra.

Absolut snyggast är en lagom lång man, inte för lång och inte för kort (finns dock undantag). Helst ska manen ligga på samma sida, det är absolut snyggast! En tjock ponnyman ska förbli tjock, tycker jag, skulle aldrig falla mig in att tunna ur manen supermycket. Jag brukar bara tunna ur lite så den blir hyffsat jämntjock. Längden får vara så att all man kan ligga på samma sida utan att glida över (dock är det omöjligt på naturligt delade manar).

Stubbman är inte världens finaste, vissa hästar passar dock i det. Fjordingar till exempel, de ska ha stubbman. Även lite grövre hästar kan passa bra i det och jag tror Miro är en sån som skulle kunna fungera i stubbman, dock skulle det aldrig falla mig in att prova. En bit mellan öronen av manen ska däremot alltid vara stubbad enligt mig, då slipper man allt knöl.


Nyfriserad Miro, dock ser det jättekonstigt ut eftersom manen inte "lagt" sig riktigt.

Till tävling föredrar jag helt klart knoppar. I dressyr ska det vara knoppar, så är det bara. Hoppning är det lite varierat, beroende på vilken typ av häst det är man har. Miro skulle till exempel klä bäst i knoppar medan Evita ska ha sin "busponnyman". Vad Jumanji passar bäst i vet jag inte riktigt än, det kan nog vara valfritt.

Knopp i pannluggen eller inte, det beror på vilket uttryck man vill att hästen ska få. En utsläppt lugg ger ett busigare intryck än en med knopp. De gånger Evita var knoppad lät vi pannluggen vara utsläppt, eftersom hon skulle få "busponnylooken", medan Miro alltid fått varit knoppad för att se mer stilig ut. Hur många knoppar man ska ha tycker jag varierar beroende på halslängden, på Miro brukar jag ha ungefär 8-10st.


En knoppad Miro, ha överseende med att manen är väldigt lång och ojämnt tjock när knopparna gjordes. Men det var faktiskt inga större problem att knoppa.

Kommentarer
Mitt namn är:
Kom ihåg mig

Min e-postadress: (publiceras ej)

Min blogg:

Kommentar:

Trackback